AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dumanlar Köyü Selendi Manisa

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Selendi Dumanlar Köyü - Dumanlar Köyü Hakkında - Dumanlar Köyü Tanıtımı - Dumanlar Köyü Resimleri




Dumanlar, Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir köydür.

Dumanlar Köyü Hakkında

Köy adını bu köye gelerek yerleşen yörükler çadırlarında ve çadır önlerinde yaktıkları ateşlerden çıkan dumanlar çevrede görenler ve komşu yörük kafilesince dumanlılar lakabını almış ve daha sonra köyün adı Dumanlar olarak kalmıştır.

Köy,dağınık bir yerleşim birimine sahiptir. Kamiller, Kızıltaş, Hurşitler, Çakallar, Ömerler, Sarı imamlar ve Dedeler köyün mahalleleridir. Kürkçü, Altınköy, Zıraman, Çinan köyün komşu köyleridir. Köy, ilçenin en yüksek rakımında olan köylerindendir.

Köyün yolu asfalttır. İlçeye uzaklığı 11 kilometredir. Ulaşım olarak köyden hususi bir araç kalkmamaktadır. Ancak Rahmanlar ve rahmanlar Hacılar köyleri istikametinden gelerek Uşağa çalışmaya giden işçilerin servisleri kullanılarak Uşak’a iline alış veriş ve ihtiyaçları görmek için gidilip gelinmektedirler. İlçeye ise sadece İlçenin pazarının olduğu Perşembe günleri gidip gelinmektedirler. Köylü bu gidiş gelişleri ise kendilerine ait özel otomobil,motosikler,minübüslerele gidilmektedir.


Suyu oldukça yetersiz. Daha önce gelen kaynak suyu şu anda yeterli gelmemektedir. Köyde cami ve okul da mevcuttur. Elektriği ve telefonu da mevcuttur.

Köy 1970 nüfus sayımında 76 hane ve 1990 nüfus sayımında ise 73 hanedir. nüfusu 1950 de 268 olarak görülmekte ve 1955 yılında da nüfus 311’e yükselmiştir.2000 yılında ise 306 olarak bilinen nüfus, bu güne kadar nüfus genel olarak hep aynı kalmış artmamış olduğunu göstermektedir. Köyden fazla göç olmadığı gibi nüfus artışı da hemen hemen olmamış ve ya çok az olduğu gözlenmektedir.

Köy gelirini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Bilhassa koyun ,keçi bu köyde ağırlıklı olarak yetiştirilir. Köyde tütün ekimi de yapılır. Yaz mahsulü dediğimiz kavun,karpuz,mısır gibi birçok ürünün az da olsa üretimi yapılmaktadır. en yaygın Arpa,buğday ve nohut ekimi yapılmaktadır. Köyde tarım modern tarım araçları olan traktör ve benzeri araçlarla yapılmaktadır. Köyde yeterince bu işi yapacak traktör vardır. Ayrıca köyde otomobil,motosiklet. kamyonet türü araçlar da mevcuttur. Bunlarda köyün ekonomisine olumlu katkılar yapmaktadır. Köyde hayvancılık biraz daha modern usullerle yapılmaya başlanmıştır. Köyde hayvan ıslah çalışmaları da vardır. İnek besiciliği bunun en güzel örneğidir. Mandofon ve hoşteyn cinsi inek besiciliği yapılmaya başlanmıştır. Bu durum üretimi olumlu yönde etkilemekte ve gelir seviyesini yükseltmektedir. Kümes hayvancılığı da bu köyde yapılmaktadır. Orman ürünlerinden yakacak olarak faydalandıkları gibi bu köy civarında çam,palamut, Meşe ve pır nar ağaçları ağılıklı bitki örtüsünü teşkil etmektedir. Bu durun da köy için ayrıca bir zenginlik kaynağıdır. İlçenin köyleri arasında toprakları tarıma en elverişli köylerindendir. Köyde Keçi yasak edilmiş,Koyun yetiştiriciliği de köyün ayrı bir gelir kaynağıdır.

Köyün bitki örtüsü bakımında çok zengin bir mazisi vardır. Keçi üretimi ve değişik sebeplerle tahrip edilen ve yok edilen orman ve ağaçlandırma çalışmaları yeni yeni zenginleştirilmeye çalışılıyor. Antep fıstığı yetiştiriciliği diğer köylerde olduğu gibi bu köyde de başlamış.

Köyde geleneksel yörük düğünleri yapılmaktadır. Kış geceleri yüzük oyunu ve kış sohbetleri geceleri yapılır. Kışın ayrıca tavşan ve keklik avcılığı yapılır. Köyde önceleri daha belirgin olarak yapılan halı,kilim,torba,-namazla,kuşak gibi el sanatları son zamanlarda fabrikasyonlarının üretilmeye başlanmasıyla oldukça az yapılmaktadır. Kadınlar kış gecelerinde gelinlik kızlarına çorap örme oya ve tığ işleri ile çeyizlik hazırlayarak boş vakitlerini değerlendirirler.

İşler köyde imece usulü ile yapılmaya devam etmektedir. Yardımlaşma Anadolu’nun genelinde olduğu gibi bu köyde de hat safhadadır. Değişik usulü imece çalışması ile işlerini beraberce yaparlar.

Köyün iklimi diğer köylere göre biraz daha sert geçmektedir. Bunun sebebi ise köyün rakımının yüksek olmasındandır.

Köyde:Ataş, Akan, Cengiz, Çakal, Çan, Çekin, CinKılıç, Coşkun, Daban, Damar, Dilik, Gündüz, Kahraman, Kalkan, Kanar, Kandemir, Kaplan, Karacaoğlan, Kaynak, Kızıltaş, Kızılkaya, Korkulu, Kum, Kuru, Kutlu, Mercik, Özbay, Özen, Seyrek, Şahin, Şengün, Şevik, Tekdemir, Tetik, Yüksel Soyadlarında aileler yaşamaktadır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur fakat köyde çok güzel fırında kuzu yapılmaktadır.

Coğrafya

Manisa iline 178 km, Selendi ilçesine 11 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 295
1997 283

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köyde bilinen bu güne kadar muhtarlık yapmış ve bu köye hizmet etmiş muhtarları ve görev yaptıkları tarihler de şöyledir:

Musa Kalkan :07.11.1954
Nurullah Yüksel :17.11.1963
Nurullah Yüksel :02.06.1968
Ali Kızılkaya :11.12.1973
Bilal Can :01.12.1977
Bilal Can :25.03.1984
Ali Kızılkaya :26.03.1989
Mehmet Özer :27.03.1994
Mehmet Özen :18.04.1997

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, ayrıca köyün bağlısı Kepez mahallesininde 2007 yılında içmesuyu yapılmıştır. kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.İnsanları cana yakın sevecen misafirperverdir.i





Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi , selendi.com


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst