AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dul yetim ayligi yuzde kac?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.460
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dul yetim aylığı yüzde kaç?​

Emekli Sandığı emeklisinin vefatı üzerine eş ve yetimlerine aylık bağlanmasında, eş ve 3 kız çocuğunun hak sahibi olması durumunda aylık bağlama oranları eş için yüzde 50, kız çocuklarının her biri için yüzde 25 olur.

Ölüm halinde eşe ne kadar maaş bağlanır?​

Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.

Yetim maaşı bağlanması ne kadar sürer?​

Yetim maaşı bağlanması ne kadar sürer?
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden ay başında maaş ödemesi yapılıyor.

Özürlü erkek çocuğu ölen babasının maaşını alabilir mi?​

Cevap: Erkek çocuğa, yaş aranmadan ana veya babasından aylık bağlanabilmesi için; malul derecesinde (yüzde 60 oranında) engelli olması lazım. Yetim aylığı ile engelli aylığını birlikte alamazsınız.

Emekli maaşı başkasına devredilir mi?​

Emekli maaşı alan vatandaşların emekli maaşını başka bankaya taşıma işlemi internet üzerinden e-Devlet sistemiyle veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na elden müracaat ederek yapılabilmektedir. İki yöntemden birini tercih eden emekli, istediği bankaya maaşını taşıyabiliyor.

Hisse oranı 4 8 ne demek?​

Hisse oranı 4 8 ne demek?
Çocuğun olmadığı eşin, annenin ve babanın hak sahibi olduğu durumlarda; eşin hisse oranı 4/8, anne ile babanınki ise 1/8 olmaktadır. Eş ve çocuğa ek olarak anne ve babadan bir tanesine de aylık bağlanacak ise; eş 2/4, çocuk ¼, anne veya babadan biri ¼ oranında hisse almaktadır.

Eşi ölen kadın mirasın kaçta kaçını alır?​

Sağ olan eş, mirastan iki pay alır İkincil olarak sağ olan eş, ölen eşin kalan yüzde 50’lik mirasından da pay alır. Ölen eşin eğer çocukları varsa mirasının 3/4’ü çocuklarına, 1/4’ü ise hayattaki eşine kalır. Çocuklar mirastan eşit oranda faydalanır.
 
Emekli Sandığı emeklisi olan bir kişinin vefatı durumunda eş ve yetimlere aylık bağlanması ve bağlama oranları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Eş için aylık bağlama oranı %50 iken, kız çocuklarının her biri için %25'dir. Sigortalının vefatı halinde eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalının hesaplanan aylığının %50'si olacaktır. Eğer sigortalının çocuğu yoksa eşine %75 oranında aylık bağlanırken, çocuklara ise her birine %25 oranında aylık bağlanır.

Yetim maaşının bağlanma süresine ilişkin; Dul ve yetim aylığı için gerekli şartları sağlayan kişiler, başvurularını yaptıktan sonra, aylık almaya hak kazandıkları takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden ay başında maaş ödemeleri yapılır.

Özürlü erkek çocuğu olan bir babanın ölümü durumunda, çocuğa aylık bağlanabilmesi için malul derecesinde (en az %60 oranında) engelli olması gerekmektedir. Ancak, yetim aylığı ile engelli aylığını bir arada alamaz.

Emekli maaşının başka bir bankaya taşınması durumunda, vatandaşlar e-Devlet sistemi veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak bu işlemi gerçekleştirebilirler. Bu sayede emekli, maaşını istediği bankaya taşıyabilir.

"Hisse oranı 4/8" ifadesi ise çocuğu olmayan eşin, annenin ve babanın hak sahibi olduğu durumlarda kullanılan bir terimdir. Eşin hisse oranı 4/8, anne ile babanın ise 1/8 olmaktadır. Eğer eş ve çocuklara ek olarak anne veya babadan birine de aylık bağlanacaksa, hisse oranları farklılık gösterecektir.

Eşi vefat eden bir kadının miras alma durumunda, sağ kalan eş mirastan iki pay alır. Eğer ölen eşin çocukları varsa, mirasın 3/4'ü çocuklara, 1/4'ü ise hayatta kalan eşe kalır. Çocuklar ise mirastan eşit oranda pay alırlar.
 
Geri
Üst