- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dul maaşı nasıl hesaplanır?
Sigortalı kişinin ölümü halinde eşine P oranında dul maaşı bağlanır. Eğer kişinin hiç çocuğu yoksa bu oran u’e yükselir. Çocuk olması durumunda % oranında çocuğa bağlanır. Anne ve babanın ölümü halinde çocuklara bağlanan yetim aylığı P oranındadır.Dul maaşı yüzde kaç bağlanır?
Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75’ini alıyor.Dul ve yetim aylıkları nasıl hesaplanır?
Ölüm halinde eşin ölümü halinde hayatta kalan eşe son alınan maaşın yüzde 75’i bağlanıyor. Çalışıyorsanız, alacağınız miktar yüzde 50 oluyor. Eşin dışında bir de yetim varsa o zaman eş yüzde 60, yetim yüzde 30 oranında maaş alıyor. Eğer iki yetim varsa eş yüzde 50, yetimler yüzde 25’er maaş alıyor.
Yüzde 50 dul maaşı ne kadar?
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle % 50 hisse oranı ile eşe, % 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; vefat eden sigortalımızın 2.500 TL tutarındaki aylığı hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 1.250 TL, yetim çocuğa ise 625 TL tutarında ödeme yapılır.Dul yetim aylığı kimlere hangi oranda bağlanır?
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya °/o 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.2021 dul maaşı nasıl hesaplanır?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.