- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 251.482
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dul kadın anne ve babadan maaş alabilir mi?
Peki nasıl oluyor? Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.Yetim maaşı neye göre belirlenir?
Anne ve babanın ölümü halinde çocuklara bağlanan yetim aylığı P oranındadır. Dul ve yetim maaşları, ölen kişinin maaşının ’ını aşamayacağı için eşe 2, çocuklara ise 1 hisse olarak paylaştırılır. Memur olarak çalışanların ölümü halinde eşine ` oranında maaş verilir. Çocuğa ise 0 oranında yetim maaşı verilir.Dul ve yetim aylığı nedir?
Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu 2022 ; 08.01.2022 · Yetim aylığı devlet tarafından ödenmekte olan belli şartlar çerçevesinde verilen ödenek çeşitlerinden biridir. SSK ya da BAĞ-KUR’dan emekli olan ebeveynin kız çocuğuna ödenen para olarak bilinmektedir.
Babadan yetim aylığı alan dul aylığı alabilir mi?
4/b’den (Bağ-kur) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler.
Vefat eden anne babanın emekli maaşını kimler alabilir?
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50’sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir.Yetim aylığı hisse oranı 4 8 ne demek?
Anne ya da baba hisse oranı 1/4. – Hak sahibi eş, aylık alan çocuk yok, anne ve babanın ikisine de aylık bağlanacaksa: Eş hisse oranı 4/8 (sigortalı çalışması yoksa emekli maaşı yoksa 6/8). Anne ve babanın her birinin hissesi 1/8.Yetim aylığı yüzde kaç?
Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75’ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50’sini alıyor. Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor.
Dul ve yetim aylığı kimlere verilir?
Bir diğer ismi ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın ister erkek olsun, hak sahibi eşlere verilir. Dul maaşı, cinsiyet fark etmeksizin erkek veya kadına bağlanabilir.
Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50’sini dul aylığı olarak alabiliyor. Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75’ini alıyor.
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için; Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Hayatını kaybeden sigortalının anne ve veya babasına aylık bağlanmasının şartları nelerdir?
a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
Ölen annenin maaşı kızına nasıl bağlanır?
Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde; ✔ Her ikisi de SSK’lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır. ✔ Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir. ✔ Her ikisi Emekli Sandığı’na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.