Dul ayligi nasil baglanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dul aylığı nasıl bağlanır?​

Ölen kişi SSK kapsamında ise ölüm tarihinden en az 5 yıl önce sigorta girişinin olması ve en az 900 prim günü olması halinde de hak sahiplerine dul – yetim aylığı bağlanır.
Mezun olunca ölüm aylığı kesilir mi?
Eğitim hayatına devam etmemiş olan ve 20 yaşını bitiren erkeklerin yetim maaşı kesilmektedir. Açık lise okuyanlar da 20 yaşına kadar maaş almaya devam edebilmektedirler. Üniversite eğitimine devam eden erkek öğrenciler ise ancak 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilme hakkına sahiptirler.

Dul maaşı başvurusu nasıl yapılır?​

Dul ve yetim aylığı için ilgili şartları sağlayan tüm vatandaşlar bulundukları yerin Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabilirler. Ayrıca vatandaşlar dilerse kurumlara gitmeden internet üzerinden de başvuruda bulunabiliyor.
Ölüm maaşı ne zaman kesilir?
Erkek çocuk 18 yaşını geçtiğinde ölüm aylığının kesilmesi gerekiyor. Ancak liseye devam ediyorsa 20, üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar ölüm aylığı alabilir. Erkek çocuk 25 yaşını geçtiğinde, üniversite sürüyor olsa bile aylığı kesilir.

Ölüm aylığı kesintisi ne kadar?​

Eğer vefat eden kişinin maaşından yalnızca eş faydalanıyorsa vefat eden kişinin maaşının %75’inden faydalanabilmektedir. Fakat bu maaştan vefat eden kişinin eşi dışında birisi daha faydalanmaktaysa dul eşin alabileceği maaş oranı %50 olacaktır.
Hisse oranı 1 4 ne demek?
Hak sahibi sadece eş: Hisse oranı 2/4 (Sigortalı çalışması yoksa/gelir aylık almıyorsa hisse oranı 3/4). Hak sahibi, eş ve bir çocuk: Hisse oranı eş 2/4, çocuk 1/4. Hak sahibi, eş ve iki çocuk: Hisse oranları sırasıyla eş 2/4, çocuklar 1/4.

Dul ve yetim aylığı nasıl paylaştırılır?​

Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25’dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100’ü bunlara bağlanacaktır. Bir eşi ve bir çocuğu varsa eşe % 50 çocuğu % 25 oranında aylık bağlanır.
Babadan yetim aylığı ne kadar bağlanır?
Ölenin aylığa müstehak bir dul karı veya kocası ile bir yetimi bulunması halinde, dul karı veya kocaya °/o 60, yetimine % 30 oranı uygulanır. Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına % 30 oranında aylık bağlanır.

Geri