AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Duktilite deneyi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düktilite deneyi nedir?​

Cihaz, bitümlü malzemelerin sünekliğinin-esnekliğinin belirlenmesinde kullanılır. Deneyde, 25°C de ve 50 mm/dk lık hızla iki ucundan çekilen briket formu verilmiş bitümlü numunenin, kopma uzaması ölçülür. Eş zamanlı olarak 3 numune için deney yapılamasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Parlama noktası deneyi nasıl yapılır?​

Numune, tayin edilen malzemeye bağlı olarak belirli oranlarda ısıtılır ve karıştırılır. Bir ateşleme kaynağı, fincanın iç kısmına yayılan bir parlama görülene kadar eş zamanlı olarak karıştırma kesintisiyle düzenli aralıklarla fincana yönlendirilir. Karşılık gelen sıcaklık parlama noktasıdır.

Arazi deneyleri nedir?​

Arazi deneyleri nedir?
Arazi Deneyleri , zeminin özelliklerini doğru belirlemek ve yük altındaki mekanik davranışını incelemek için yapılan deneylerdir.

Bitüm penetrasyon testi nedir?​

Bitüm penetrasyon testi nedir?
Penetrasyon (TS EN 1426) Bitümlerin sertlik / kıvamlılıklarının tayini içindir. 100 gr ağırlığında standart bir iğnenin 25°C sıcaklıkta, 5 sn süre içinde bitüm numunesi içerisine dikey olarak batma mesafesi ölçülmesi esasına dayanır.

Parlama noktası üst sınırı kaç derece?​

Parlama noktası 37.8 °C (100.0 °F)’den az olan yakıtlar alevlenebilir olarak adlandırılırken, bu sıcaklığın üzerinde parlama noktasına sahip olan yakıtlara yanıcı denir.

VEYN deneyi nasıl yapılır?​

Deney prensibi, bir tijin ucuna sabitlenmiş birbirine dik ve eşit boyutta dört adet dikdörtgen kanatlı kesicinin bir kil tabakası içerisine itilerek gömülmesi ve bu kanatların döndürülmesi sırasında zeminin gösterdiği direncin belirlenmesidir.

Dilatometre deneyi nasıl yapılır?​

Dilatometre deneyi nasıl yapılır?
SDMT akustik dalgaları algılayıcı bir sistem (sismik jeofon) tijlerle bıçak arasına yerleştirilerek, kontrol ünitesine eklenen Sismik-DMT sayesinde gelen dalgalar bilgisayara aktarılmakta ve böylece bıçağın bulunduğu derinlikteki katmanın kayma dalgası hızı (Vs) hızı tayin edilebilmektedir.

Agrega elek analizi neden yapılır?​

Agrega elek analizi neden yapılır?
Farklı boyuttaki agregaların dağılımların saptanması, birbirini izleyen etkenlerden geçirilerek, elenmesiyle mümkün olur. Bu işleme elek analizi veya granülometri denir. Granülometri, agrega yığınının tane büyüklüğüne göre dizilişini verir. % kaçının belirli bir elek altına geçebileceğini saptar.
 
Düktilite deneyi, bitümlü malzemelerin sünekliğini veya esnekliğini belirlemek için kullanılan bir test yöntemidir. Deneyde, belirli bir hızda çekilen briket formundaki bitümlü numunenin kopma uzaması ölçülür. Bu deney, malzemenin deformasyon özelliklerini belirlemek ve mukavemetini değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Ayrıca, aynı anda 3 numune için test yapılabilmesine imkan tanır.

Parlama noktası deneyi ise bir malzemenin kendiliğinden yanma sıcaklığını belirlemek için kullanılan bir testtir. Numune belirli oranlarda ısıtılır ve karıştırılır. Ardından, bir ateşleme kaynağı malzemenin üzerine parlama noktasını belirlemek için uygulanır. Bu nokta, malzemenin yanma eğilimini gösterir.

Arazi deneyleri ise zeminin özelliklerini doğru bir şekilde belirlemek, yük altındaki davranışını incelemek ve uygun yapısal tasarımlar için gerekli verileri sağlamak amacıyla gerçekleştirilen testlerdir.

Bitüm penetrasyon testi ise bitümlerin sertlik veya kıvam derecesini belirlemek için yapılan bir testtir. Bu test, standart bir iğnenin belirli bir sıcaklıkta bitüm numunesine dikey olarak batma mesafesinin ölçülmesine dayanır.

Parlama noktası, yakıtların yanma özelliklerini belirlemek için önemli bir parametredir. Yakıtın parlama noktası, yanma potansiyelini gösteren bir değerdir. Parlama noktası 37.8°C'nin altında ise yakıt alevlenebilir olarak adlandırılırken, bu değerin üzerinde olan yakıtlara yanıcı adı verilir.

VEYN deneyi, zeminin direncini belirlemek amacıyla yapılan bir test yöntemidir. Zemin içerisine yerleştirilen kanatlı kesiciler sayesinde zeminin direnci ölçülür ve mekanik davranışı incelenir.

Dilatometre deneyi ise zemin mekaniği alanında kullanılan bir test yöntemidir. Bu deneyde, tijlerle bıçak arasına yerleştirilen akustik dalgaları algılayıcı bir sistem sayesinde zeminin kayma dalgası hızı tayin edilir.

Agrega elek analizi, farklı boyuttaki agregaların dağılımlarının belirlenmesi için yapılan bir testtir. Bu analiz sayesinde agrega yığındaki tane büyüklüğüne göre diziliş ve dağılım hakkında bilgi elde edilir. Bu sayede yapı malzemesi üretiminde homojen ve istenilen özelliklere sahip malzemelerin elde edilmesine yardımcı olur.
 
Geri
Üst