AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dugunlerde calgi calmak gunah mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düğünlerde çalgı çalmak günah mı?​

Bu konu ile ilgili Kuran’da herhangi bir yasak yok. Bize gelen Peygamberin hadislerinde ve sünnetinde de böyle bir yasak yok.

Dinimizde düğün şart mı?​

Milletlere ve yörelere göre ayrıntılarda bazı farklılıklar olmakla birlikte hepsinin birleştiği nokta eğlenceye yönelik olmasıdır. İslâm’da Düğün. İslâm hukukunda, iki şahit huzurunda yapılması dışında nikâh akidleri için uyulması gerekli bir şekil şartı veya özel bir merasim mevcut değildir.

Islami bir düğün nasıl olmalı?​

Islami bir düğün nasıl olmalı?
Haram olmayan isteklerin düğünde gerçekleştirilmesinde de bir sakınca yoktur. – Düğüne katılacak olan davetlilerin gönlü hoş tutulmaya özen gösterilmeli. – İmkan varsa kadınlar ve erkekler ayrı olmak üzere yemekli düğün yapılabilir.

Peygamber Efendimiz düğüne gider mi?​

Özkes sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz düğünlere katılmıştır. Düğünlerde şarkı söylenen, def çalınan ortamlarda Peygamberimiz bizzat bulunmuştur. Düğünlerde şarkı söylenmesine, def çalınmasına Peygamberimiz müsaade etmiştir. Bayramlarda oynanmasına müsaade etmiştir.

Bir kadının düğünde oynaması caiz midir?​

‘Kadın ve erkeğin düğünde birlikte oynaması haram’ – Son Dakika Haberleri.

Eğlenmek caiz mi?​

Eğlenmek caiz mi?
Allah’ın helal ettiği helal, haram ettiği de haramdır. İnsanın dinlenmesi, eğlenmesi de bu çizgi içindedir. Eğlenmenin genel hükmü mubahlıktır.

Oynamalı düğün yapmak günah mı?​

Bütün bunları göz önünde bulunduran âlimler, düğünlerde ve bayramlarda insanların haram sözler söylemeden ve haram işler işlemeden def çalıp, türkü söyleyip oynayabileceklerini ve eğlenebileceklerini söylemişlerdir (bkz.

Islami sünnet düğünü nasıl olmalı?​

İslami sünnet düğünü organizasyonlarında ek olarak; ilahiler söyleniyor, Kur’an okunuyor ve talep edilmesi halinde mevlüt yapılıyor. Semazenlerin gösterileri ile ruha dinginlik sağlanıyor ve buna ek olarak çeşitli ilahi eserler ile organizasyonun manevi değerini daha fazla artırılıyor.

Mevlütlü düğün ne demek?​

Mevlütlü düğün ne demek?
Mevlütlü düğünde salona şarkıyla girilmez. İlahiyle girmeniz mümkün. Önceden bir ilahi seçerek, ilahi grubuna bu ilahi çalmalarını rica edebilirsiniz ya da isterseniz ilahi çalmadan salavatlar ve dualar eşliğinde de salona giriş yapabilirsiniz.

Hz Muhammed Hz Hatice ile evliliği nasıl gerçekleşmiştir?​

Halbuki o Kureyş’in ileri gelenlerinden çoğunun evlenme isteğini reddetmişti. Amcaları Hamza ve Ebu Talib beraberce gittiler. Ebu Talib Hatice’yi Resulullah’a (s.a.) istedi. Böylece evlendiler.

Düğünde oyun oynamak günah mı?​

Düğünde oynamanın günahı nedir?​

Düğünde oynamanın günahı nedir?

Kadın kadına oynamak günah mı?​

Kadınların veya kadınlarla erkeklerin birlikte, topluluk içinde dans etmeleri veya başkaca oynamaları caiz değildir.

Islama göre şarkı söylemek günah mı?​

Diyanet’in fetvasında, “müziğin mutlak haram olmadığı” belirtilerek, “ancak cinsel arzuları tahrik eden şarkıları söylemek ve onları dinlemek günahtır” denildi.
 
Düğünlerde çalgı çalmak ya da eğlenmek konusunda görüşler farklılık gösterebilir. Dinimizde genel olarak eğlenceye izin verilmiş, hatta Peygamber Efendimiz'in düğünlere katıldığı ve şarkı-söz müziği içeren ortamlarda bulunduğu rivayetlerde yer almaktadır. Ancak kadın ve erkeğin aynı ortamda oynaması hakkında bazı alimlerin haram olarak değerlendirmeleri mevcuttur. Ayrıca, şarkı söylemek konusunda da Diyanet'in görüşüne göre, cinsel içerikli şarkıları söylemek ya da dinlemek günahtır.

Islami bir düğün düzenlenirken genel olarak helal olan isteklerin gerçekleştirilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Düğünlere davet edilen kişilerin memnuniyetinin sağlanması, kadın ve erkeklerin ayrı olabileceği yemekli düğünlerin tercih edilebileceği vurgulanmaktadır.

Öte yandan, İslami sünnet düğünlerinde ilahiler, Kur'an tilaveti, mevlüt gibi manevi unsurların yer alması, semazen gösterileri gibi etkinliklerle organizasyonun manevi atmosferinin güçlendirilmesi tavsiye edilmektedir. Mevlütlü düğünlerde ise salona ilahi veya salavatlar eşliğinde giriş yapılması önerilmektedir.

Düğünde oynamanın veya dans etmenin haram olup olmadığı konusu da çeşitli görüşlere sahiptir. Bazı alimler kadın ve erkeklerin birlikte oynamasını ya da dans etmesini haram olarak değerlendirirken, bazıları bu konuda daha esnek bir tutumu benimsemektedir.

Sonuç olarak, dinimizin genel prensiplerine uygun olarak, düğünlerde eğlence yapılabilir ancak haram unsurlardan kaçınılmalı ve manevi değerlere özen gösterilmelidir. Konuyla ilgili farklı görüşlerin olabileceği unutulmamalı ve kişiler kendi inançlarına uygun davranışları tercih etmelidir.
 
Geri
Üst