AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dugunde takilan takilar geri istenir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düğünde takilan takılar geri istenir mi?​

Düğünde eşlere takılan takılar ve değerli eşyalar ziynet eşyası olarak nitelendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.

Düğünde takılan para kime aittir?​

Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.

Kadın boşanma davası açarsa tazminat alır mı?​

Kadın boşanma davası açarsa tazminat alır mı?
Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Olur? … Boşanma davasında kadının yasal hakları, çocuğun tedbiren velayetini talep etme hakkı, kadın için tedbir, iştirak, yoksulluk, çocuk için tedbir nafakası, maddi- manevi tazminat, ziynet eşyası alacakları, mal rejiminden doğan alacak, aile konutu şerhi isteme şeklindedir.

Takı davası nasıl açılır?​

Takı davası nasıl açılır?
Düğün takıları (ziynet eşyası), davalının zilyetliğinde bulunuyorsa, yani dava sırasında düğün takıları mevcutsa aynen iadesi için açılan davaya “istihkak davası” denilmektedir. Ziynet eşyasının aynen iadesine ilişkin istihkak davası açmak herhangi bir zamanşımı süresine tabi değildir, dava her zaman açılabilir.

Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi?​

“Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfenmehirden sayılıyorsa mehirdir, asla geri alınamaz. Eşler, nikah öncesi veya ayrıldıktan sonra değil de, nikahlı iken birbirlerine vermiş oldukları hediyelerden dönemezler.”

Düğünde takılan takılar aileye verilir mi?​

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 05.11.2015 Tarih, 2014/21125 Esas ve 2015/17417 Karar sayılı ilamı; “Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.

Takı davası ne kadar sürer?​

Takı davası ne kadar sürer?
Düğün takıları, davanın açıldığı sırada mevcut değilse ve davacı tarafından ziynet eşyasının aynen iadesi mümkün olmadığı için bedeli talep edilmişse, dava açma süresi 10 yıldır (6098 sayılı BK m.146).

Başlık parası mehir yerine geçer mi?​

Başlık parası mehir yerine geçer mi?
mehir, ne cinsel bir yararlanma “tazminatı” ne de “başlık parası” ile karıştırılmamalıdır.
 
Evet, düğünde takılan takılar geri istenebilir. Türk Medeni Kanunu'na göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve boşanma durumunda diğer eş, ziynet eşyalarını geri talep edebilir. Ziynet eşyaları ve düğün takıları arasında kadına özgü olanlar genellikle kadına, diğer ziynetler ve paralar ise erkeğe aittir. Boşanma durumunda kadın, tazminat, ziynet eşyası alacakları ve diğer haklar için dava açabilir.

Takı davası açma süresi 10 yıldır ve ziynet eşyalarının aynen iadesi mümkün olmadığı durumlarda bedeli talep edilebilir. Ziynet eşyaları genellikle kim tarafından kadına takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve kişisel malı olur. Başlık parası ise mehirden farklı bir kavramdır ve mehirle karıştırılmamalıdır.
 
Geri
Üst