AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Duduklu tencerede neden yemek daha cabuk piser?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.654
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Düdüklü tencerede neden yemek daha çabuk pişer?​

Düdüklü tencere yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı halde pişirdiğinden dolayı, yemeklerin pişme süresini en aza indirir.Düdüklü tencerede buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.Böylece …

Yemek pişirme süresinin diğer tencerelere göre düdüklü tencerede neden daha kısa olduğunu?​

Yemek pişirme süresinin diğer tencerelere göre düdüklü tencerede neden daha kısa olduğunu, suyun buhar basıncının kaynama sıcaklığı üzerine etkisiyle açıklayınız. Cevap: Suyun buhar basıncı arttıkça kaynama noktası artar. Bu nedenle düdüklü tencerede yemek daha yüksek sıcaklıkta pişer ve pişme süresi kısalır.

Düdüklü tencere besin değerini düşürür mü?​

Düdüklü tencere besin değerini düşürür mü?
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.

Düdüklü tencerenin mantığı nedir?​

Düdüklü tencerenin mantığı nedir?
Düdüklü tencerenin çalışma prensibi temelde içerisindeki buhar basıncını arttırmak suretiyle yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmek üzerine kuruludur. Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir.

Düdüklü tencerenin düdüğü ne işe yarar?​

Ateşe koyduktan ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz. Yeni modellerde bu sistem otomatik olsa da eski modellerde düdük elle açılıp kapanıyor. Bu durumda hava çıkışının sağlanması için düdüğü açmanız gerekiyor.

Et pişince besin değeri düşer mi?​

Yüksek sıcaklık derecesinde pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde bir miktar azalma olabilir. En çok zarar gören B1 vitaminidir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla B12 vitamini ve folat kayıpları da olur. Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır.
 
Düdüklü tencerenin yemekleri daha hızlı pişirmesinin sebeplerinden biri, yüksek sıcaklıkta ve tamamen kapalı şekilde pişmeleridir. Bu durum, yemeklerin içinde oluşan buhar basıncının artmasına ve dolayısıyla sıcaklık yükselmesine neden olur. Su normalde 100 derecede kaynar ancak düdüklü tencerede buhar dışarı kaçamadığı için basınç artar ve suyun kaynama noktası 100 dereceden yüksek olabilir, genellikle 125 °C (257 °F) civarına kadar çıkabilir. Bu yüksek sıcaklıkta yemekler daha hızlı pişer ve pişme süresi kısalır.

Düdüklü tencerelerde yemek pişirme süresinin diğer tencerelere göre daha kısa olmasının nedeni ise suyun buhar basıncının kaynama sıcaklığı üzerine etkisidir. Buhar basıncı arttıkça suyun kaynama noktası da artar. Dolayısıyla düdüklü tencerede yemek daha yüksek sıcaklıkta ve kısa sürede pişer.

Besin değerine gelince, düdüklü tencerenin yüksek sıcaklıkta pişirme özelliği sebzelerdeki hassas bileşenleri etkileyebilir. Sebzelerde bulunan vitaminler ve besin değerinin bir kısmı yüksek sıcaklıkta kaybolabilir. Ancak, etin pişme sürecinde besin değerinin azalması konusunda da bazı etkiler olabilir. Yüksek ısıda pişen etlerde protein ve bazı vitaminlerin değerlerinin bir miktar azalabileceği belirtilmektedir. Izgara yapılan etlerde etten damlayan sularla birlikte B12 vitamini ve folat kayıpları da yaşanabilir. Bu durumların yanı sıra pişirme işlemi etin sindirilmesini kolaylaştırır ve lezzetini artırır.
 
Geri
Üst