AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dubleks daire ayrilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dubleks daire ayrılabilir mi?​

Dubleks dairenin tapusu bölünür mü? Dubleks daireler, iki katlı ancak tek bir bağımsız bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dubleks daireler her ne kadar iki katlı olsa da iki tane müstakil tapusu olamıyor. Tapu tek oluyor.

Tek katlı mı dubleks mi?​

Dubleks evler, tek katlı bir eve oranla daha maliyetli olsa da bulunduğu konuma ve alan genişliğine bağlı olarak gayet kârlı olabilirler. Bekar ya da çocuksuz yaşayan insanlar için tek kat daire yeterliyken, çocuklu kalabalık ailer için dubleks ev daha avantajlıdır.
Dublex daire bölme yasal mı?
Evet, dubleks evin üst katını kiraya vermeniz mümkündür. Ancak bunun için öncelikle özellikle de kolay kiracı bulmak için mutlaka gerekli tadilatların yapılması gerekir. Öncelikle üst kat ile alt kat arasındaki merdivenin iptal edilmesi, bu iki katın birbirinden tamamen ayrılarak bağımsız hale getirilmesi gerekir.

Dubleks daire nasıl bölünür?​

Mimari projesinde fiziksel olarak ayrı olmayan ve tek kapısı bulunan dubleks dairelerin ayrılabilmesi için çok uzun prosedür bulunuyor. Bunun için kat maliklerinden izin alınması, belediyeden izin alınması, tadilat yapılması, yapılan tadilatın onaylanması gerekli oluyor.

Dubleks kattan sayılır mı?​

Birbirine bağlı iki katlı ev anlamına gelen dubleks daire, içinden merdiven geçen iki katlı yapılar için kullanılmakta olup kendisine ait bahçesi, çatısı veya teras katı bulunan bir ev çeşididir.
Teras kat tapu nasıl alınır?
Teras kata ruhsat almak için ilgili belediyeden ya da il özel idaresinde imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planı da çizer. Sonrasında bir zemin etüdü firması ile anlaşarak zemin etüdü yaptırması gerekir.
Dubleks daireler de imar barışı kapsamında bölünemiyor. Eğer, bu yapı ruhsatlıysa ve ruhsatına uygun olarak dubleks halinde inşa edilmişse aykırılık da söz konusu olmadığı için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınamıyor.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
 
Geri
Üst