AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dua nedir ve nasil dua etmeliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dua nedir ve nasıl dua etmeliyiz?​

Halk arasında ise “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” olarak da bilinmektedir. Duanın dini terim olarak anlamı ise insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O’na arz etmesidir.

Duanın en önemli yararı nedir?​

Dua, sadece Allah’tan yardım istemek için edilmez. Aynı zamanda günahlardan arınmak, cehennem azabından korunmak ve arınmak için de sıklıkla dua edilmesi gerekir.
Kuranda nasıl dua etmeliyiz?
Kuran’da dua adabından şöyle bahsedilir: “Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki o, haddi aşanları sevmez.” Her şeyde olduğu gibi duada da içten ve samimi olmak ve “Allah’ım ben senin kulun olduğum bilici ile sana yöneldim. İşte emeğim işte duam.
Hangi konularda dua edilir?
Mümin kullar kaza ve belalardan korunmak, tövbe etmek, yardım istemek ve bağışlanmak için sık sık dua okur. Dua etmenin zamanı ve mekanı yoktur. Her zaman her yerde dua edilebilir. ”Dua, ibadetin kendisidir” hadisi duanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Dua adabı nasıl olmalıdır?​

Şerefli Vakitleri Gözetmek;

En Güzel dua nasıl yapılır?​

En güzel dua nasıl edilir? – Nelere dikkat edersek, duamız makbul olur? Dua bir ibadettir. Her ibadetin belli bir vakti olduğu gibi, duanın da vakti vardır. Bir namazın farz ve nafile kısmı olduğu gibi, duanın da farz ve nafile kısmı vardır. Nafile namazlar genellikle her zaman kılınabilir, fakat farz namazların belli vakitlerde kılınması gerekir.
Yani dua etmek nafile bir ibadettir.?
Bir musibet, bir sıkıntı olsun olmasın, her zaman dua etmek nafile bir ibadettir. Fakat bir musibet, bir sıkıntı anında dua etmek ise, bir nevi farz gibidir. Yani artık yapılması gereken bir vakti gelmiştir. “Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizi, Daavat 1)
– Nafile namazlarında dua etmek.?
Ezan ile farz namaz için getirilen kametler arasında dua etmek. – Nafile namazların secdelerinde dua etmek. – Cuma günü dua etmek. – Ramazan geceleri, Ramazan ve Kurban bayramları geceleri, Mîraç, Berât ve Kadîr, Cuma gecelerinde dua etmek.

– Duayı bitirdikten sonra elleri yüzüne sürmek.?​

– Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah’a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. – Dua sonunda “âmin” diyerek elleri yüzüne sürmek. Bunları ve diğer dua adabını yerine getirerek dua edildiğinde, İnşallah o dua makbuldür.
 
Geri
Üst