- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Dua neden önemlidir kısaca?
Dua, sadece Allah’tan yardım istemek için edilmez. Aynı zamanda günahlardan arınmak, cehennem azabından korunmak ve arınmak için de sıklıkla dua edilmesi gerekir. Dualar, Kuran ayetlerinden seçilebileceği gibi, birçok farklı hadis kaynağından da seçilebilir.Her yerde dua edilebilir mi?
Günlük yaşantımızın en önemli parçalarından birisi dua etmektedir. Sadece namaz kılarken değil günün her anında dua edilebilmektedir. Allah’tan (C.C) dua ederek yardım istemek oldukça önemlidir. Gece uyumadan önce dua etmekte günümüzde gelenek haline gelmiştir.
Niçin dua ederiz Diyanet?
Sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise insanın bütün benliğiyle Allah’a yönelerek maddi ve manevi isteklerini O’na arz etmesidir. Duada daima tâzim (Allah’ı yüceleme) ve tâzimle birlikte istekte bulunma anlamı vardır.
Duanın Allah ile irtibat kurmanın önemi nedir?
Duanın Allah ile irtibat kurmadaki önemi İnanmaya, sığınmaya, dayanmaya, arzu etmeye ve istemeye muhtaç olan insanı yaratıcıya bağlayan tek yoldur. İbadetler sayesinde Allah’a (c.c.) yakınlaşır, O’nunla iletişim ve irtibat kurarlar. Allah (c.c.) ile irtibat kurmanın en güzel yolu dua etmektir.Yatakta yatarken dua edilir mi?
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah’ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim’de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır.
Hangi saatlerde dua edilmez?
Her günün zeval vakti. *Bu vakitleri ganimet bilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Şu beş gecede yapılan dua red edilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. [Berat] gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.
Hangi durumlarda dua ediyoruz?
Güne başlarken ya da günü bitirirken dua edilebilmektedir. İnsan dua ederek kendi içini ferahlatmış olur. Her insan bazı hatalar yapar ve bu hatalar için de Allah’tan af dileyebilir. Dua etmek Allah’tan yardım istemek demektir.Niçin Nasıl dua Edilir?
Mümin kullar kaza ve belalardan korunmak, tövbe etmek, yardım istemek ve bağışlanmak için sık sık dua okur. Dua etmenin zamanı ve mekanı yoktur. Her zaman her yerde dua edilebilir. ”Dua, ibadetin kendisidir” hadisi duanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Dua ederken ne hissedersiniz?
Dua, istekleri Allah’a iletmektir. Sevinç ve üzüntüleri Yaradan ile paylaşmaktır. Allah ile iletişim kurmak, ondan yardım istemek ve ona sığınmaktır. Bu durumda bizler, inancımız sayesinde Allah ile aramızda bir bağ kurarız ve onun yakınlığını ve sıcaklığını her zaman kalbimizde hissederiz.