AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dua etmek neden onemlidir?

Editör

Yeni Üye

Dua etmek neden önemlidir?​

Dua gerçekte bizi kaderimizde olana doğru yönlendirir. Duayı ettiren, sonsuz öncede kaderimizi belirlemiş olan Yüce Allah’tır. Kuran’da, “Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz” (Tekvir Suresi, 29) buyrulur. Allah’tan dileyebiliyor olmamız, O’nun dilemiş olduğunun işaretidir.

Duamın kabul olması için ne yapabilirim?​

Ya Rabbi, bu yüce Peygamberi bana şefaatçi eyle!…İsteklerin kabul olması için okunması tavsiye edilen dua ve ayetler şöyle;
- AYET: Hasbiyallahü la ilahe illa hu. Allah bana yeter.
- AYET: Hasbünallahu veni’mel vekil. Allah bize yeter.
- AYET: İyyake na’büdü ve iy’yake nestain.
- AYET: Velhamdü lillahi rabbil alemin.

Allahtan mucize istenir mi?​

Allahtan mucize istenir mi?
Sizin sorununuz dua değil mucize beklemek. Oysa Allah peygamber efendimize bile bir ayette “Sen istediğin zaman değil Allah istediği zaman mucize gönderir” buyuruyor. Yani bu dünyada peygamberlerin bile mucize istemeye hakkı yoktur. Kendi yapabileceğiniz işleri Allah’a havale edip buna dua diyemezsiniz.

Dua insana ne kazandırır?​

Dua insana ne kazandırır?
Dua etmenin insana sağladığı yararlar nelerdir
- Dua eden insan, Allah’ın (c.c.) yardımını ve keremini kazanır.
- Dua eden insana hayırlı olanı çeker, başına gelebilecek müsibetleri bertaraf eder.
- Dua insanı belalardan korur.
- Dua edeni Allah rahmetiyle kuşatır.
- Dua, üzüntü ve sıkıntılarını giderir.

Kimin duası kabul olur?​

1- Babanın (evladına) duası. Babanın evladına duası, Peygamber’in ümmetine duası gibidir. 2- Misafirin duası. 3- Mazlumun duası (Tirmizi, Birr, 7/1905).”

Dua bittikten sonra Allah’ın kabul etmesi için söylediğimiz dua cümlesi nedir?​

Hamd ve salatü selamdan sonra “Ne dileyecekse dilesin Rabb’inden…” buyuruyor Efendimiz (SAS). Bu; Allah Teâlâ’dan bir şey istemenin ön şartıdır.

Cuma günü ne zaman dua kabul olur?​

Cuma günü ne zaman dua kabul olur?
Cuma gününde duaların kabul olduğu vakitle ilgili bir rivayette şöyle deniliyor : Ebu Bürde, babası Ebu Musa el-Eş’ari’den naklediyor: “Resûlullah’ın : “Cum’adaki icabet saati imamın minbere oturduğu anla, namazdan çıkması anına kadar geçen vakittir” dediğini işittim.

Dua ederken neden inşallah denmez?​

Dua ederken neden inşallah denmez?
Çünkü Allah’ı zorlayan hiçbir güç yoktur.” Allah’a dua ederken “dilersen bağışla” gibi sözler söylenilmesi ve duanın böyle şartlara bağlanması doğru değildir ve mekruhtur. Çünkü bu tarz ifadeler, bir başkası tarafından zorlanabilen, dilediğini rahatça yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır.

Insan zor durumda hangi dua okunur?​

Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül’azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il’azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerim. Anlamı: Allah’ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.

Imkansız dualar kabul olur mu?​

Dua görünmezdir ama imkansızı mümkün kılar. Harikalar yaratmak Allah’ın İşidir. Bizim işimiz basit: dua et, inan ve bekle.

Dua etmek, Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan ibadetlerden biridir. Bu ibadet, insanın yalnızca Allah'a yönelerek O'ndan yardım, merhamet ve bağışlama dilemesini ifade eder. Dua etmek, inançlı bir Müslümanın kalbindeki bağlılığı, alçakgönüllülüğü ve sabrı gösterir. Ayrıca dua etmek, insanın Allah'a olan güvenini ve bağımlılığını da ortaya koyar.

Dua etmenin kabul olması için bazı öneriler bulunmaktadır. Öncelikle duaların Allah'ın izni ve dilemesi doğrultusunda olması önemlidir. Ayrıca duaların samimi bir şekilde yapılması, kalpten gelen bir niyetle Allah'a yöneltilmesi gerekmektedir. Dualar sadece sözlerle değil, kalp ile de yapılmalıdır. Bu yüzden duaların içtenlikle ve samimiyetle yapılması önemlidir.

Allah'tan mucize istemek konusunda ise dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Müminlerin asıl amacı Allah'tan manevi yardım, hidayet ve bağışlama dilemektir. Allah'tan bir işaret veya mucize istemek yerine O'nun hikmetine ve takdirine teslim olmak önemlidir. Dualarımızın kabul olması için Allah'ın rahmetine sığınmak ve O'ndan yardım dilemek yeterlidir.

Dua etmenin insanlara kazandırdığı birçok fayda vardır. Dua etmek, insana manevi huzur ve içsel bir dinginlik sağlar. Aynı zamanda dua etmek, insanın Allah'a olan yakınlığını ve güvenini pekiştirir. Dua eden kişi, Allah'ın rahmet ve merhametiyle kuşatıldığını hisseder ve hayırlara vesile olur. Dualar, insanın ruhsal ve zihinsel olarak güçlenmesine katkı sağlar.

Dua ederken "inşallah" dememek, Allah'a karşı olan teslimiyeti ve bağlılığı ifade eder. Çünkü Müslüman inancına göre her şey Allah'ın izni ve dilemesiyle gerçekleşir. Bu nedenle dua edilirken, duaların kabul olmasının ve hayırlı olmasının yalnızca Allah'ın takdirine bağlı olduğu anlamını taşıyan "inşallah" ifadesi kullanılması tavsiye edilir.

İnsanın zor durumda olduğu zamanlarda okuyabileceği dua da önemli bir konudur. Peygamber efendimiz, sıkıntılı anlarında okuduğu bir duayı Müslümanlara tavsiye etmiştir. Bu dualar, kişinin Allah'a yönelerek yardım, koruma ve sıkıntılarından kurtuluş dilemesini içerir. Zor anlarda okunan dualar, insanın manevi gücünü arttırır ve Allah'a olan bağlılığını pekiştirir.

İmkansız gibi görünen duaların kabul olması konusu da Allah'ın sınırsız gücüne ve merhametine dayanır. İslam inancına göre Allah, her türlü zorluğu ve imkansızı mümkün kılabilir. Bu nedenle Müslümanlar, dualarında Allah'tan her türlü iyilik, rahmet ve kolaylık dilemekte özgürdürler. Duaların kabul olması için dua eden kişinin samimi ve içten olması, Allah'a olan güvenini ve bağlılığını yansıtması önemlidir.

Geri