AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DSM 5 kac hastalik var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DSM 5 kaç hastalık var?​

Otizm, panik bozukluklar, stres bozuklukları, somatoform bozukluklar, konversiyon bozukluk, kişisel bozukluklar, anksiyete bozukluğu, alkol bağımlılığı, duygu durum bozuklukları, depresyon, şizofreni, internet ve oyun bağımlılığı ve yeme bozuklukları gibi hastalıklar DSM 5 başlığı altında irdelenmektedir.

DSM 5 te yer alan problem davranışları nelerdir?​

DSM 5 te yer alan problem davranışları nelerdir?
DSM – 5 tüm zihinsel rahatsızlıkların belirli bilimsel ölçütlere göre tanımlandığı ve sınıflandırıldığı el kitabıdır. DSM – 5’e göre bir kişilik bozukluğunun tespit edilmesi için kişinin kendi içinde ve insanlarla olan etkileşiminde bir veya daha fazla patolojik özellikler göstermesi gereklidir.

Obsesif kompulsif ve ilişkili bozukluklar nelerdir?​

Kitapta, obsesif kompulsif bozukluk dışında beden dismorfik bozukluğu, istifleme bozukluğu, trikotilomani (saç yolma) ve deri yolma bozukluğu ile madde kullanımının ya da ilaçların yol açtığı ve başka bir tıbbi duruma bağlı obsesif kompulsif ve ilişkili bozukluklar bölümleri bulunmaktadır.

DSM 5 de neler değişti?​

DSM 5 de neler değişti?
DSM-V’te şizofreninin alt tipleri tümüyle kaldırılmıştır. Dsm V ‘te ”Disparani ve Vajinismus ” tek çatı altında toplanarak ” Cinsel Organlarda İçegeçme Bozuklukları ” olarak tekrar yer verilmiştir. DSM-V’te zeka geriliği İçin “Mental Retardasyon” yerine “Anlıksal Yetiyitimi ” kullanılmaya başlanmıştır.
Dürtü kontrol bozukluğu nedir?​
Dürtü Kontrol Bozuklukları Nelerdir?
- Kleptomani(çalma hastalığı)
- Trikotillomani(saç yolma hastalığı)
- Piromani(kasıtlı yangın çıkarma)
- Binge (takıntılı) yeme bozukluğu.
- Patolojik cilt yolma.
- Patolojik kumar oynama.
- Aralıklı patlayıcı bozukluk(saldırganlık dürtüsü)
- Nemfomani (kompulsif cinsel davranış)

Dürtü bozuklukları nelerdir?​

Dürtü bozuklukları nelerdir?
Başlıca dürtü kontrol bozuklukları aşağıdaki gibidir.
- Aralıklı Patlayıcı Bozukluk.
- Kleptomani – Çalma Hastalığı
- Piromani – Yangın Çıkarma Hastalığı
- Patolojik Kumar Oynama.
- Trikotillomani – Saç Yolma Hastalığı
- Kompulsif Alışveriş Yapma.
- Özel Terapi Tıp Merkezi (0-242-244 88 83)
 
DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - 5) Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı olarak bilinir ve zihinsel sağlık alanında kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. DSM-5'te yer alan hastalıkların bazıları şunlardır:

1. Otizm Spektrum Bozuklukları
2. Panik Bozuklukları
3. Stres Bozuklukları
4. Somatoform Bozukluklar
5. Konversiyon Bozukluğu
6. Kişilik Bozuklukları
7. Anksiyete Bozuklukları
8. Alkol Bağımlılığı
9. Duygudurum Bozuklukları (Depresyon gibi)
10. Şizofreni
11. İnternet ve Oyun Bağımlılığı
12. Yeme Bozuklukları

DSM-5'te yer alan problem davranışları ise genellikle belirli kriterlere göre tanımlanan kişilik bozukluklarını içerir. Kişilik bozuklukları tanısının konabilmesi için kişinin belirli patolojik özellikler taşıması gerekmektedir.

Ayrıca, DSM-5'te obsesif-kompulsif ve ilişkili bozukluklar da tanımlanmıştır. Bu bozukluklar arasında obsesif-kompulsif bozukluk, beden dismorfik bozukluk, istifleme bozukluğu, trikotilomani (saç yolma) ve deri yolma bozukluğu gibi durumlar bulunmaktadır.

DSM-5'de bazı değişiklikler de yapılmıştır. Örneğin, şizofreninin alt tipleri kaldırılmış, bazı cinsel bozukluklar tek bir çatı altında toplanmış ve kullanılan terimler revize edilmiştir.

Son olarak, dürtü kontrol bozuklukları ve dürtü bozuklukları da DSM-5'te yer almaktadır. Dürtü kontrol bozuklukları arasında kleptomani, trikotillomani, piromani, takıntılı yeme bozukluğu, patolojik cilt yolma, patolojik kumar oynama, aralıklı patlayıcı bozukluk ve kompulsif cinsel davranış gibi durumlar bulunmaktadır. Dürtü bozuklukları ise aralıklı patlayıcı bozukluk, kleptomani, piromani, patolojik kumar oynama, trikotillomani, kompulsif alışveriş yapma gibi problemleri içermektedir.
 
Geri
Üst