AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Drama nedir kisaca ozet?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Drama nedir kısaca özet?​

Tiyatro tekniklerinden faydalanarak bir fikri, olayı ya da yaşantıyı oyun veya oyunlar geliştirerek öyküleştirmeye drama ismi verilir. Oyunculara yönelik olarak yazılmış olan bölümleri duygusal ve kurgu olarak canlandırma sanatıdır. Yunanca’da ise, “Dran” yani hareket anlamında kullanılan fiilden çekimlenir.

9 sınıf drama nedir?​

Drama bir olayı, oyunu, yaşantıyı tiyatro tekniklerinden yararlanarak, geliştirerek canlandırmaktır.

Dramada neden yararlanılır?​

Dramada neden yararlanılır?
Drama Uygulamasında Yararlanılan Teknikler
- Rol yapma – Rol Oynama.
- Rol Değiştirme.
- Kenardan (Dışardan) Yönlendirme.
- Katılımcı Liderlik.
- Paralel Çalışma.
- Doğaçlama.
- Zihinde Canlandırma.
- Müzikle Drama.

Rahatlama çalışması ne demek?​

Rahatlama çalışmaları sırasında çocuğun düşünceleri, rahatlama fikrinden çok kendine yönelir. Rahatlama çalışmaları sırasında yapılan fiziksel ve zihinsel hareketler, çocuğun bedeninin, zihninin ve düşüncelerinin rahatlamasına yardım eder.

Drama nedir makale?​

Çocuk oyunlarından ve benzer etkinliklerden yola çıkarak, değişik yaşam durumlarını canlandırma, olayları yeniden yaratıp irdeleme, bu yaşam durumlarından bilgilenme ve öğrenmeye geçme çalışmaları drama olarak tanımlanmaktadır.

Drama türkçesi ne demek?​

Drama türkçesi ne demek?
Türkçe-Türkçe İsim dram, oyun, piyes, tiyatro eseri.

Drama nedir ve örnekleri?​

Drama örnekleri arasında hem kelime oyunları hem fiziksel oyunlar hem de doğaçlama tiyatro aktiviteleri yer alır. Çeşitli yaratıcı drama teknikleri ile gerçekleştirilen bu yaratıcı drama etkinlikleri, sanatsal bir boyut da taşıdığı için, bireylerin sanatsal taraflarını da besleyen bir etkinliktir.

Drama nedir özellikleri nelerdir?​

Dramanın özellikleri;
- Drama hayatı tüm yönleriyle yansıtır.
- Dramada hem trajedi hem de komedi vardır.
- Üç birlik kuralına uyulma zorunluluğu yoktur.
- Dramada çirkin sahneler sansürlenmeden gösterilir.
- Drama metinleri şiir ve düz yazı olarak yazılır.
- Ünlü drama yazılarını öncelikle İngiliz yazar Shakspeare yazmıştır.

Eğitimde dramanın temel amacı nedir?​

Eğitimde dramanın temel amacı nedir?
Eğitimde Yaratıcı Drama’nın eğitsel amacı, “bir kavramın, bir ders konusunun, bir metnin daha iyi anlaşılır kılınması, bireyce ve grupça özümsenip içsel yaşantıya dönüşmesi, gözden geçirilerek, üzerinde düşünülerek dışa vurulmasıdır (Nickel, 1986).

Dramanın kazanımları nelerdir?​

Demokratik tutum ve davranış geliştirme, estetik bir yaşam biçimi oluşturabilme, grupla birlikte hareket edebilme yetisi kazandırma, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, yaratıcılığın ve hayal gücü gelişiminin önüne açma, sorgulama ve ifade edebilme olanağı sağlamaya çalışması gibi kazanımları bir çırpıda yazabiliriz.

Eğitimde drama nedir makale?​

Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırması olarak ifade edilebilir.

Drama hangi dil?​

Drama hangi dil?
Fransızca drame “tiyatro oyunu” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca dráma δράμα “eylem, oyun, trajedi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca dráō δράω “eylemek, icra etmek” fiilinden +ma sonekiyle türetilmiştir.
 
Drama, tiyatro tekniklerinden faydalanılarak belirli bir fikri, olayı veya yaşantıyı oyun veya oyunlar şeklinde geliştirip öyküleştirme sanatıdır. Drama, oyuncuların duygusal ve kurgusal olarak belirli rolleri canlandırmasını gerektirir. Yunanca kökenli "Dran" fiilinden türetilen "drama", hareket anlamını içerir.

Dramada faydalanılan teknikler arasında rol yapma, rol değiştirme, kenardan yönlendirme, katılımcı liderlik, paralel çalışma, doğaçlama, zihinde canlandırma ve müzikle drama gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu teknikler sayesinde dramatik ögeler etkili bir şekilde sahneye yansıtılabilir.

Drama eğitiminde temel amaç, kavramların, ders konularının daha iyi anlaşılmasını sağlamak, özümsenerek içselleştirilmesini ve grupça yaşantıya dönüştürülmesini teşvik etmektir. Demokratik tutum ve davranış gelişimi, estetik yaşam biçiminin oluşturulması, grupla iş birliği yapabilme becerisi kazandırma, yaratıcılığın ve hayal gücünün gelişimine katkı sağlama gibi dramadan elde edilebilecek kazanımlar oldukça çeşitlidir.

Eğitimde dramanın, lider ve katılımcıların rol oynama ve doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, kavramı, konuyu veya düşünceyi canlandırmasını içerdiğini belirtmek mümkündür. Drama, birçok dilde kullanılan ve kültürlere göre farklı yorumlanabilen evrensel bir sanat formudur.
 
Geri
Üst