Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doymus yag ve doymamis yag asidi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.644
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doymuş yağ ve doymamış yağ asidi nedir?​

Yağ asitleri öncelikle doymuş ve doymamış olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır. Doymuş yağ asitleri zincirlerinde çift bağ bulunmaz. Genel olarak doymuş yağ asitlerinden meydana gelen yağların büyük çoğunluğu oda sıcaklığında katı, doymamış yağ asitlerini içeren yağlar ise sıvıdır.

Doymamış yağlar hangisi?​

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri doymamış yağlara birer örnektir. Bu yağlar balıklarda yüksek oranda bulunur. Bunun dışında ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır, susam, üzüm çekirdeği ve tahıllar doymamış yağ bakımından zengindir.

Margarin doymuş mu doymamış mı?​

Margarin doymuş mu doymamış mı?
Örneğin sıvı yağlardan ayçiçek yağı , mısır yağı , zeytinyağı % 15-17 arasında doymuş yağ içerirken kase (kahvaltılık) margarin doymuş yağ içermektedir. 9 Yani sonuç olarak bütün yağlar fiziksel hali dikkate alınmaksızın (katı/sıvı) doymuş ve doymamış yağ asitleri içermektedir.

Doymuş yağ asidi ne demek?​

Doymuş yağ asidi ne demek?
Doymuş yağ, yağ asidi zincirlerinin tümü veya ağırlıklı olarak tek bağlara sahip olduğu bir yağ türüdür. Bir yağ iki çeşit daha küçük molekülden yapılır: gliserol ve yağ asitleri. Yağlar uzun karbon (C) atom zincirlerinden yapılır. Çoğu hayvansal yağ doymuş.

Doymuş yağ hangi hayvansal mı?​

Doymuş yağ oda sıcaklığında katıdır, bu nedenle “katı yağ” olarak da bilinir. Çoğunlukla süt, peynir ve et gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Kümes hayvanları ve balıklar, kırmızı etten daha az doymuş yağa sahiptir. Tereyağı ve margarin ile yapılan kek, kurabiye ve diğer tatlılarda çok fazla doymuş yağ bulunur.

Margarinler doymamış yağ içerir mi?​

Zeytinyağı, fındık yağı gibi meyve yağları tekli yağlar bakımından; ayçiçeği, mısırözü gibi tohum yağları da çoklu yağlar bakımından zengindir. Margarin, çeşitli bitkisel yağ türlerinin (tekli doymamış, çoklu doymamış, doymuş) bir karışımıdır.Süreç oldukça basittir.

Doymamış yağ asitleri nelerdir isimleri?​

Doymamış yağ asitleri nelerdir isimleri?
Doymamış yağ asitleri
- H3C. COOH. OLEIK ASIT.
- H3C. COOH. LINOLEIK ASIT.
- LINOLENIK ASIT. H3C. COOH.
- COOH. H3C. ARASIDONIK ASIT.

Doymuş ve doymamış yağ nedir?​

Doymuş ve doymamış yağ nedir?
Doymuş ve Doymamış Yağ Nedir? Margarin reklamların aşina olduğumuz doymuş yağ ve doymamış yağ terimlerini belki de ne kadar merak etseniz de araştırıp okumadınız daha önce. İşte size bunun için güzel bir fırsat.

Ne kadar doymuş yağlar var?​

Yani günlük 1500 kalori tüketiyorsanız almanız gereken doymuş yağ miktarı 15 g. Hidrojen bombardımanına tutuldukları için oda sıcaklığında bile katı halde olan bu yağlara aslında hiç ihtiyacımız yok! Fast food ürünlerde, kızartmalarda ve paketli gıdalarda bol miktarda bulunuyorlar.

Doymuş yağların faydaları nelerdir?​

Doymuş yağlar kötü kolesterolü (LDL) ve tip 2 diyabet riskini artırıyor. Et, deniz mahsulleri, süt ürünleri, palm yağı, Hindistan cevizi yağı doymuş yağ grubuna giriyor. Süt ve süt ürünleri tüketirken az yağlı ya da yağsız olanları tercih edebilirsiniz. Günlük doymuş yağ tüketiminizin günlük aldığınız kalorinin yüzde 10’unu geçmemesi gerekiyor.

Doymuş yağlar neden kolesterol içermiyor?​

Doymuş yağlar neden kolesterol içermiyor?
Doymuş yağların da bunun yüzde 10’unu aşmaması şart. Eğer kalp-damar hastalığınız varsa rakamı yüzde 7’ye çekebilirsiniz. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, margarin gibi bitkisel yağlar doğrudan kolesterol içermiyor.
 
Doymuş yağ ve doymamış yağ asitleri vücut için önemli besin maddeleridir. Doymuş yağlar, yağ asitleri zincirlerinde çift bağ bulunmayan yağlardır. Bu tür yağlar genellikle hayvansal kaynaklarda bulunur ve genellikle oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Örneğin, tereyağı ve kırmızı et gibi gıdalarda doymuş yağ asitleri bulunmaktadır.

Doymamış yağlar ise, yağ asitleri zincirlerinde en az bir çift bağ bulunan yağlardır. Bu yağlar genellikle bitkisel kaynaklarda bulunur ve genellikle sıvı halde bulunurlar. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri doymamış yağlara örnektir ve balık, ayçiçeği yağı, zeytinyağı gibi gıdalarda bulunurlar.

Margarin, genellikle bitkisel yağların karışımından yapılan bir yağ türüdür. Margarin içeriğinde doymuş, doymamış ve trans yağ asitleri bulunabilir. Margarin genellikle doymuş yağ içerir, ancak bazı markalarında doymamış yağlar da bulunabilir.

Doymamış yağ asitlerinden bazıları şunlardır:
- Oleik asit
- Linoleik asit
- Linolenik asit
- Arakidonik asit

Doymuş yağların fazla tüketilmesi kötü kolesterolü (LDL) ve tip 2 diyabet riskini artırabilir. Doymuş yağlar genellikle et, süt ürünleri, hindistancevizi yağı gibi hayvansal kaynaklarda bulunurlar. Günlük doymuş yağ tüketiminizin günlük aldığınız kalorinin yüzde 10'unu geçmemesi önerilmektedir.

Doymuş yağların kollesterol içermediğini belirtmek doğru değildir. Doymuş yağlar kolesterol içermese de, fazla miktarda tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, dengeli ve sağlıklı beslenme için doymuş yağ tüketimine dikkat etmek önemlidir. Bahsedilen bitkisel yağlar genellikle boğazda balgam yapmaz.
 
Geri
Üst