AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doymus ve doymamis yaglar arasindaki fark nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Doymuş ve doymamış yağlar arasındaki fark nedir?​

İşin sırrı: Doymamış yağ nedir? Doymamış yağlarda ise doymuş yağlara göre hidrojen farkı bulunur. Yani doymuş yağa göre doymamış yağlarda bir veya daha fazla karbonun birer bağı hidrojenle birbirine bağlanmamıştır. Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı formdadır.

Doymamış yağ sağlıklı mı?​

Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen, sağlığımız için yararlı olan ve kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır.
Doymuş yağ asitleri hidrojen bakımından zengindir ve bu sebeple karbon atomları arasında çift bağ bulunmayan yağ asitleridir. Önemli doymuş yağ asitleri arasında Bütirik asit, Laurik Asit, Miristik Asit, Palmitik Asit, Stearik Asit, Araşidik Asit yer almaktadır.
Doymuş yağ asitlerinin insan sağlığına etkileri nelerdir?
Doymuş yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur. Aynı zamanda vücut total kolesterolü de yükselir. Damarlarda biriken kolesterol kalbe giden kan akışını azaltarak kalbi yorar ve kalp krizi riskini artırır.
Doymuş ve doymamış yağ arasındaki fark nedir?
Doymuş ve Doymamış Yağ Arasındaki Fark Nedir? Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı haldeyken doymamış yağlar sıvı halde bulunur. Bunun sebebi de ikisinin kimyasal yapısının farklı olmasıdır. Doymuş yağlarda moleküller arasında çift bağ yoktur ve hidrojen moleküller arasında mesafe de yoktur.

Günlük doymuş yağ tüketimi ne kadar olmalı?​

Günlük Olarak Doymuş Yağ Tüketimi Ne Kadar Olmalı? Amerikan Kalp Derneği; beslenme düzeninde günlük olarak %5 ila %6 oranında doymuş yağ olması gerektiğini hatırlatıyor. Örneğin; eğer günde 2000 kalori ihtiyacınız varsa, bu sayıda 120’den azı doymuş yağdan gelebilir. Bu da günde yaklaşık olarak 13 grama tekabül ediyor.

Doymamış ve çoklu doymamış yağlar nelerdir?​

Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar doymuş ve trans yağlardan çok daha yararlı olduğu bilinmektedir. Doymamış yağ kaynakları; zeytin yağları, susam yağı, ayçiçek veya soya yağı gibi sebze yağları doymamış yağ anlamında zengindir. Doymamış yağlı yiyeceklerde Omega 3 bol olduğundan, uzmanlar yüksek dozda tüketimini öneriyor.
 
Geri
Üst