AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Down sendromu olup olmadigi nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.231
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Down sendromu olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Down Sendromu Nasıl Teşhis Edilir? Hamilelik süresinde yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu saptanabiliyor. Down Sendromu’nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14’üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor.

Türkiyede kaç tane Down sendromlu var?​

Down sendromu, ortalama her 800 doğumda bir görülüyor. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 70 bin Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.

Down Sendromu ultrasonda belli olur mu?​

Down Sendromu ultrasonda belli olur mu?
Dr. Ali Ekiz, “Down sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır ve anne karnında hem taraması yapılabilir hem de riski artmış hastalarda kesin tanısı konulabilir” dedi. Down Sendromlu fetüslerde, anne karnında yapılan detaylı ultrason muayenelerinde sadece %60’ında ultrason bulgusu olur.

Türkiyede Down Sendromlular evlenebilir mi?​

25 Nisan — Down sendromlu evliliklere rastlanmadığını belirten Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Şen ise Türkiye’de “Biz bu kişilerin evlenmelerini tavsiye etmiyoruz. Çocukların genetik bozuklukları ve engelli olma ihtimali yüksek” dedi.

Down Sendromu maaşı ne kadar?​

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları asgari ücret zammıyla birlikte arttı. Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu.

Down sendromu genetik sebepleri nelerdir?​

Down sendromu genetik sebepleri nelerdir?
Down Sendromu Neden Olur? Down sendromu, normalde iki kopya halinde bulunması gereken 21. kromozomun 3 kopya bulunması nedeniyle gelişir. Sendroma bağlı belirtiler ve komplikasyonlar, temel olarak bu genetik sorundan kaynaklanır. kromozomdan 3 kopya olmasına neden olabilecek farklı mekanizmalar vardır.

Down sendromlu kişiler cinsel ilişki yaşar mı?​

– Engelli bireylerin cinsel ihtiyaçları yoktur. – Bazı engelli gruplar (Down sendromu gibi) cinsel olarak ‘fazla’ aktiflerdir. – Seks anlıktır ve seks için hazırlanılmaz/plan yapılmaz. – Engelli bireyler ‘gerçek seks’ yaşayamaz.
 
Down sendromu olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusunun cevabı, hamilelik süresince yapılan rutin tarama testleri ve tanı testleri ile Down Sendromu'nun tespit edilebileceğidir. Bu süreçte, hamileliğin 11 ila 14. haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testleri ile Down Sendromu'na dair belirtiler gözlemlenebilir.

Türkiye'de Down sendromlu bireylerin sayısı yaklaşık olarak 70 bin kişi olarak tahmin ediliyor. Genel olarak her 800 doğumda bir Down sendromu görülmektedir. Tüm dünyada ise yaklaşık 6 milyon Down sendromlu birey yaşamaktadır.

Down Sendromu'nun ultrasonda belli olup olmadığı sorusuna ise Dr. Ali Ekiz'in bir açıklamasıyla cevap verilebilir. Dr. Ekiz'e göre, Down sendromu en sık görülen genetik hastalıklardan biridir ve hem anne karnında taraması yapılabilir hem de riski artmış hastalarda kesin tanı konulabilir. Ancak Down Sendromlu fetüslerde, ultrason muayenelerinde sadece %60'ında ultrason bulguları tespit edilebilmektedir.

Down Sendromlu bireylerin evlenmesi konusunda Down Sendromlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Şen'in bir açıklaması var. Şen'e göre Türkiye'de Down sendromlu kişilerin evlenmesi tavsiye edilmiyor çünkü genetik bozuklukların ve engelli çocukların doğma olasılığı yüksek olabilir.

Down sendromuna genetik sebepleri incelendiğinde, hastalığın normalde iki kopya halinde bulunması gereken 21. kromozomun 3 kopya bulunması nedeniyle geliştiği bilinmektedir. Bu genetik sorun, sendroma bağlı belirtiler ve komplikasyonlara yol açar.

Engelli bireylerin cinsel ilişkileri konusu da önemli bir konudur. Genelleme yapmak doğru olmayabilir çünkü her birey farklıdır. Bazı engelli bireylerin cinsel ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Cinsellik her birey için farklı bir deneyim olabilir ve önyargılı yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Engelli bireylerin de kendilerine saygı gösterilerek sağlıklı cinsel bilgilendirme ve destek almaları gerekmektedir.
 
Geri
Üst