AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Down sendromu en cok kimlerde gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.014
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Down sendromu en çok kimlerde görülür?​

Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. Yani 35 yaş üstü gebelik, down sendromu riskini 50’de bir oranda arttırmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda genç annelerin de Down Sendromlu bebek doğurma riski artmıştır ve bu oran u-80 civarında bulunmuştur.

Down sendromu anneden mi babadan mı?​

Down sendromu anneden mi babadan mı?
Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. İnsan; 23 anneden, 23 babadan olmak üzere toplam 46 kromozoma sahiptir. Down sendromu ise, en basit şekliyle kişide toplam 46 kromozom olması gerekirken, 47 kromozom olması sonucunda oluşmaktadır.

Down sendromu Kisir mi?​

Down sendromu Kisir mi?
Bir diğer konu ise down sendromu olan kişilerin evliliği ve çocuk yapması durumlarıdır. Birçok kişinin merak ettiği down sendromlular kısır mı sorusun cevabı hayırdır. Tabi ki bazı durumlarda kısır olanlar da çıkabilir.

Down sendromu riski yüzde kaç?​

Ortalama görülme sıklığı 800 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Ancak anne yaşı 35 olduğunda Down Sendromlu bir çocuğa sahip olma riski 350 de 1′ e yükselmektedir. Bu risk 40 yaşında 100 de 1 olmaktadır. Dolayısıyla 35 yaş üzerinde gebe kalan annelerin çocuklarında risk artmaktadır.

Bebeğin down sendromlu doğmasında en önemli etken nedir?​

Bebeğin down sendromlu doğmasında en önemli etken nedir?
Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun %95’i Trizomi 21’dir. Trizomi 21’in % 88’i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır.

Down sendromu hangi annelerde olur?​

Down sendromu hangi annelerde olur?
Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir.

Down sendromu genetik mı?​

Trizomi 21 ya da mongolizm olarak da adlandırılan Down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktan ziyade genetik bir anormalliktir. Bu çocuklarda 21 numaralı kromozom normalden bir adet fazladır.

Down Sendromu neden erken ölür?​

Down Sendromu neden erken ölür?
Down sendromu olan kişilerin çocukken lösemiye yakalanma olasılığı normal çocuklara göre daha fazladır. Bunun dışında down sendromu olan çocukların %40 ile %45’inde kalp sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu da bireylerin çocukluk döneminde ölümlerine sebep olmaktadır.

Down Sendromu ömrü ne kadar?​

Down Sendromu ömrü ne kadar?
Down sendromu geçmişten günümüze en fazla görülen genetik farklılıklardan bir tanesi olarak bilinir. Geçmiş yüzyıllarda down sendromlu kişilerin yaşama süresi düşüktür. Günümüzde ise tıp dünyasındaki gelişmeler sonucunda down sendromlu kişilerin ortalama ömür aralığı 50 olarak bilinmektedir.

Down Sendromu testi riski kaç olmalı?​

Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270’dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25’ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
 
Down sendromu genetik bir farklılık olup, doğuştan gelen ve kişinin kromozomlarında bulunan anormallikler sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bireyin sahip olması gereken 46 kromozom yerine, 47 kromozoma sahip olmasıyla meydana gelir. Genç annelerin de Down Sendromlu bebek doğurma riski bulunmaktadır ve bu risk artış gösterebilmektedir. 35 yaş üzerindeki gebeliklerde risk daha yüksek olup, her 800 canlı doğumda bir Down Sendromu görülme sıklığı söz konusudur.

Down sendromlu bireylerin kısırlık sorunu yaşama olasılığı genellikle yok denecek kadar azdır. Ancak nadir durumlarda kısırlık yaşayan Down sendromlu bireyler de olabilir. Bebeğin Down Sendromlu doğma riskinde en önemli etken, döllenme öncesinde veya sırasında gerçekleşen hücre bölünmesindeki anormalliklerdir.

Down sendromlu çocukların genellikle genç annelerden geldiği bilinmektedir, fakat 35 yaş ve üstü annelerin çocuklarında riskin arttığı da bir gerçektir. Down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan genetik bir anormalliktir ve genellikle Trizomi 21 olarak adlandırılan durum söz konusudur.

Down sendromlu bireylerin yaşam süresi geçmiş yıllara göre artmış olup, günümüzde ortalama ömürleri 50 olarak bilinmektedir. Down Sendromu testi için yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir ve test sonuçlarına göre risk değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak, Down sendromu genetik bir durumdur ve anne yaşı, döllenme sırasındaki hücre bölünmesindeki anormallikler gibi faktörler riski artırabilir. Ancak her durumda bireyin bireysel özellikleri ve sağlık durumu da göz önünde bulundurularak doğru bilgi ve destek ile yönetilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst