AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Down Sendromu cocuklar kac yasinda konusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.044
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Down Sendromu çocuklar kaç yaşında konuşur?​

Down Sendromlu çocukların bazıları çok geç konuşurlar. Hiç konuşamayan sayısı ise oldukça azdır. Erken dönemde başlanan dil terapisi ile ortalama 2-3 yaşında konuşmaya başlayabiliyorlar.

Bebeğin down sendromlu olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Down sendromlu çocuklar, yukarı doğru çekik gözlere, düz bir yüz profiline ve dışarı taşan bir dil yapısına sahiptir. Hasta yeni doğan bebekleri diğer bebeklere oranla biraz daha küçük, kulakları küçük, başlarının arkası düz, burun kökü basık ve düz, ağızları küçük olduğu için de genellikle dilleri dışarıda olur.

Down Sendromu hastayı nasıl etkiler?​

Down Sendromu hastayı nasıl etkiler?
Down sendromu bebekteki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Dünyada ve ülkemizde 750-1000 doğumda bir görülen Down Sendromu; fiziksel büyüme geriliği, karakteristik yüz görünümü ve orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilir.

Hangi gebeliklerde Down sendromu var?​

Down sendromuna sahip olan bebeklerin ortalama olarak %40’ında kalp anomalisi mevcuttur. Ultrasonda down sendromu için bazı belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtilere “Soft marker” denilmektedir. Bunlar: Bu belirtilerin %17’si down sendromlu gebeliklerde izlenebilmektedir.

Down sendromu veya Down sendromu?​

Down sendromu, toplum arasında mongol bebek olarak ifade edilir. Zeka geriliğine sebep olan kromozal bir sorundur. Normalde 21. Kromozom 2 tane olmalıdır. Ancak down sendromunda bu kromozomun sayısı 3’tür. Down sendromu nun tanısı gebelik döneminde koyulabilir. Bunun için de ikili, üçlü, dörtlü testler yapılır.

Hangi yöntemlerle Down sendromu tedavisi yapılır?​

Hangi yöntemlerle Down sendromu tedavisi yapılır?
Down sendromu nun tanısı gebelik döneminde koyulabilir. Bunun için de ikili, üçlü, dörtlü testler yapılır. Bunun dışında ense kalınlığı da ölçülmektedir. Ultrason ikinci alternatif olarak kullanılsa da, gene de down sendromunun tespit edilmesini sağlamaktadır.

Peki, Down sendromu nasıl oluşur?​

“Down sendromu, genetik kökenli zeka geriliklerinin en önemli nedenlerinden biridir ve Down sendromunun sıklığı anne yaşıyla paralel olarak artmaktadır” ifadelerini kullanan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, Down sendromu hakkında bilgiler verdi. Down sendromu nasıl oluşur?
 
Down Sendromu çocuklarının konuşma becerileri diğer çocuklardan farklılık gösterebilir. Bazı Down Sendromlu çocuklar geç konuşabilirken, hiç konuşamayanların sayısı oldukça azdır. Dil terapisi uygulandığında ve erken dönemde destek verildiğinde, Down Sendromlu çocuklar genellikle 2-3 yaşlarından itibaren konuşmaya başlayabilirler.

Down Sendromlu bebekler genellikle yukarı doğru çekik gözleri, düz bir yüz profilini ve dışarı taşan dil yapılarını gösterirler. Ayrıca, doğumda daha küçük olabilirler, kulakları küçük olabilir, başlarının arkası düz olabilir, burun kökü basık ve düz olabilir, ağızları küçük olduğu için genellikle dilleri dışarıda olabilir.

Down Sendromu, 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum fiziksel büyüme geriliği, karakteristik yüz görünümü ve orta derecede zihinsel gerilik gibi belirtilere neden olabilir. Down sendromu genellikle 21. kromozomdaki bir ekstra kromozomdan kaynaklanır.

Down Sendromu tanılı bebeklerin %40'ında kalp anomalisi görülebilir. Ultrasonda bu hastalığa dair belirtiler gözlemlenebilir ve "Soft marker" olarak adlandırılır. Bu belirtiler down sendromlu gebeliklerde %17 oranında izlenebilir. Tanı süreci genellikle gebelik döneminde yapılır ve ikili, üçlü, dörtlü testler gibi testler kullanılabilir.

Down Sendromu tedavisi için genellikle tanı sürecinde öncelikle testler ve muayeneler yapılır. Ense kalınlığı ölçümü ve ultrason gibi yöntemler de kullanılabilir. Tanı konulduktan sonra çocuğun ihtiyaçlarına uygun destek ve eğitim programları uygulanabilir.

Down Sendromu genetik bir durumdur ve genellikle anne yaşıyla ilişkilidir. Down Sendromu oluşumu genellikle 21. kromozomdaki ekstra kromozom nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum zeka geriliği ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Anne yaşı arttıkça Down Sendromu riski de artabilir.
 
Geri
Üst