AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Down sendromlu bireyler Fertil mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.665
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Down sendromlu bireyler Fertil mi?​

Teorik olarak down sendromlu kadınların yarısı fertil yani üreme potansiyeline sahiptir.

Down sendromlu hayvan olur mu?​

Genellikle insanlarda teşhis edilen bir doğum defekti olan Down sendromu, hayvanlarda da görülebilmektedir. Bazı şempanzelerin Down sendromuna benzer belirtiler gösterdikleri tespit edilmiştir.

Neden siyahi Down sendromlu yok?​

Neden siyahi Down sendromlu yok?
Aslında ten renkleriyle bir alakası yok. Siyahilerde genetik fark diğer ırklara göre çok az. Bu yüzden de hastalık daha nadir gözüküyor. Hastalığın siyahilerde az görülmesinin bir diğer sebebi ise Afrika’da doğumlarda down sendromunun teşhisinin konulamaması ve problemin tanınmaması.

Down sendromu özellikleri nelerdir?​

Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Düzleşmiş yüz.
- Kısa boyun.
- Küçük kafa boyutları
- Dilin dışa doğru çıkması
- Badem şeklinde, küçük, yana çekik gözler.
- Alışılmadık şekilli ya da küçük boyutta kulaklar.
- Kas tonusunda zayıflık.
- Geniş, küçük eller ve avuç içinde tek çizgi olması

Down sendromlu bireyler üreyebilir mi?​

21-Dişi down sendromlu bir bireyin hamile kalması mümkündür ve %50 oranında down sendromu tekrarlama riski vardır. Erkek Down Sendromlu bireylerin genellikle üreme özellikleri yoktur ancak nadiren üreme özelliği görülebiliyor.

Down sendromu anneden mi babadan mı?​

Down sendromu anneden mi babadan mı?
Bunun nedeni anne ya da babadan çocuğa geçebilmesi ve döllenme aşamasında oluşabilmesidir. Translokasyonda ebeveynlerden birinin taşıyıcı olması durumunda sendromun kalıtsal olma olasılığı %33’dür. Taşıyıcı olan anne ise çocuğun Down sendromlu doğma olasılığı %20, taşıyıcı baba ise bu oran %2-5 arasıdır.

Down sendromlu kedi olur mu?​

Kromozomlar da genlerden oluşan DNA dizimlerinden meydana geldiği için, teknik olarak konuşursa kedilerde Down Sendromu görülemez. Çünkü Down Sendromu insanlardaki 21 numaralı kromozomda görülen 3. kopya sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanmıştır.

Down sendromlu baba olur mu?​

Down Sendromu konusunda iki şey kesindir. Birincisi, Down Sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz. İkincisi, diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır.

Down sendromlu bebek doğar doğmaz anlaşılır mı?​

Down sendromlu bebek doğar doğmaz anlaşılır mı?
Down Sendromu varlığı, bebek doğmadan önce anlaşılabilir. Gebeliğin 11-18. Haftaların arasında yapılan üçlü-dörtlü testler ve ultrasonografi ile %95’e varan oranlarda Down sendromu şüphesi fark edilebilir. Şüphe durumda kesin tanı anne karnındayken bebekten örnek alınarak yapılan kromozom analizi ile konur.

Down Sendromlu bebek kaç yaşına kadar yaşar?​

Down sendromu olan kişiler normal insanlardan yaklaşık olarak 10 ile 20 yıl daha az yaşamaktadır. Bu bireylerde ortalama yaşam süresi ise 45 yıldır. Down sendromu olan kişilerin çocukken lösemiye yakalanma olasılığı normal çocuklara göre daha fazladır.

Down sendromu ailede genetik mi?​

Down Sendromlular anne baba olabilir mi?​

Down Sendromlular anne baba olabilir mi?
Hem erkekler hem de kadınlar Down sendromunun genetik translokasyonunu çocuklarına aktarabilir. Down sendromlu bir çocuk sahibi olmak. Down sendromlu bir çocuğu olan ebeveynler ve kendileri translokasyonu olan ebeveynler, Down sendromlu başka bir çocuğa sahip olma riski daha yüksektir.

Down sendromu kimden kaynaklanır?​

Down Sendromu, temel üreme hücresinin 21. kromozomunun yumurta veya sperm oluşması esnasında ayrılamayıp çift kalmasıyla oluşur. Bunun sonucunda yumurta veya sperm 23 yerine 24 kromozom içerir.

Anne karnındaki bebeğin down sendromlu olduğu nasıl anlaşılır?​

Bebeğe anne karnındayken Down sendromu tanısı koyulabilmesi için ikili test, üçlü test, dörtlü test ve ense kalınlığı gibi tarama testlerinin yapılması gerekir. Yapılan bu testler bebeklerin down sendromlu olup olmadıklarını yüzde seksen oranında ortaya çıkarmaktadır.

Türkiyede kaç Down sendromlu kedi var?​

Türkiyede kaç Down sendromlu kedi var?
Bayburt’ta sokak ortasında bitkin halde bulunan yavru kediye, down sendromu tanısı kondu. Türkiye’nin kayıtlara geçen 2’nci down sendromlu kedisine ‘Noya’ ismi verildi.
 
Down sendromlu bireylerle ilgili bilgiler verirken, down sendromunun üreme potansiyeline sahip olma ve genetik geçiş konularına değinmişsiniz. Down sendromunun belirtileri arasında yüzde düzleşme, kısa boyun, dil dışa doğru çıkması gibi bazı fiziksel özellikler bulunmaktadır. Üreme konusunda, dişi down sendromlu bireylerin hamile kalma olasılığı olduğu ve %50 oranında down sendromunun tekrarlama riski olduğu belirtilmiş. Erkek down sendromlu bireylerde ise üreme özelliklerinin nadiren görüldüğü ifade edilmiş.

Genetik geçiş ve translokasyon konularına da değinilmiş. Down sendromunun anne ya da babadan geçebileceği ve taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarının down sendromlu doğma olasılıklarının yüzde olarak belirtildiği ifade edilmiş. Down sendromlu bireylerin aile kurabilme potansiyeli hakkında bilgiler verilmiş, translokasyonun genetik olarak aktarılabileceği vurgulanmış.

Ayrıca, down sendromunun hayvanlarda da görülebileceğine dair bilgiler paylaşılmış. Kromozomların insanlardaki Down sendromuyla benzer bir durumu olmadığı için kedilerde Down sendromu görülmediği bilgisi verilmiş. Türkiye'de kayıtlara geçmiş nadir bir olay olarak, Bayburt'ta down sendromlu bir kediye rastlandığı belirtilmiş. Bu bilgiler ışığında, Down sendromlu bireylerin fertilite, genetik geçiş ve belirtilerine dair detaylı bir şekilde bilgi verilmiş.
 
Geri
Üst