AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Down sendromlu bebek nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.420
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Down sendromlu bebek nasıl olur?​

Down sendromlu çocuklar, yukarı doğru çekik gözlere, düz bir yüz profiline ve dışarı taşan bir dil yapısına sahiptir. Hasta yeni doğan bebekleri diğer bebeklere oranla biraz daha küçük, kulakları küçük, başlarının arkası düz, burun kökü basık ve düz, ağızları küçük olduğu için de genellikle dilleri dışarıda olur.

Down Sendromlular infertil mi?​

Kızların %-30’u fertil olduğu için gebe kaldıklarında Down sendromlu çocuk doğurma riskleri P kadardır. Erkekler infertil olduğu için genetik danışma vermeye gerek yoktur.

Down Sendromlu gebelik ne zaman sonlandırılır?​

Down Sendromlu gebelik ne zaman sonlandırılır?
Ailenin talebiyle Down Sendromu gibi istisnai durumlarda 20. haftaya kadar sonlandırma yapılabilir. Down Sendromunun, gebeliğin daha erken dönemlerinde anneden alınan kandan teşhis edilebilmesiyle ilgili umut verici gelişmeler vardır. Bebeğe ait hücreler gebelik sırasında anne dolaşımında bulunabilmektedir.

Down Sendromlu bebek kaç yaşına kadar yaşar?​

Down Sendromlu bebek kaç yaşına kadar yaşar?
Down sendromu olan kişiler normal insanlardan yaklaşık olarak 10 ile 20 yıl daha az yaşamaktadır. Bu bireylerde ortalama yaşam süresi ise 45 yıldır. Down sendromu olan kişilerin çocukken lösemiye yakalanma olasılığı normal çocuklara göre daha fazladır.

Down sendromu en fazla kaç yaşına kadar yaşar?​

Down sendromu kimlerde görülür?​

Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. Yani 35 yaş üstü gebelik, down sendromu riskini 50’de bir oranda arttırmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda genç annelerin de Down Sendromlu bebek doğurma riski artmıştır ve bu oran %75-80 civarında bulunmuştur.

Hemofili kadın yaşar mı?​

Hemofili kadın yaşar mı?
Kandaki faktör düzeyi %40’ın altında olan kadınlar da erkeklerde olduğu gibi hemofili olarak tanımlanır. Aynı şekilde faktör düzeylerine göre kadınlar ağır, orta ve hafif hemofili olabilirler.

Trizomi 18 Kaç yaşına kadar yaşar?​

Trizomi 18 Kaç yaşına kadar yaşar?
Edwards sendromu (Trizomi 18), bebeklerde ciddi yeti yitimine neden olan genetik bir hastalıktır. Hastalık, 60’lı yıllarda Edwards ve Smith tarafından tanımlanmıştır. Yenidoğan bebekler arasında görülen bir hastalıktır. Edwards sendromuna sahip olan bebeklerin yaşam süresi genellikle doğumdan sonra bir haftadır.
 
Down sendromlu bebeklerin belirgin fiziksel özellikleri arasında yukarı doğru çekik gözler, düz bir yüz profil, dışarı taşan dil yapısı bulunmaktadır. Ayrıca bu bebekler genellikle diğer bebeklere göre biraz daha küçük olabilirler, kulakları küçük ve başlarının arkası düz olabilir. Burun kökü basık ve düz, ağızları küçük olduğundan dolayı dilleri genellikle dışarıda olabilir. Down sendromlu bireylerin genellikle yaşam süresi normal bireylere göre daha kısadır ve ortalama yaşam süresi 45 yıl olarak bilinmektedir. Çocukluk döneminde lösemiye yakalanma olasılığı diğer çocuklara göre daha fazladır.

Down sendromunun en büyük risk faktörlerinden biri ileri anne yaşıdır. 35 yaş üstü gebeliklerde down sendromu riski artmaktadır, ancak genç annelerde de risk mevcuttur. Genetik danışmanlık konusunda risk gruplarının belirlenmesi önemlidir.

Diğer bir genetik hastalık olan Trizomi 18 ya da Edwards sendromu, genellikle bebeklerde ciddi gelişim bozukluklarına ve yaşamı tehdit eden durumlara yol açar. Bu hastalığa sahip bebeklerin yaşam süresi genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda sonlanır.

Hemofili ise kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerin eksikliği veya işlev bozukluğu ile karakterize bir hastalıktır. Hemofili, kadınlarda da görülebilir ve hemofili tanısı, kandaki faktör düzeyine bağlı olarak konulur. Ağır, orta ve hafif hemofili olmak üzere farklı şiddetlerde görülebilir.
 
Geri
Üst