Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Doula egitimi ni kimler alabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.484
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Doula eğitimi ni kimler alabilir?​

Genellikle doktorlar, ebeler, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler, psikologlar, psikolojik danışmanlar doğum koçluğu yapmaktadır. Doğum koçu olmak isteyen sağlık çalışanları doğum koçluğu eğitimi alarak, doğum koçu (doula) olabilirler.

Lise mezunu doğum koçu olabilir mi?​

Lise mezunu doğum koçu olabilir mi?
Üniversitelerin Ebelik, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji Bölümü’nü bitiren kişiler doğum koçu olarak çalışabilir. Ancak bu kişilerin Doğum Koçluğu Sertifikası alması gerekir.

Anne bebek koçu nasıl olunur?​

Anne bebek koçu nasıl olunur?
Doğum koçu olmak için, üniversitelerin ‘ebelik’, ‘hemşirelik’, ‘fizyoterapi ve rehabilitasyon’, ‘psikolojik danışmanlık ve rehberlik’ ya da psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler, doğum koçu olarak çalışabilir. Bu kişilerin yine de ‘Doğum Koçluğu Sertifikası’ alması gerekir.

Gebe Okulu kimler açabilir?​

c) Gebe okulu kadın hastalıkları ve doğum hizmeti veren 2. ve 3. basamak kamu, üniversite ve özel hastaneler ile bunlara bağlı semt polikliniklerinde Bakanlıkça düzenlenmiş doğuma hazırlık sertifika programını tamamlamış kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sorumluluğunda ve sorumlu ebe varlığında açılır.

Doğum koçu doğum yaptırır mı?​

Doğum koçu doğum yaptırır mı?
Hem ebelik unvanı hem de doğum koçluğu eğitimi olan sağlık personelinin doğum yaptırma yetkisi vardır ancak bu doğum uygun koşullar sağlandığında doğuma uygun bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmelidir.

Doğum koçluğu yasal mı?​

Doğum koçluğu yasal mı?
Doğum Koçluğu artık bir meslek ya da ek iş olarak kabul ediliyor. Bu eğitim programını bitiren aday, bireysel Gebe Eğitim Danışmanı / Rehberi olabilir. Bireysel Anne ve Bebek Destekçisi Doğum Rehberliği yapabilirler. Özel hastanelere başvurabilirler.

Doula doğum koçu nedir?​

Rahatlama ve gevşeme teknikleri ile hamilelik ve doğum sürecini destekler. Hamilelik ve doğum ile ilgili olumsuz düşüncelerin azalmasına yardımcı olur. Babaların hamilelik ve doğum sürecine dahil edilmesini sağlar. Annenin mahremiyetini korur.

Doula nedir ne yapar?​

Doula nedir ne yapar?
Doğuma hizmet eden kişiler olan Doula’lar, anne ve bebekler merkezde olacak şekilde onların isteklerine ulaşabilmesi için çalışırlar. Anneye ve ailesine doğumdan önce, doğum sırasında ve doğum sonrasında hem duygusal hem de fiziksel destek sağlayan kişilerdir.

Doğuma hazırlık eğitmeni nasıl olunur?​

Doğuma hazırlık eğitmeni nasıl olunur?
Doğum koçu nasıl olunur sorusu son zamanlarda çok sık sorulmaktadır. Genellikle doktorlar, ebeler, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler, psikologlar, psikolojik danışmanlar doğum koçluğu yapmaktadır. Doğum koçu olmak isteyen sağlık çalışanları doğum koçluğu eğitimi alarak, doğum koçu (doula) olabilirler.
 
Doula eğitimini genellikle doktorlar, ebeler, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler, psikologlar, psikolojik danışmanlar gibi sağlık çalışanları almaktadır. Ancak lise mezunları da doğum koçu olabilirler, fakat ilgili alanda lisans derecesine sahip olmaları ve Doğum Koçluğu Sertifikası almaları gerekmektedir.

Doğum koçluğu yapan kişiler, hamilelik ve doğum sürecinde annelere ve ailelerine duygusal ve fiziksel destek sağlarlar. Ayrıca doğuma hazırlık eğitmeni olmak isteyenlerin genellikle sağlık alanında eğitim almış olmaları ve doğum koçluğu eğitimini tamamlamaları gerekmektedir.

Doğum koçları doğum yaptırma yetkisine sahip olabilirler ancak bu işlem uygun sağlık kuruluşlarında ve koşullarında gerçekleştirilmelidir. Doğum koçluğunun yasal bir meslek olarak kabul edildiği ve bu alanda çalışanların gebe eğitim danışmanı, anne ve bebek destekçisi doğum rehberi olarak çalışabileceği belirtilmektedir.

Doula ya da doğum koçu, hamilelik ve doğum sürecinde annelere rahatlama ve destekleme hizmeti veren kişidir. Doğuma hazırlık eğitmeni olmak isteyenlerin genellikle sağlık alanında eğitim almaları ve ilgili sertifikalara sahip olmaları tavsiye edilmektedir.
 
Geri
Üst