Dosyalamanin amaci ve onemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
229.864
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Dosyalamanın amacı ve önemi nedir?​

Dosyalamanın amacı; Belgelere kısa zamanda erişim sağlamak, Mekândan ve zamandan kazanç sağlamak, İşi kişiye bağımlı olmaktan çıkarıp, sistem temeline oturtmaktır.
Dosyalamanin özelliklerinden akla uygunluk neyi ifade etmektedir?
Akla Uygunluk Örneğin, alfabetik sisteme göre dosyalama yapılacaksa, konu başlıkları anlaşılır ve eksiksiz olarak tanımlanmalı, belgelerin birden çok dosyaya konulması engellenmelidir.
Bir dosyayı görmek ve üzerinde işlem yapmak isteyen bir bölüm veya memur hangi belgeyi hazırlar?
Dosya planı: Kurum ve kuruluşların iş ve işlemleri sonucunda oluşan belgelerin, sistemli bir şekilde dosyalanmasını sağlamak üzere önceden hazırlanmış konu ve konu numaraları envanteridir.

Dosyalama nedir ne demek?​

Herhangi bir amaç altında bilginin düzenlenmesi, sıralı hale getirilmesi ve değerlendirilmesi için yapılan çalışmaya dosyalama denir. Dosyalama hem gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir hem de bilgisayar üzerinde yapılabilmektedir.
Dosyalama özellikleri nelerdir?
Dosyalamanın Özellikleri Gerek belgelerin dosyalara konulması, gerekse dosyalara konulan belgeler erişilmesi açısından kişileri tereddüde düşürmeyen, zaman kaybettirmeyen ve hızlı karar verdiren bir düzende tasarlanmalıdır. İyi bir dosyalama sistemi akla, mantığa uymalı ve iyi tanımlanmış bir amaca hizmet etmelidir.
Dosyalama nedir çeşitleri nelerdir?
Dosyalama sistemlerini alfabetik dosyalama sistemi, kronolojik dosyalama sistemi, bölgesel dosyalama sistemi, numaralı dosyalama sistemi, konu esaslarına göre dosyalama sistemi, karma dosyalama sistemi ve sanal dosyalama sistemi şeklinde yedi başlık altında ele almak mümkün.
A:Haberleşme Kodu, B:Dosya Numarası, C:Evrak Kayıt Numarası. Haberleşme kodu, yazının hazırlandığı kurum ve kuruluşun en alt birimine kadar belirlendiği kodlama olup, 1991/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kullanılması mecburi kılınmıştır.
Belge Klasman yöntemi nedir?
Her iş için ayrı bir zaman dilimi ayırarak, bu zaman dilimi içinde işlerin bitirilmesini sağlamaktır. Çalışma masalarının dağınıklığını önlemenin başka bir yolu da belge klasmanı yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak gerekli belgelerin karışıklığa yol açmadan, gerekli yerlere ulaşması sağlanır.
Dosyalama neden yapılır?
Bilginin yapısına uygun ortamlarda bulundurmak, Evrakın aslına uygun zarar görmemesi, Emniyetli bir şekilde, Evrak karmaşasını önlemek.
 
Geri
Üst