AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dort saatten fazla ve yedi bucuk saate kadar yedi bucuk saat dahil sureli islerde iscilere verilecek ara dinlenme suresi en az ne kadar olmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar yedi buçuk saat dâhil süreli işlerde işçilere verilecek ara dinlenme süresi en az ne kadar olmalıdır?​

İş Kanununun 68/I. maddesine göre ara dinlenmesinin süresi; – Dört saat ve daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, – Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar olan işlerde yarım saat (yedibuçuk saat dahil) – Yedibuçuk saatten fazla olan işlerde ise bir saattir.

Bir işyerinde çalıştığımı nasıl ispat ederim?​

Bir işyerinde çalıştığımı nasıl ispat ederim?
Sigortasız olarak çalıştığımı nasıl ispat ederim İspat yükü davacı işçiye aitti. İşçi o dönem aynı işyerinde sgklı çalışan birini, komşu işyerinde sgklı çalışan birini tanık olarak gösterebilir. Ayrıca işçi tanık dahil her türlü delil ile sgksız olarak çalıştığını ispat edebilir.

7 senelik tazminat ne kadar 2022?​

Kıdem tazminat tavanı 2019 yılında 6380 TL, 2020 yılı için 6.730,15 TL, 2021 yılında da 8 bin 651,62 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılına kıdem tazminatı tavanı 10 bin 596 liraya yükseldi.

İş Kanunu’na göre 7 5 saatten daha uzun süreli işlerde günlük ara dinlenmesi süresi en az kaç dakika olmalıdır?​

İş Kanunu’na göre 7 5 saatten daha uzun süreli işlerde günlük ara dinlenmesi süresi en az kaç dakika olmalıdır?
Ara dinlenme süresi, 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika; 4 saatten 7.5 saate kadar süreli işlerde 30 dakika; 7.5 saatten fazla süreli işlerde bir saat olarak uygulanıyor. Bu dinlenme süreleri asgari sürelerdir ve aralıksız verilmesi gerekir.

3 yıllık tazminat ne kadar olur?​

Kıdem tazminatının 2021’de tavanı 8 bin 651,62 liraya olarak ödeniyordu. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.

Çalıştığımı nasıl kanıtlarım?​

Çalıştığımı nasıl kanıtlarım?
İş yerinde fiilen çalışıldığına tanıklık edebilecek bir şahit göstermek. İş yerinden bir maaş bordrosu ya da dekont gibi maaş alındığına dair bir belgenin bulunması İş yerinde çalışma kaydının olduğu kamera kayıtları İş yerinden alınan herhangi bir kargo ya da posta gibi hizmetlerin dekontu.

Sigorta yaptırmayan işveren nereye şikayet edilir?​

Sigortasız işçi çalıştırma birçok farklı yöntem ile SGK’ya ihbar edilebilmektedir: SGK tarafından kurulan ALO 170 hattı aranarak, SGK’nın internet sitesi üzerinden online olarak, Son olarak; kişinin bulunduğu il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumlarına şikâyet dilekçesiyle ihbar edilebilir.

8 yıl asgari ücretle çalışan ne kadar tazminat alır 2022?​

8 yıl asgari ücretle çalışan ne kadar tazminat alır 2022?
2022 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLDU? Kıdem tazminatının 2021’de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve kıdem tazminatı tavanı 10 bin 810 liraya yükseldi.
 
Ara dinlenme süresi konusunda doğru bilgiler paylaşılmış. İş Kanunu'na göre 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar olan süreli işlerde işçilere verilecek ara dinlenme süresi en az yarım saattir (yedibuçuk saat dahil). Bunun yanı sıra, 7.5 saatten fazla olan işlerde ise işçilere bir saat ara dinlenme süresi verilmesi gerekmektedir.

İşçinin bir işyerinde çalıştığını ispat etmek için çeşitli delil yolları bulunmaktadır. İşçi, tanık olarak aynı işyerinde sgk'lı çalışan birini ya da komşu işyerinde sgk'lı çalışan birini gösterebilir. Ayrıca, işçi her türlü delil ile sigortasız olarak çalıştığını ispatlayabilir. Bu deliller arasında maaş bordrosu, kamera kayıtları, iş yerinden alınan belgeler gibi belgeleri kullanabilir.

Kıdem tazminatı konusunda 2022 yılı için belirlenen kıdem tazminatı tavanı 10 bin 810 lira olarak güncellenmiştir. Bu tavan 8 yıl boyunca asgari ücretle çalışan bir işçinin 2022 yılında alacağı kıdem tazminatı hesaplanırken bu tavan dikkate alınmalıdır.

Sigortasız işçi çalıştıran işverenlere karşı yapılabilecek şikayetler için SGK'nın ALO 170 hattı aranabilir, SGK'nın internet sitesi üzerinden online olarak şikayet edilebilir veya bulunduğunuz il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumlarına şikayet dilekçesiyle başvurabilirsiniz.

Son olarak, 3 yıllık kıdem tazminatı tutarı 2022 yılı için 12 bin 976 lira olarak belirlenmiştir. Bu tutar, işçinin çalıştığı süreye ve maaşına göre değişiklik gösterebilir.İşçinin çalıştığı süre ve maaşına bağlı olarak kıdem tazminatı miktarı hesaplanacak ve 2022 yılı için geçerli olan tavan üzerinden ödeme yapılacaktır.
 
Geri
Üst