Donuslu ne demek ornek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dönüşlü ne demek örnek?​

NOT: Bazı tabiat olayları anlatılırken kullanılan dönüşlü çatılarda bir işi yapma anlamından çok, kendiliğinden gerçekleşme anlamı olabilir. Örnek: – Yağmurdan sonra hava açıldı. – Yaz ayları gelince gölün suyu çekildi. UYARI: Dönüşlü çatılı bir fiil, aynı zamanda geçişli veya geçişsiz olabilir.

Dönüşlülük özelliği nedir?​

Dönüşlü fiiller, yüklemde gösterilmiş olan işi yapan ve yapılan bu işten etkilenen kişinin aynı kişi ya da varlık olduğunu ifade eden fiillerdir. Bir başka ifade ile dönüşlü yapılı olan fiillerdeki cümlelerin içerisinde yer alan özne ve nesne tamamen aynı varlığı kapsar.
Ettirgen cümle nedir?
Bazı fiiller geçişli iken almış oldukları birtakım ekler ile beraber geçişsiz hale gelirler. Böyle durumlarda ise bu fiillere ettirgen fiil denir. Genel olarak ise bir cümle geçişli hali bulunurken, daha sonra gelen bazı ekler eşliğinde geçişsiz şekilde bir yapıya dönüşür.
Dönüşlü eylem nasıl bulunur?
Örnekler: Kedicik, sobanın yanında büzüldü. (“büzülen” kedi, büzülme işini kendisi mi yapıyor EVET, peki büzülme işinden yine kendisi mi etkileniyor EVET. Öyleyse “büzülmek” fiili bu cümlede DÖNÜŞLÜ FİİL’dir.)

Ettirgen ne?​

Bazı fiiller, geçişsiz iken bazı ekleri alarak geçişli hâle gelebilir. Bunlara “oldurgan” fiil denir. Bazı fiiller ise geçişli iken bazı ekleri alarak cümlede geçişsiz olarak kullanılabilir. İşte bunlara da “ettirgen” fiil denilmektedir.

Işteş anlamı nedir?​

İşteş olma durumu. Fiil kök ve gövdeleri ile karşılanan oluş ve kılışın birden fazla kişi tarafından karşılıklı veya toplu olarak yapılması: at-ış-mak, bil-iş-mek, bul-uş-mak, çek-iş-mek, koş-uş-mak, uç-uş-mak, üş-üş-mek vb.
Işteş fiil nasıl bulunur?
Cümle içerisindeki eylemin birçok kişi tarafından birlikte ya da karşılıklı olarak yapıldığını bildiren fiillere, işteş fiil denir. Bu fiiller -ş, -ış, -iş, -aş, -uş eklerinden birini alır.
Ettirgen çatı nedir örnek?
Geçişli fillerin ‘-r,-t,-tır’ geçişlilik derecesinin artırılması ile oluşturulan fiillere ettirgen fiil denir. Örnek: ‘Kitabı öğrencilere okuttu. ‘ cümlesinde ‘okumak’ geçişli bu fiilden türetilen ‘okutmak’ da ettirgen fiildir.
Fiillerin ettirgen veya oldurgan çatılı olması için alması gereken ekler “-t, -Ir, -DIr” ekleridir. Bu ekleri “tırdır” olarak ezberleyebilirsiniz. Bu ekleri alan fiilin geçişlilik derecesi yükselir ve işin başkasına yaptırılması anlamı ortaya çıkarsa, o fiil “ettirgen” çatılı kabul edilir.
Özne, yüklemde belirtilen fiili (işi) hem yapıyor hem de yaptığı bu eylemden etkileniyorsa bu tür eylemlere kendine iş kendine döndüğü için “dönüşlü eylem” denir. Dönüşlü fiilin yüklem olduğu cümlede “kendi yaptığından yine kendi etkilenme” anlamı vardır. Dönüşlü fiillerde özne gerçek öznedir.
Ettirgen fiil nasıl bulunur?
 
Geri
Üst