- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Donma tehlikesi geçiren kişide hangi uygulama doğrudur?
Donmaya maruz kalan bölgeyi hemen kuru, yünlü veya pamuklu kıyafetler/örtüler örterek ısıtmaya çalışın. Donan bölgeyi hiçbir şekilde hareket ettirmeyin, ovmayın. Dokunun içindeki buz kristalleri sinir ve damarlara zarar verecektir. Uygulanacak ilk tedavi daha çok donan bölgeyi ısıtıp, buzları çözmek ile sınırlıdır.Donma olayı nasıl gerçekleşir?
Donma, bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine denir. Donmanın meydana geldiği sıcaklığa da donma sıcaklığı denir. Donma, erimenin tersi olarak da ifade edilebilir. Örneğin, su 0 derecede donar.Nabız da düşüyor. Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor. Kan dolaşımı yapılamıyor ve bu sürecin sonunda donarak ölüm neredeyse kesinlik kazanıyor. Bu ölümün “yumuşak” bir ölüm olup olmadığı konusunda ise bilim dünyasında tartışmalar sürüyor.
Donmuş olan bir hastada ilkyardımda aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
Hava sıcaklıklarının bugünlerde düşmesiyle birçok kişinin karşı karşıya kalabileceği donma riski konusunda, “donma gerçekleşen kişinin ilk olarak ılık bir ortama alınması, hareket ettirilmemesi, donan bölgenin ovulmaması, eller yumruk yapılmışsa ve ayaklar büzülmüşse açılmaya çalışılmaması” uyarısında bulunuldu.
Karda donmamak için ne yapılır?
İlkyardım olarak, hastanın 20 derece civarında oda ısısına alınması, ıslak giysilerini çıkarılması, kuru ve sıcak battaniyelerle örtülmesi gerekir.” Soğuk yaralanmaları Dr. Ülkümen Rodoplu, soğuk havalarda donmanın yanı sıra soğuk yaralanmalarına da sık rastlandığını bildirdi.
Soğuktan donana ne denir?
Dağcılık sırasında gerekli önlemler alınmadığında ve düşüncesiz hareket edildiğinde karşılaşılabilecek el, parmak, burun, kulak ve ayak gibi organların donmasına ve onları kaybetmeye kadar gidecek bu istenmeyen durumlara lokal donma denir. Aşırı soğuktan etkilenen organlar donarak doku ve deri zararı görebilir.Donmalarda yapilacak Ilkyardim nasil olmalidir?
Donukta ilkyardım nasıl olmalıdır?- Hasta/yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir,
- Sakinleştirilir,
- Kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez,
- Kuru giysiler giydirilir,
- Sıcak içecekler verilir,
- Su toplamış bölgeler patlatılmaz, bu bölgelerin üstü temiz bir bez ile örtülür,
Donma, vücut ısısının 35°C altına düşmesiyle ortaya çıkan belirtiler ve hastalık tablosudur. İlk aşamada titreme, üşüme gibi hafif belirtiler varken, arkasından el kol bacak gibi uzuvlarımızda donmaya bağlı ağrılar, uyku ve maalesef en sonunda ölüm meydana gelmektedir.
Donuk bölge ovulur mu?
Donuk bölge ovulmamalı, kendi kendine ısınması sağlanmalı. El ve ayaklar doğal pozisyonda tutulmalı. Eller yumruk yapılmışsa ve ayaklar büzülmüşse açılmaya çalışılmamalı. Isınma işleminden sonra hala hissizlik varsa bandaj yapılmalı.
Karda mahsur kalanlar ne yapmalı?
İşte kar fırtınası gibi bir hava olayında yapılması ve kaçınılması gereken şeyler…
- ACİL DURUM ÇANTASI BULUNDURUN. En önemli adımlardan biri, hazırlanmış bir acil durum çantasının araç içinde hazır olmasıdır.
- ARAÇ KONTROLÜ YAPIN.
- ARACI TERK ETMEYİN.
- YAKITI KORUYUN.
- BİR ARADA DURUN.
- UYKU KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN.
Soğuktan kangren olur mu?
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C’de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.Donmaya ne iyi gelir?
Kesin istirahate alınmalı ve hareket ettirilmemeli. Üzerindekiler çıkartılarak kuru giysiler giydirilmeli. Sıcak içecekler verilmeli. Su toplamış olan bölgeler patlatılmamalı ve bu bölgelerin üstü temiz bir bezle örtülmeli.Uludağ’da iki dağcının kaybolması sonrası hipotermi yani donma ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Özellikle hipoterminin tanımı ve belirtileri ise merakla araştırılıyor.
Donuk belirtileri nelerdir?
Donmalarda İlk Yardım
Donma yanığı nedir?
Eğer dondurulmuş gıdalarınız havayla temas ederse ya da sıcaklıkta dalgalanmalar olursa donmuş gıdalarınız oldukları yerde kuruyabilir. Yüksek su içerikli gıdalar genellikle buna daha yatkındır. Don yanığı gıdaların bazı bölümlerinde beyazdan grimsi kahveye görünen renk kayıplarının olması olarak belirtilir.