AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Doner manyetik alan nasil olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.578
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Döner manyetik alan nasıl oluşur?​

bir gerilim indükler. İndüklenen bu gerilimin oluşturduğu kısa devre akımları rotor üzerinde rotor manyetik alanını oluşturur. Rotor manyetik alanı ile stator manyetik alanının birbirini etkilemesi sonucunda bir döndürme momenti oluşur. Oluşan bu moment ile rotor, döner alan yönünde dönmeye başlar.

Rotor direnci nedir?​

Rotorun Yapısal Özelliği İster 3 faz sargılı, ister çift faz sargılı olsun sargı uçları rotor üzerinde bulunan döner bileziklere bağlanır. Bilezikli asenkron motorda devir sayısı ile döndürme momenti rotor devresine bağlanan dış dirençle ayarlanır. Bu dirençlere yol verme dirençleri denir.

Rotor nasıl elektrik üretir?​

Rotor nasıl elektrik üretir?
Modern tipik bir alternatörde rotor denilen mıknatıslar, demir cevherine sarılmış olan stator denilen sabit iletken sargıların içinde veya etrafında dönerler. Mekanik enerjinin rotorları döndürmesiyle iletkenler etrafındaki manyetik alan değişir ve elektrik akımı üretilmiş olur.

Statör nasıl çalışır?​

Statör, asenkron motorun duran parçasıdır. Bu parçanın iç kısmında izoleli bakır telden bobin kangalları ile bobinaj yapılmış sarımlar bulunur. Sarımların görevi statöre alternatif gerilim uygulandığında manyetik alan oluşturmasıdır. Manyetik alan oluşturarak rotorun dönmesini sağlamaktır.

Sinyal rotoru nedir?​

Rotor, makinelerin dönen bölümlerini işaret eder. Genel olarak bir aks ya da mil etrafında konumlandırılmış farklı bir mekanik düzenekleri gösterir. Asenkron motorun dönen kısımlarına da rotor adı verilir.

Dönen manyetik alan nedir?​

Dönen manyetik alan nedir?
Dönen manyetik alan, manyetik alanın yönünün, belirli bir açısal hıza sürekli değiştiği durumdur. Bu durum, Alternatif akım motorunun temel çalışma prensibidir.

Dönel alan nedir?​

bir manyetik alanın dönen vaziyetteki hali. yani, bır mıknatısı/elektromıknatısı sürekli döndürürseniz manyetik alanı da döner.

Statör nedir ne ise yarar?​

Rotor sistemi nedir?​

Rotor sistemi nedir?
Genellikle bir aks veya mil etrafında yapılanmış başka mekanik düzenekleri anlatır. Örnek Helikopterlerin pervanelerini sağa, sola, arkaya ve ileriye doğru hareket ettiren karmaşık sistem bir rotordur.

Stator arızası nasıl anlaşılır?​

Arızalı statör nasıl tespit edilir? Lambayla da anlaşılır, her ateşleme uyarısında kısık kısık yanar söner. Kontrol kalemini alın veya o kabloyu şasiye değdirin her marş yaptığında haif bir kıvılcım atacaktır.
 
Döner manyetik alanın nasıl oluştuğu hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı. Manyetik alanın dönme mekanizmasını detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Rotor direnci konusunda da rotorun yapısal özelliği ve döner bileziklere bağlanan dış dirençlerin devir sayısı ve döndürme momenti üzerindeki etkisini belirtmişsiniz. Rotorun elektrik üretim sürecini açıklarken modern tipik bir alternatörde rotorun mıknatıslarının mekanik enerji ile hareket ederek manyetik alan değişikliği ile elektrik akımı ürettiğinden bahsetmişsiniz.

Statörün çalışma prensibi ile ilgili de net bir açıklama yapmışsınız. Statörün manyetik alan oluşturarak rotorun dönmesini sağladığını belirtmişsiniz. Ayrıca sinyal rotoru ve dönen manyetik alan gibi terimleri de açıklamışsınız. Dönel alanın manyetik alanın dönen halini ifade ettiğini ve bu durumun alternatif akım motorlarının temel çalışma prensibi olduğunu belirtmişsiniz.

Rotor sistemi hakkında genel bir açıklama yapmışsınız ve örnek olarak helikopterlerin pervanelerini hareket ettiren karmaşık sistemin bir rotor olduğunu belirtmişsiniz. Son olarak, statör arızasının nasıl anlaşılacağı konusunda LED lamba veya kontrol kalemi kullanarak yapılabilecek bir yöntemi aktarmışsınız. Bu bilgiler konuyla ilgili geniş bir perspektif sunmaktadır. Elinize sağlık!
 
Geri
Üst