AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Donem sonu envanter yontemini kullanan bir isletme musterisine sattigi mallardan aldigi iadeleri hangi hesaba kaydeder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dönem sonu envanter yöntemini kullanan bir işletme müşterisine sattığı mallardan aldığı iadeleri hangi hesaba kaydeder?​

Dönem Sonu Envanter Yöntemine göre, satılmak amacıyla alınan mallar Sürekli Envanter Yönteminde olduğu gibi Mal Stoku veya Ticari Mallar hesabında değil, “Alışlar” hesabında izlenmektedir.

STMM ne demek?​

“Dönem Sonu Envanter Yöntemi” olarak da bilinen bu yöntem, birim maliyeti düşük çeşit sayısı fazla malların satıldığı marketler vb. işletmelerde uygulanır. Belirlenen tutar, “621 satılan ticari malların maliyeti” (STMM) hesabının borcuna, 153 ticari mallar hesabı’nın alacağına kaydedilir.

Envanter yapma nedir?​

Envanter yapma nedir?
türk ticaret kanunun 73 maddesine göre envanter çıkarmak, saymak,ölçmek ve değerlendirmek suretiyle,bilanço günündeki mevcutları,alacakları ve borçları kat’i bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir.

Satıştan iadeler hangi hesapta izlenir?​

Satıştan iadeler hangi hesapta izlenir?
Satıştan iade muhasebe kaydı tablosunda gösterilmesi gereken hesaplar; 610 Satıştan İadeler Hesabı, 191 İndirilecek KDV Hesabı, 120 Alıcılar Hesabı şeklindedir. 610 Satıştan İadeler Hesabı, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği hesaptır.

Işletmenin sattığı malların bir kısmı işletmeye iade edildiğinde hangi hesaba nasıl kayıt yapılır?​

153- Ticari mallar hes. Burada dikkat edilmesi gereken husus, satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir.

Satışların maliyeti Nelerden Oluşur?​

Satışların Maliyeti Tablosu, İşletmelerin dönem içindeki, ham madde maliyetleri, işçilik, üretim maliyetleri, satılan mamul maliyetleri, dönem sonu ve dönem başı stok miktarlarını satılan hizmet maliyetlerini gösteren mali bir tablodur.

Sürekli Envanter Yöntemi Nasıl Yapılır?​

Sürekli Envanter Yöntemi Nasıl Yapılır?
Sürekli Envanter Yönteminde eldeki malların maliyetindeki bu azalış “Ticari Mallar (Mal Stoku)” hesabının alacak (sağ) tarafına kayıt yapılarak muhasebeleştirilir. İndirim yapılan mal ile ilgili daha önce satıcıya (tedarikçiye) bir ödeme yapılmış ise tutarı geri alınmalıdır.

Envanter yapım tarihi 3 aydır.?​

Envanter yapım tarihi 3 aydır.?
envanter yapım tarihi çok işleyen hesaplar hariç 31 aralıktır. gelir vergisi mükellefleri 3 ay, kurumlar vergisi mükellefleri 4 ay içinde envanter yapmalıdırlar. envanter farkı diye bir olguya eşlik eden.

Envanter defterinde Türkçe kaydı da bulunması zorunludur.?​

Envanter defterinde Türkçe kaydı da bulunması koşulu ile yabancı dilde kayıt bulunabilir. Kayıtlarda kullanılan rakamlar, harfler, semboller ve kısaltmalar tekdüze olmalıdır ve duraksamaya yer vermemelidir. Deftere yapılan kayıtlar eksiksiz, doğru zamanda ve düzenli olmalıdır.

Envanter defterinde yapılan hatalar nelerdir?​

Envanter defterinde yapılan hatalar sadece muhasebe kaidelerine uygun olacak şekilde düzeltilebilir. Var olan bir kayıt, önceki içeriği belirlenemez şekilde çizilemez ve değiştirilemez. Eski kayıtlar kapatılamaz, karalanamaz, bir madde ya da araç vasıtasıyla silinemez; okunabilir olmalıdır. Envanter Defterine Ne Kaydedilir?

Varlık envanterleri nasıl hesaplanır?​

Varlık envanterleri nasıl hesaplanır?
Kişisel envanterleri ve ev, ekipman, ürün ile varlık envanterlerini kolayca takip etmek için kullanın. Demirbaş amortisman hesaplayıcısı, depo envanteri listesi, fiziksel envanter sayım sayfası veya ev eşyaları envanter listesi gibi bir Excel envanter şablonu sayesinde varlıklarınız üzerinde çok daha fazla denetim sahibi olursunuz.
 
Dönem sonu envanter yöntemini kullanan bir işletme, müşterisine sattığı mallardan aldığı iadeleri "610 Satıştan İadeler Hesabı" hesabında izler. Bu hesap, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği ve bu işlemlerin takip edildiği bir hesaptır. Satıştan iade muhasebe kaydı tablosunda genellikle 610 Satıştan İadeler Hesabı, 191 İndirilecek KDV Hesabı ve 120 Alıcılar Hesabı gibi hesaplar kaydedilir.

İade edilen malların muhasebeleştirilmesi için yapılan kayıt, 153- Ticari Mallar hesabına yapılır. Satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra, bu iadenin 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir. Bu sayede işletme, geri iade edilen malların maliyetini doğru bir şekilde takip edebilir.

Dönem sonu envanter yöntemi, özellikle birim maliyeti düşük çeşit sayısı fazla malların satıldığı marketler gibi işletmelerde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde belirlenen tutarlar genellikle “621 Satılan Ticari Malların Maliyeti” (STMM) hesabının borcuna ve 153 Ticari Mallar hesabının alacağına kaydedilmektedir. Bu sayede işletme, envanter yönetimini ve maliyetlerini doğru bir şekilde izleyebilir.
 
Geri
Üst