AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dondurulmus urunler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dondurulmuş ürünler nelerdir?​

Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır.

Çözdürme işlemi nasıl yapılır?​

Çözdürülecek gıdaların ambalajının süzgeçle temas eden yüzey ALT KISIMLARI DELİNMELİ ve bir gün sonra tamamiyle AMBALAJINDAN çıkartılmalıdır. Gıdalar çözdürme küvetlerine TEK SIRA halinde dizilir. Poşetten çıkartılan gıdaların üzeri streç filmle kapatılır. Çözdürme işlemi başlangıç tarihli etiket yapıştırılır.

Soğukta muhafaza gıdalarda ne gibi değişikliklere yol açar?​

Soğukta muhafaza gıdalarda ne gibi değişikliklere yol açar?
Soğukta muhafazada atmosferde bulunması istenen optimum nem oranı ise sıcaklık ve gaz karışımlarına ve depolanan gıda çeşidine bağlıdır. Bağıl nem oranının çok düşük olması meyve ve sebzelerde ağırlık kaybına ve pörsümeye neden olurken, çok yüksek olması ise gıdanın yüzeyinde mikrobiyal gelişmeyi teşvik eder.

Gıdalarda dondurma işlemi nasıl yapılır?​

Meyve ve Sebzelerin Dondurulması: Sebzeler kabuk soyma yönteminden sonra şoklama dediğimiz kısa süreli haşlama işlemine tabi tutulurlar. Meyveler ise dondurma işleminden önce haşlanmaz; çilek, vişne,böğürtlen ve erik gibi küçük taneli meyveler direk olarak dondurulabilirler. Sebzeler, 15-24 ay depolanabilmektedir.

Hangi gıdalar dondurulur?​

‘ sorusuna cevap verelim. Et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, deniz ürünleri, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemine dondurulmuş gıda denir.

Dondurulmuş besinler nasıl çözülür?​

Dondurulmuş besinler nasıl çözülür?
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.

Buzluktan çıkan et çözülmeden pişirilir mi?​

Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi. Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç.

Soğukta muhafaza nedir?​

Soğuk uygulaması, soğukta muhafaza veya dondurarak olabilir. Soğukta muhafaza: 0°C veya bunun biraz üstündeki sıcaklıklarda gıdanın dayandırılmasıdır. Soğukta muhafazada gıdalar sadece kısa bir süre belirli bir bozulmaya uğramadan saklanabilmekte ve bunlar belli bir süre sonra mutlaka bozulmaktadır.

Yiyecekler soğukta neden bozulmaz?​

Yiyecekler soğukta neden bozulmaz?
Bu yöntemin ilkesi; düşük sıcaklık derecelerinde, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların çoğalma ve faaliyetlerinin kesin olarak durdurulmasına dayanır. Sıcaklık düştükçe mikroorganizmaların gelişmeleri yavaşlar ve sonunda tamamen durur.

Gıdalarda dondurma işlemi nedir?​

Dondurma, besin içerisindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, gıdanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden bozulmasını önleyerek gıdanın uzun süre dayanıklı ve kaliteli olarak kalmasını sağlayan önemli bir muhafaza yöntemidir.

Hızlı dondurma işlemi nasıl yapılır?​

Daha çok kompresörlü iki kademe sıkıştırmalı sistemler kullanılır.Dondurulacak olan maddeler,paletler üzerinde yavaş yavaş tünel içinden geçirilir.Bu sırada evaropatör çevresindeki -35 ile -40 derece arasındaki soğuk hava,fanlar yardımıyla 5ms/sn’lik hızla tünel içinde devir daim yapılır.Hava ile temas eden paletteki …

Meyve derin dondurucuya konur mu?​

Meyve derin dondurucuya konur mu?
Genel olarak sebze ve meyvelerin buzlukta saklanma süresi 9-12 ay olarak değişmektedir. Bu nedenle poşetlerin üzerine dondurucuya koyduğunuz tarihin yazılması iyi olacaktır.
 
Dondurulmuş ürünler, genellikle deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi çeşitli gıdaların dondurulması ve daha uzun süre saklanması amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde gıdaların dondurulması, suyun buza dönüştürülerek çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır.

Çözdürme işlemi ise dondurulmuş gıdaların çözülmesi için yapılan bir işlemdir. Gıdaların ambalajı alt kısımlarından delinmeli ve bir gün sonra tamamen ambalajından çıkartılmalıdır. Gıdalar çözdürme küvetlerine tek sıra halinde dizilir ve üzerleri streç filmle kapatılır. Çözdürme işlemi başlangıç tarihli etiketle belirtilmelidir.

Soğukta muhafaza ise gıdaların belirli sıcaklıklarda saklanması ve bu sayede bozulmalarının önlenmesidir. Gıdaların soğukta saklanmasında optimum nem oranı, sıcaklık, gaz karışımları ve depolanan gıdanın türüne bağlı olarak değişebilir. Bağıl nem oranının çok düşük veya çok yüksek olması gıdalarda ağırlık kaybına ya da mikrobiyal gelişime yol açabilir.

Meyve ve sebzelerin dondurulması genellikle kabuk soyma ve kısa süreli haşlama gibi işlemlerle gerçekleşir. Gıdaların dondurulması sayesinde sebzeler genellikle 15-24 ay boyunca depolanabilir. Dondurulacak gıdalar arasında et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, deniz ürünleri, püre ve meyve suyu konsantresi gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır.

Dondurulmuş besinlerin çözülmesi için genellikle suyun içine konarak, suyun periyodik olarak değiştirilmesi yöntemi tercih edilir. Dondurulan gıdaların çözülme süresi ince bir tabaka halindeki et, kıyma veya tavuk gibi ürünler için yaklaşık 1-1.5 saat kadar sürebilir. Ancak çözülen gıdaların hemen pişirilmesi gerekmektedir.

Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin çözülmeden pişirilmesi önerilmez. Buzdolabında yavaş bir şekilde çözülmesi gereken bu ürünlerin oda sıcaklığında çözülmesi, bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tür gıdaların çözülmesi tencere veya tavada kısık ateşte yapılmalıdır.

Meyve ve sebzelerin genellikle buzlukta saklanma süresi 9-12 aydır. Bu süreçte poşetlerin üzerine konulan tarih, gıdaların ne zamandan beri buzlukta olduğunu belirlemek açısından faydalı olacaktır. Bu şekilde meyve ve sebzelerin uzun süre kalitelerini koruyarak saklanması mümkün olacaktır.
 
Geri
Üst