AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dondurulmus gidalar taze gidalar kadar faydalidir dogru mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dondurulmuş gıdalar taze gıdalar kadar faydalıdır doğru mu?​

Dondurulmuş gıdalar dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze gıdalardan daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyve ve sebzeler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler. Ayrıca taze sebze ve meyveler olgunlaşmadan önce toplanır.

Dondurucudan çıkan seyler tekrar dondurulur mu?​

Dondurucudan çıkan seyler tekrar dondurulur mu?
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Dondurulmuş gıdalar neden zararlı?​

Dondurulmuş gıdalar neden zararlı?
Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir. Dondurulmuş besinler, Trans yağlar bakımından zengindir. Bu durum, kalp hastalığına yakalanma riskinizi arttırır ve ayrıca tıkalı arterlere katkıda bulunur. Trans yağlar kolesterol seviyelerini yükseltir.

Dondurulmuş et piştikten sonra tekrar dondurulur mu?​

Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Dondurulmuş ürünlerde mikrop üremesi devam eder mi?​

Dondurulmuş ürünlerde mikrop üremesi devam eder mi?
Bakteriler yok olur mu? Yiyeceği – 18 dereceye kadar dondurmak, besinde bulunan bakteri, maya, küf gibi her türlü mikroorganizmanın çoğalmasını engeller. Ancak bir kez çözdürülen besinlerde, bu mikroorganizmalar yeniden aktif hale gelebilir ve besin kökenli hastalıklara yol açacak kadar çoğalabilirler.

Dondurulmuş besinler zararlı mı?​

Dondurulmuş besinler zararlı mı?
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.

Dondurulmuş gıdalar besin değerini kaybeder mi?​

Dondurma işleminin kendisi aslında besin değeri üzerinde çok az etkiye sahiptir ancak dondurmadan önce uygulanan ön işlemlerde, depolama ve çözdürme sırasında besin değerinde kayıplar olmaktadır[5]. Dondurarak muhafazada gıdalarda enzim aktivitesi çok yavaş da olsa devam eder.

Buzlu et nasıl kesilir?​

Buzlu et nasıl kesilir?
Doğru yöntem: İlk olarak etimizi buzluktan çıkarıyoruz. Boş bir metal tencereye ne soğuk ne sıcak, ılık su dolduruyoruz. Eti pişirme tepsisinin üzerine alıyoruz, üstüne de içi su dolu tencereyi koyuyoruz ve. etin kalınlığına göre dakikalar içinde çözüldüğüne tanıklık ediyoruz, bu yöntem doğru.

Dondurulmuş gıdalar neden tercih edilmez?​

Dondurulmuş gıdalar neden tercih edilmez?
Dondurulmuş gıdalar dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze gıdalardan daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyve ve sebzeler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler. Bu yüzden de besin değerlerindeki düşüş çok yavaş yaşanır.

Pişmiş et tekrar dondurulur mu?​

Pişmiş etler saklanırken aynı çiğ etlerde yapılan şeylerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yani yenilebilecek porsiyonlarda poşetlenmeli ve dondurucuya konulmalı. Füme et denilen etler kesinlikle derin dondurucuda saklanmaz. Sadece pişmiş etleri değil aynı şekilde pişmiş kıymaları da buzluklarda saklamak mümkün.
 
Dondurulmuş gıdaların taze gıdalar kadar faydalı olup olmadığına dair bilgi veren yazınızda, dondurulmuş gıdaların besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartıldığını ve bu şekilde taze gıdalardan daha az besin değerine sahip olmadıklarını belirtmişsiniz. Bu doğru bir noktadır çünkü taze meyve ve sebzeler taşıma, nakliye ve depolama süreçlerinde besin değerlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Dondurucudan çıkan gıdaların tekrar dondurulup dondurulamayacağıyla ilgili yazınızda da önemli bir bilgi verilmiş. Dondurucudan çıkardığınız gıdaları tekrar dondurmanın mikroorganizma üremesi için risk oluşturabileceği anlatılmış. Bu nedenle çözülen bir gıda tekrar dondurulmamalıdır.

Dondurulmuş gıdaların zararlı olup olmadığı hakkında belirttiğiniz bilgiler de oldukça önemli. Aşırı şeker ve trans yağ içeriği gibi faktörlerin dondurulmuş besinlerin sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketiminde dikkatli olmak önemlidir.

Dondurulmuş etin pişirildikten sonra tekrar dondurulup dondurulamayacağı konusunda verdiğiniz bilgiler de oldukça yararlı. Pişirilmiş etlerin doğru bir şekilde saklanması gerektiğine ve yenilebilecek porsiyonlarda poşetlenerek dondurucuya konulması gerektiğine dikkat çekmişsiniz.

Son olarak, dondurulmuş gıdalardaki mikrop üremesi hakkında bahsettiğiniz bilgi ile dondurma işleminin besin değerini nasıl etkilediği konusundaki açıklamalar da oldukça aydınlatıcı olmuştur. Dondurulmuş gıdaların taze gıdalara göre farklılıklarının detaylı şekilde açıklanması besin seçiminde daha bilinçli olmamıza yardımcı olabilir. Teşekkürler!
 
Geri
Üst