AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dondurulmus besinlerin besleyici degeri var midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dondurulmuş besinlerin besleyici değeri var mıdır?​

Amerika Beslenme Birliği (American Nutrition Society), dondurulmuş, konserve veya kurutulmuş sebze ve meyvelerin, besin değerini koruyarak, raf ömrünü uzatmaya ve böylelikle besin güvenliğini desteklemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. 2003-2008 Amerika Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre konserve.
Dondurulmuş meyve faydalı mı?
Dondurulma işlemi sırasında sadece A vitamini önemli ölçüde zarar görür. Dondurulmuş meyve ve sebzeler zamandan tasarruf etmenize ve yemek hazırlamayı kolaylaştırmaya yardımcı olur çünkü bunları yıkamak, soymak ve dilimlemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca donmuş gıdalar maddi açıdan da tazelere göre daha iyidir.

Dondurulmuş gıdalar besin değerlerinin çoğunu kaybeder mi?​

Dondurulmuş gıdalar hakkında bilmeniz gerekenler Dondurulmuş gıdalar dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze gıdalardan daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyve ve sebzeler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler.
Dondurulmuş gıdalar sağlıklı mı?
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Gıdalardan alınan numuneler, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünün moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarında incelendi. Bir yıl süren proje sonucunda derin dondurucuda saklanan gıdaların protein ve besin değerlerinde ciddi oranda kayıp yaşandığı ortaya çıkarıldı.
Dondurularak kurutulmuş meyve sağlıklı mı?
Güneşte yapılmayan kurutma işlemlerinde A, B ve C vitamini kaybı az oluyor. Tüketiciler vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir. Çünkü dondurucuda saklanan ürünlerin A, B ve C vitamini açısından besin değeri oldukça yüksek.”

Derin dondurucuda bekletilmiş besin taze besine göre daha sağlıklı mıdır?​

Çünkü olgunlaşmış taze yiyecekleri derin dondurucuda saklayıp ilk günkü tazeliğinde tüketme şansınız yükselir. Farklı araştırmalar; uygun koşullarda hasat edilen taze yiyeceklerin dondurma işlemi sonrasında birkaç ay geçtikten sonraki formlarında besin değeri kayıplarının çok az olduğuna da işaret etmektedir.
Dondurulmuş besinlerle beslenmek daha sağlıklıdır doğru mu yanlış mı?
Dondurulmuş gıdalar dondurulmadan besin değerlerini kaybetmemeleri için ağartılır. Bu işleme rağmen taze gıdalardan daha az besin değerine sahip değillerdir çünkü taze meyve ve sebzeler çoğu zaman taşıma, nakliye ve depolama sırasında çok zaman geçirirler.
 
Geri
Üst