AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dondurmaya kivam veren nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dondurmaya kıvam veren nedir?​

Dondurmanın türüne göre değişmek üzere, kıvam verici madde olarak nişasta, nişasta ve yumurta sarısı ya da sahlep kullanırız. Kıvam verici kullanmadan sadece süt kremasını şekerle çırparak (krem şanti) yapılan dondurmalar da vardır.

Sütlü tatlılar buzlukta saklanır mı?​

Sütlü tatlılar buzlukta saklanır mı?
Ancak tavukgöğsü, kazandibi gibi diğer sütlü tatlılar için buzluk en doğru seçenek değil. Ancak çıkardıktan sonra tıpkı sütlü tatlılarda olduğu gibi tat ve dokusunda değişiklikler olacağını da bilmelisiniz. Buzluktan çıkardıktan sonra ise en az 1 saat boyunca çözülmesini beklemeniz gerekecektir, aklınızda bulunsun.

Dondurmanın içine ne katıyorlar?​

Kaymak, süt, şeker, vanilya, kakao, yumurta gibi dondurma malzemeleri karıştırılarak kazana boşaltılır ve kapağı kapatılarak çevirme kolu yardımıyla kazan içindeki karışım karıştırılır. Çevirme işlemi sırasında eriyen buz suyu fıçının musluğu açılarak boşaltılır ve eriyen buz yerine buz ve tuz takviyesi yapılır.

Dondurmada salep yerine ne kullanabilirim?​

Dondurmada salep yerine ne kullanabilirim?
Doğal dondurma yapmaya çalışıyormuş. “Doğal dondurmada kesinlikle renklendirici, hazır ve yapay aroma (tat verici) kullanılmaz. Süt, salep ve toz şeker ile dondurma yapılır. Son zamanlarda salep bulmak zorlaştığından salep yerine keçiboynuzu çekirdeği tozu kullanılıyor.

Dondurmada neden buz olur?​

Yediğimiz dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur.

Muhallebi derin dondurucuda saklanır mı?​

Muhallebi derin dondurucuda saklanır mı?
Muhallebi ve muhallebi içeren (kek, pasta gibi) gıdaları da muhallebi dondurulup çözdürüldüğünde kıvamından çok şey kaybettiği için dondurarak saklamamakta fayda var. Poğaça, kek, kurabiye, çörek, börek, katmer, vs. gibi tüm hamur işlerini dondurarak 6 aya kadar saklayabilirsiniz.

Tatlı derin dondurucuya konur mu?​

Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Dondurmada buzlanma neden olur?​

Dondurmada buzlanma neden olur?

1 kilo dondurmaya ne kadar salep konur?​

6 gr saf salep ile 1 kg dondurma yapabilirsiniz.

En iyi dondurma hangi sütten yapılır?​

En iyi dondurma hangi sütten yapılır?
Günlük ve taze bir sütle dondurma yapmalısınız. Sütünüzü mümkünse önceden biraz dinlendirmeye çalışın. İnek sütü yerine keçi ya da manda sütünü tercih edebilirsiniz. Böylece dondurmanız daha kıvamlı olacaktır.

Dondurmanın içinde yumurta var mı?​

Ticari dondurma üretimi ise 16’ncı yüzyılda başlamış. Dondurmalar çeşidine göre değişmekle beraber genelde yüzde 70 oranında süt, ayrıca şeker (yüzde 20 – 25), yumurta, su, bitkisel ve hayvansal yağ, kıvam artırıcılar, renk ve aroma veren maddeler ve meyve özleri, kakao, fıstık, ceviz içeriyor.
 
Dondurmanın kıvamını belirleyen unsurlar arasında nişasta, yumurta sarısı, sahlep gibi kıvam vericiler bulunmaktadır. Bu maddeler dondurmanın türüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, bazı dondurmalar sadece süt kreması ve şekerle yapılarak krem şanti elde edilir.

Sütlü tatlılar genellikle buzlukta saklanmaz çünkü buzlukta saklanmaları durumunda tat ve dokularında olumsuz değişiklikler olabilir. Tavukgöğsü, kazandibi gibi sütlü tatlılar için daha uygun saklama koşulları tercih edilmelidir. Buzluktan çıkarıldıktan sonra çözülmesi için en az 1 saat beklemek gerekebilir.

Dondurma yapımında kaymak, süt, şeker, vanilya, kakao, yumurta gibi malzemeler kullanılarak karışım hazırlanır. Karışım kazana dökülüp çevirme kolu yardımıyla karıştırılırken, fazla suyunun boşaltılması ve yerine buz ve tuz eklenmesi gibi işlemler de yapılmaktadır.

Salep bulmak zor olduğunda, doğal dondurma yapımında keçiboynuzu çekirdeği tozu salep yerine kullanılabilir. Salep dışında doğal dondurma yapımında renklendirici, yapay aroma ve tatlandırıcı gibi maddeler kullanılmaz.

Dondurmanın içindeki buzlanma genellikle dondurmanın uygunsuz koşullarda saklanması sonucunda meydana gelir. Dondurma eridiğinde içerdiği hava kaybedilerek buzlama olabilir. Bu nedenle dondurmanın saklama koşullarına dikkat edilmesi önemlidir.

Dondurmada salep kullanımı genellikle 6 gram saf salep ile 1 kg dondurma yapımı için önerilmektedir. Ayrıca en iyi dondurma yapımı için taze ve günlük süt tercih edilmelidir. İnek sütü yerine keçi veya manda sütü kullanarak daha kıvamlı bir dondurma elde edebilirsiniz.

Ticari dondurma üretiminde genellikle süt, şeker, yumurta, bitkisel ve hayvansal yağlar, kıvam artırıcılar, renklendiriciler, aroma veren maddeler, meyve özleri, kakao, fıstık, ceviz gibi içerikler kullanılmaktadır. Dondurma çeşidine göre içeriği değişebilir.
 
Geri
Üst