AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

dondurma yiyerek nasıl kilo verilir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
dondurma yiyerek nasıl kilo verilir?

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler tatlıya hayır diyebilirsiniz ama dondurmaya asla...

KONYA Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, dondurmanın bazı tatlılara göre besleyici değerinin daha yüksek olduğunu söyledi. Çimili, mayo mevsimi olarak adlandırdığı yaz aylarının gelmesiyle diyet yapan bayanların da gönül rahatlığıyla dondurma yiyebileceğini belirtti.

Yaz aylarını gelmesi ile birlikte dış görünüme önem veren bayanların, yaz diyetleri sırasında da dondurma tüketebileceklerini belirten Diyetisyen Çimili, "Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak dondurma yiyebilir. Aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle tatlı ihtiyacını dondurma ile giderebilir" dedi.

Temel maddesi süt olan dondurmada sütün içerdiği tüm kaynakların mevcut olduğunu anlatan Çimili, dondurmanın kalsiyum, fosfor, protein, riboflavin ve A vitamini içeriğinin yüksek olduğunu söyledi. Dondurmanın 100 gramında yaklaşık 148 miligram kalsiyum barındırdığını kaydeden diyetisyen Mevra Çimili, "Bu oran çocukların kalsiyum ihtiyacının bir kısmını sağlayabilir özelliktedir. Bu sebeple özellikle süt tüketiminin azaldığı yaz aylarında dondurma tüketimi artırılmalıdır." dedi. Diyetisyen Çimili, bir yaşına kadar alerji riski olabilen bebeklerin dondurma tüketimine ise dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Dondurmanın güvenilir yerlerden taze olarak satın alınması gerektiğini bildiren Çimili, bozuk ve hijyen kurallara uymadan yapılan dondurmaların başlıca hastalıklara davetiye çıkarabiliceği uyarısında bulundu.

Dondurmanın esas maddesinin süt olduğunu hatırlatan Diyetisyen Çimili, "Süt mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortamdır. Bu nedenle süt çabuk bozulur ve sağlığa zararlı hale gelir. Dolayısı ile dondurma yapımında pastörize sütler tercih edilmeli ve hijyenik koşullara özen gösterilmeli, uzun süre bekleyen dondurma mikroorganizmalar üretir, bunun sonucunda mide ve barsaklarda dizanteri ve gastroenterit gibi hastalıklara da neden olur"diye konuştu.

Paketinde buzlanma olan dondurmanın tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Mevra Çimili, 'Paket dondurma alırken, üretim izni olup olmadığına ve son kullanma tarihine bakılması gerekir. Dondurma aç karna tüketildiğinde iştah kapanmasına neden olabileceği için tok karna tüketilmelidir. Mide de kramp oluşturmaması için yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye ederler. Bu tür durumlarda dondurma komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında ve yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez""dedi.

Diyetisyen Mevra Çimili, dondurma yerken ve tüketilirken dikkat edilecek uyarıları da şu şekilde sıraladı:
"Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransı olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir".
 
Geri
Üst