AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Don onlemek icin ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Don önlemek için ne yapmalı?​

Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.

Erken don ne demek?​

Erken Sonbahar (Güz) Donları: Bu da, bu gibi, meyve türlerinin dallarını iyice olgunlaştırmaya vakit bulamadan bastıran güz donlarıyla yanıp kurumaları şeklinde kendisini gösterir. ► Birçok yayla yerlerimizde cevizler, asmalar, şeftaliler, bademler ve iğdeler bu şekilde erken güz donlarından zarar görmektedir.
Don olayı hangi tarım bitkilerine zarar verir?
Don olayı elma, kiraz, nar, erik, armut, şeftali gibi birçok meyveyi olumsuz etkiledi. Tahminlere göre, üretimde yüzde 30 kayıp yaşanacak. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. Olumsuz hava şartları tarım ürünlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Zirai Don ne zaman?​

Zirai don kışın gün içinde havanın ısısı azalır gece boyunca düşüşe geçer ve don olayı başlar. Genellikle don olayı gece saat1 civarı, 3-4 civarı olur. Fakat göz ardı edilen etkili don sabah gün doğumuyla birlikte etkili olan kısa süreli dondur.

Don uyarısı ne demek?​

Don tehlikesine karşı önlem uyarısı Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C’ın altına düşmesiyle veya 0°C’a yakın derecelerinde meydana gelen bir olay.
Don hangi ayda olur?
Meteorolojik faktörlerin etkisiyle meydana gelen zararlar arasında kültür bitkilerinin gelişme devresinde zaman zaman ortaya çıkan don olaylarının önemine işaret eden Eroğlu, “Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar mart, nisan ve mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır.

Don olayı ülkemizde en çok nerelerde görülür?​

Kıyı bölgelerinden yüksek dağlarla ayrılan ve karasallığın şiddetlendiği İç Anadolu’da Kayseri ve kuzeyde Kastamonu çevresi sonbaharda don olayının eylül ayı içinde başladığı diğer bölgelerdir. Yükseltisi 800–1200 m arasında değişen İç Anadolu’da ise bu tarih 30 Eylül–30 Ekim arasında değişmektedir.

Don nerede olur?​

Özellikle belirli bir yerin soğuk ve kuru bir polar hava kütlesi tarafından doldurulması, havanın açık ve sakin olması, atmosferin su buharı oranının düşük olması, karasal bir sıcaklık rejimi don için elverişli koşulları oluştururlar.
Çiçekleri açan ağaç kaç derecede donar?
yaklaşık -30 C’ye dayanabilirken çiçek tomurcuklarında dinlenme halindeyken -15 C’de çok yüksek hasarlar meydana gelebilmektedir.

Don olayı nasıl meydana gelir?​

Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C’ın altına düşmesiyle veya 0°C’a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır. Yer yüzeyinin radyasyon ve kondüksiyon ile aşırı soğumasına neden olan olaylar donun oluşması için elverişli temel koşulları sağlarlar.
 
Geri
Üst