AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Domuz gribi tehlikeli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.889
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Domuz gribi tehlikeli mi?​

Domuz gribi, yediden yetmişe her yaştan insanı etkileyebilen, tehlikeli olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. H1N1 virüsü olarak da bilinen pandemik influenza A adlı virüsten kaynaklı olarak gelişen bu hastalık, daha önceden kuş gribi olarak bilinen grip ile insan gribinin bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır.

Domuz gribi öldürür mü?​

Domuz gribi ölümcül müdür? Hayır. 2009 yılındaki salgında domuz gribi virüsü nedeniyle ölüm vakaları fazla olsa da halen mevsimsel grip nedeni olarak bilinen- influenza A H3N2’den ve geçtiğimiz sezonlardan daha fazla değildir.

Domuz gribi kaç günde ortaya çıkar?​

Domuz gribi kaç günde ortaya çıkar?
Domuz gribi (influenza) belirtileri kaç günde ortaya çıkar? Kişilerin gribe maruz kaldığı ve enfekte olduğu andan semptomların başladığı zamana kadar geçen süre yaklaşık 2 gündür, ancak yaklaşık 1 ila 4 gün arasında değişebilir.

Domuz gribi tanısı nasıl konulur?​

Domuz gribi tanısı nasıl konulur?
Doktor, bir kişinin H1N1 veya başka bir grip türü olabileceğinden şüphelenirse teşhisi doğrulamak için bir test önerebilir. Grip tanısı için en yaygın olarak kullanılan test, burundan veya boğazın içinden bir pamuklu çubuk ile örnek alıp, bu örnekte antijen madde arayan grip tanı testidir.

Domuz gribi ne zaman tehlikeli?​

Bebekler (iki yaş altı), hamileler, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunan hastalar, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, beslenme bozukluğu olan kişiler, riskli grubu oluşturmaktadır. Bu riskli gruplar hem klasik grip hem de domuz gribi için tehlike içermektedir.

Domuz gribi hasar bırakır mı?​

Gribe yakalanan pek çok kişi tarafından tedavisi önemsenmeyen bu hastalık, özellikle yüksek risk grubundaki kişilerde kalıcı hastalıklara ve hatta ölüme neden olabiliyor.

Türkiyede domuz gribinden kaç kişi öldü?​

Türkiyede domuz gribinden kaç kişi öldü?
Virüs, Türkiye’ye geç ulaşmasına rağmen vaka sayısı hızlı bir şekilde 12.316’ya ulaştı. İlk ölüm 24 Ekim’de bildirilirken ölü sayısı 627 olarak açıklandı. Türkiye’deki ilk vaka İstanbul’da doğrulandı.

Domuz gribinden dünyada kaç kişi öldü?​

Domuz gribinden dünyada kaç kişi öldü?
2009 yılında Meksika’da başlayıp dünyaya yayılan virüs,191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

Domuz gribi bulaşıcılığı kaç gün?​

Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu gösterir.

Grip belirtileri kaç gün sürer?​

Grip hastalığında belirtiler, 1-2 günlük bir kuluçka döneminden sonra birdenbire başlar. Sık görülen belirtiler; ateş (38 – 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer.

Domuz gribi hangi testle anlaşılır?​

Domuz gribi hangi testle anlaşılır?
Bir kişide domuz gribi olduğundan şüpheleniliyorsa doktor tarafından test yaptırmaya yönlendirilir. İnfluenza testi koronavirüs testinde olduğu gibi boğazdan ve ağızdan pamuklu çubuk ile alınan örnekler yoluyla yapılır ve test yaklaşık 15 dakikada sonuç verir.

Domuz gribi nasil anlaşılır?​

Domuz gribi nasil anlaşılır?
Domuz gribi, virüs bulaştıktan 18-72 saat arasında ortaya çıkar. Genellikle öksürük, 39 dereceye kadar çıkan ateş, baş ağrısı ve halsizlik domuz gribinin ilk belirtileri arasındadır. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas ağrıları ve eklem ağrıları da belirtiler arasında yer alır.

Domuz gribi nasıl seyreder?​

Belirtileri Dikkate Alın Domuz gribinin belirtileri tıpkı mevsimsel grip gibidir. Ateş, üşüme-titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrıları, başağrısı, kırgınlık, halsizlik, bulantı, ishal gibi şikâyetler olabilir. Ayırım laboratuvar olarak PCR testleri ile yapılarak konulabilir.

Domuz gribi ölüm oranı yüzde kaç?​

Domuzlarda domuz gribi enfeksiyonu ateş, uyuşukluk, hapşırma, öksürme, nefes darlığı ve iştah azalmasına neden olur. Bazı durumlarda enfeksiyon düşüğe neden olabilir. Ölüm oranı genellikle düşük olsa da (yaklaşık %1-4), virüs kilo kaybı ve az büyümeye neden olabilir ve bu ise çiftçilerde ekonomik kayba neden olabilir.

Kaç kişi domuz gribi aşısı oldu?​

Kaç kişi domuz gribi aşısı oldu?
43 milyon doz için bağlantı oldu. 6 milyon doz aşıya ödeme yapıldı, 3 milyon doz kullanıldı… Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısıyla ilgili 43 milyon doz bağlantısı yaptıklarını, ancak 11 milyon dozun Türkiye’ye giriş yaptığını, aşı kullanımının düşük kalması nedeniyle 3 milyon dozu kullandıklarını açıkladı.
 
Domuz gribi hakkındaki bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Domuz gribi, yediden yetmişe herkesi etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. H1N1 virüsü olarak da bilinen pandemik influenza A virüsünden kaynaklanır ve daha önce kuş gribiyle insan gribinin karışımı olarak ortaya çıkmıştır.

Domuz gribi genellikle ölümcül değildir. 2009'daki salgında ölüm vakaları yaşanmış olsa da halen mevsimsel grip nedeni olan influenza A H3N2'den veya geçmiş grip sezonlarından daha fazla değildir.

Domuz gribi belirtileri yaklaşık 1 ila 4 gün arasında ortaya çıkar, ancak enfekte olunduktan yaklaşık 2 gün sonra semptomlar başlar. Domuz gribi tanısı, doktorun önerdiği grip testleriyle konulur. Bu testler genellikle burun veya boğazdan alınan örneklerle yapılır.

Riskli gruplar arasında bebekler, hamileler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve beslenme bozukluğu olanlar yer alır. Bu gruplar hem klasik grip hem de domuz gribi için tehlike oluşturabilir. Domuz gribi tedavi edilmezse kalıcı hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.

Dünya genelinde 2009'da Meksika'da başlayıp daha sonra yayılan domuz gribi salgınında yaklaşık 800.000 kişide görülerek, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Domuz gribi bulaşıcılık süresi, hastalık belirtileri görülmeden bir gün önce başlayarak, hastalandıktan sonraki 7 gün boyunca devam eder. Domuz gribinden korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek, aşı olmak ve hasta kişilerle teması sınırlamak önemlidir.

Eğer belirtileriniz varsa ve domuz gribi şüphesi taşıyorsanız, bir doktora başvurarak gerekli testleri yaptırmanız önemlidir. Tedavi sürecinde doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve dinlenmeye özen göstermelisiniz. Sağlıklı günler dilerim.
 
Geri
Üst