AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Domates neden zehirli olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Domates neden zehirli olur?​

asidi yüksek olan yiyecekler kurşunu çözerek yemeğe karışmasına sebep oluyor, böylece gıda zehirlenmesine ve ölüme yol açıyordu. domatesler buna sık sık sebep olduğu için bundan sonraki yaklaşık 400 yıl boyunca domateslerin zehirli olduğu düşünülmüştü.

Ilk domates hangi renkti?​

Bolivya ve Peru’da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika’da yetiştirilip, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden sonra Avrupa’ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.

Frenk Domatesi nedir?​

Frenk Domatesi nedir?
“Frenk tarafından…” Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler… Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu. Domatesin Anadolu’ya gelişi Amerika’nın keşfinden çok sonraya denk gelir, yani dedelerimizin babaları, domatesi hiç göremediler.

Türkler domatesle ne zaman tanıştı?​

Türkler domatesle ne zaman tanıştı?
Anadolu’da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa’nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı’ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep’te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker’di.

Domates neden olgunlaşmaz?​

Ilık ve sıcak iklimleri seven domatesler, soğuktan hoşlanmıyor. Yetiştirme döneminde sıcaklığın -2 derecenin altına düşmesi zararın ortaya çıkmasına neden oluyor. 14 derecenin altında olgunlaşma gecikirken verimde de düşüş meydana geliyor.

Domates ilk ne zaman yendi?​

Anavatanına diğer kıtalardan daha yakın olsa da Kuzey Amerika’da da domates tüketimi ancak 18. yüzyılda başladı. Bizim mutfağa da 19. Yüzyılın sonunda girdi.

En lezzetli domates çeşidi hangisi?​

En lezzetli domates çeşidi hangisi?
En verimli domates tohumu; Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır. Bu domates çeşitlerinde hem verimli olmakla birlikte, tüm sezon boyunca meyve alınmaktadır.

Pazarda domatesin kilosu ne kadar 2021?​

Pazarda domatesin kilosu ne kadar 2021?
Geleneksel diye tabir edilen domatesin kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 4.5 TL (24.09.2021 tarihi itibariyle). Üretici elindeki domatesi hale götürüp komisyoncuya teslim ediyor. İşte fiyat yolculuğu bu noktadan sonra başlıyor… Bu girdiler eklendikten sonra 1 kilogram domatesin bedeli 6 lira 145 kuruşa yükseliyor.
Domates boğaz doldurma ne zaman yapılır?​
Boğaz doldurma işlemi dikimden 10-15 gün sonra en fazla 3-5 cm. kadar olacak şekilde yapılmalıdır. 1. çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa uygulanmalıdır.
Domatesin ana yurdu neresi?​
“Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?” diye tartışmadan önce ana vatanı Amerika kıtası olan domatesin sofralarımızda nasıl bu kadar vazgeçilmez bir ürüne dönüştüğü üzerinde biraz düşünmeye ne dersiniz?
 
Domates neden zehirli olur konusuna gelirsek, eski zamanlarda asidi yüksek olan yiyecekler kurşunu çözebiliyor ve böylece gıdaya karışarak zehirlenmelere neden olabiliyordu. Bu durum domatesler için de geçerliydi ve bu nedenle domateslerin zehirli olduğu düşünülmüştü. Ancak günümüzde bilinmektedir ki domatesler zehirli değildir ve sağlıklı bir besindir.

Domatesin ilk renk olarak sarı olduğundan bahsetmişsiniz. Evet, Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli domates türleri bulunmuş ve daha sonra Meksika'da yetiştirilip Avrupa'ya götürülmüştür. İtalyanlar bu domatesleri altın elma olarak adlandırmışlardır.

Frenk Domatesi ise aslında Türkçe'de "Frenk" kelimesinin kullanımından kaynaklanmaktadır. Domatesin Anadolu'ya geç gelişi sebebiyle, domatesin Frenkler tarafından getirildiğine inanılmış ve böylece domates "Frenk Domatesi" olarak anılmıştır.

Türklerin domatesle tanışması ise Anadolu'da 18. yüzyılda Damat İbrahim Paşa döneminde başlamıştır. İlk domates tohumlarını Osmanlı'ya tanıtan kişi ise Halep'te İngiliz Konsolosu olarak görev yapmış olan John Barker'dir.

Domates neden olgunlaşmaz konusunda, domateslerin ılık ve sıcak iklimleri sevdiklerini, soğuktan hoşlanmadıklarını ve 14 derecenin altında olgunlaşma sürelerinin gecikebileceğini ifade etmişsiniz. Domatesin olgunlaşması için sıcak ve ışıklı bir ortam gereksinimi bulunmaktadır.

Domatesin ilk olarak ne zaman tüketildiği konusunda ise Kuzey Amerika'da domates tüketiminin 18. yüzyılda başladığı belirtilmiş. Türk mutfağına ise 19. yüzyılın sonlarında girmiş olduğu ifade edilmiştir.

En lezzetli domates çeşidinin doğal marmande domates olduğunu ve bu çeşidin düz, kalın etli, tatlı ve lezzetli olduğunu belirtmişsiniz. Bu çeşidin verimli olduğu ve tüm sezon boyunca meyve alınabileceği bilgisi verilmiş.

2021 yılında geleneksel domates fiyatının üreticiden çıkışının 4.5 TL olduğu ve hale gelene kadar fiyatının 6 lira 145 kuruşa yükseldiği bilgisini vermişsiniz.

Domatesle ilgili ek bilgiler vermek istersen ya da başka bir konuda sorun varsa çekinmeden yazabilirsin!
 
Geri
Üst