- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Domates neden tatsız?
Zira buzdolabına konan domates uzun süre soğuk havaya maruz bırakıldığında tadını da kaybediyor. Kısaca domates soğuğu sevmiyor ve soğuk hava onun olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine sebep oluyor. Olgunlaşması sona eren domates ise gün sonunda tatsız tuzsuz bir şey olup çıkıyor.Pembe domates lezzetli mi?
İnce kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip oldukça lezzetli olan pembe domates, Anadolu’nun yerli ürünleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında yetiştirilen bu ürün, üretiminin azalması nedeniyle yıllardır kırsal alanda yaşayanlar tarafından az miktarda üretilip, tüketiliyor.Pembe domates neden pahalı?
Likopen zengini olduğu iddia edilerek daha yüksek fiyata satılan pembe domatesin, kırmızısından hiçbir farkı yok.
Domatesin bozulmaması için ne yapılmalı?
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Doğranmış domates dışarıda ne kadar dayanır?
Depolama süresi 3 hafta kadardır. Soğuk vurmasına hassastırlar. 2 haftadan uzun süre 13 °C depolanmaları kızarma olmadan anormal bir bozulmaya neden olabilir. Olgunlaşma 18-21 °C’de gerçekleşebilir. 27 °C’nin üzerindeki sıcaklarda olgunlaşma gerçekleşmez.Pembe domates ne için kullanılır?
Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.Pembe domatese ne denir?
yıllar yılı muğla’nın ula ilçesine bağlı kızılağaç köyü’nde yetiştirimiş ve halen yoğun olarak yetiştirilen ve bölgede (marmaris’den yatağan’a kadar) kızılağaç pembe domatesi diye nam salmış, insana gerçek domates tadını veren çok güzel bir türdür.
Bozulmak üzere olan domates nasıl değerlendirilir?
Rendeleme işlemi domatesin çok sulanmasına neden olacağından fazla suyunu ince bir süzgeç yardımıyla kenara ayırın. Ardından elde ettiğiniz rendelenmiş domatesleri yine poşetlerin içine, tek seferde kullanacağınız miktarlarda pay edin ve poşetin havasını alıp üzerine tarihini yazarak derin dondurucuya kaldırın.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Oturak domates ne demek?
Oturak domatesi, çalı tipi bir domates türü. Yoğun yaprak oluşumu olduğundan bir salkımda 3-5 domates bulabiliyorsunuz. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renkli.