Domates kac derece soguga dayanir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Domates kaç derece soğuğa dayanır?​

Domates bitkisi soğuk havalarda büyümesini normal veya iyi bir şekilde sürdüremez. 14 derecenin altındaki sıcaklıklarda meyve bağlamaz. Yetiştirme devresinde sıcaklık eksi 2 dereceye düştüğü zaman bitki tamamen zarar görür. Domateste normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için en uygun sıcaklık 15-20 derecedir.

Domates soğuk hava deposunda ne kadar dayanır?​

Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda -85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.

Domates kaç derecede donar?​

Domates kaç derecede donar?
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Sıcaklık -2 ile -3 dereceye düştüğünde bitki tamamen ölür.

Domateste şaşırtma nasıl ne zaman yapılır?​

Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.

Domatesin ilk çapası ne zaman yapılır?​

Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa, ondan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılıyor.

Soğuk hava depolarında ne saklanır?​

Soğuk hava depolarında ne saklanır?
Soğuk hava deposunda depolanacak meyve ve sebzelerin hastalıksız, yeknesak ve standart olması gerekmektedir. Soğuk depolarda en çok muhafaza edilen meyvelerin başında elma gelmektedir. Elmalar için optimal ısı derecesi 2°C, 4°C arasındadır. Uygun bağıl nem ise %85 – 90 arasında olmalıdır.

Domatese çok su verilirse ne olur?​

Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur.

Fazla su domatese zarar verir mi?​

Çiçeklenme olumsuz yönde etkilenir ve salkım dökümleri meydana gelir. Diğer yandan aşırı sulama anaerobik toprak koşullarında kök çürüklüklerine, çiçeklenmede gecikmeye ve meyvede bozukluklara neden olur (Resim 6).
İklim ve toprak istekleri: Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Sıcaklık -2 ile -3 dereceye düştüğünde bitki tamamen ölür.

Domates diktikten sonra ne yapılır?​

Domates diktikten sonra ne yapılır?
Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır. Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır.

Domates ve biber kaç günde bir sulanır?​

Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.

Sebze bahçesi kaç günde bir sulanır?​

Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.

Domates vücutta su tutar mı?​

Domates vücutta su tutar mı?
Domatesin yüzde 90’ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur.

Domates suyunun zararları nelerdir?​

Fazla Domates Yemenin Zararları
- Reflüye Davet Çıkarır.
- Eklem Ağrılarını Tetikler.
- Böbrek Fonksiyonlarını Yavaşlatır.
- Cilt Lekelerine Neden Olur.
- Bağırsak Sağlığını Bozar.
- Mesaneyi Yorar.
- Alerjiye Sebep Olur.
- Erkeklerde Prostat Hastalığı Oluşturur.

Fideler kaç dereceye kadar dayanır?​

Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür.Bu nedenle yastıklarda yetiştirilen fidelerin açıktaki yerlerine dikimi ilkbaharda don tehlikesi tamamen kalktıktan ve toprak ile hava sıcaklık şartları uygun hal alınca yapılmalıdır.Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına …
 
Domates bitkisi, 14 derecenin altındaki sıcaklıklarda meyve bağlamaz ve -2 derecenin altına düştüğünde tamamen zarar görür. En uygun gelişme için 15-20 derece arasındaki sıcaklık gereklidir. Olgunlaşmamış domatesler 8-10 derece sıcaklıkta -85 bağıl nemde depolanabilir ve bu koşullarda yaklaşık 1 hafta dayanabilirler.

Domatesin donma noktası -2 ile -3 derece arasındadır. Şaşırtma işlemi, bitkilerin ilk yapraklarının tam olarak geliştiği ve yere paralel duruma geldiği zamanda yapılmalıdır. İlk çapa için ise fideler dikildikten 2 hafta sonra başlanabilir.

Soğuk hava depolarında elma gibi meyveler depolanır. Elma için ideal depolama sıcaklığı 2-4 derece arasındadır ve bağıl nem %85-90 arasında olmalıdır.

Fazla su, domates bitkisinin gövdesinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olabilir. Ayrıca çiçeklenmeyi olumsuz etkileyebilir ve kök çürüklüklerine, çiçek dökümlerine ve meyve bozukluklarına yol açabilir.

Domates dikildikten sonra düzenli çapalama, yabancı ot mücadelesi ve sulama işlemleri yapılmalıdır. Sulama sıklığı ise iklim koşullarına ve toprak tipine bağlı olarak ayarlanmalıdır.

Domatesin vücutta su tutma özelliği vardır ve antioksidanlar içerir. Ayrıca domates suyu fazla tüketildiğinde mide problemlerine, eklem ağrılarına, böbrek fonksiyonlarının zayıflamasına ve cilt lekelerine sebep olabilir.

Fideler sıfırın altındaki 2-3 derece sıcaklıkta tamamen ölebilir. Dolayısıyla fidelerin don tehlikesi geçtikten sonra açık alanda dikilmeleri önemlidir.

Sorularınızı cevaplayarak bilgi verici paylaşımlarda bulunmaya devam edebilirim.
 
Geri
Üst