AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Domates hastaliklari Nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Domates hastalıkları Nelerdir?​

1-Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans) Hastalık Belirtileri.

Erken yaprak yanıklığı neden olur?​

Erken yaprak yanıklığı neden olur?
Konidyumlar ve miselyum toprakta ve mahsul kalıntıları üzerinde kışı geçirebilir ve yapraklarda birincil enfeksiyona neden olurlar. Alternaria birkaç yıl hayatta kalabilir; bu süre bazı türlerde sekiz yıla kadar çıkar. Alternaria, genellikle patates ve domates bitkilerinde erken yaprak yanıklığına yol açar.

Yeşil aksam ilaçlaması ne demek?​

Yeşil aksam ilaçlamaları tarlada hastalık görülmeden önce, bitkiler 2-3 yapraklıyken hazır bakırlı preparatlardan biri ile 7 gün ara ile 2-3 ilaçlama gereklidir. Bakır oxychloride 50; % 0,3, Bakır oxide 50; % 0,3 dozunda kullanılmalıdır. İlaçlamalar kaplama olarak sabah erken saatte yapılmalıdır.

Domateste Mildiyö Hastalığı Nedir?​

Domateste Mildiyö Hastalığı Nedir?
Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır.

Domateste kara leke hastalığı nedir?​

Hastalık etmeni dal, yaprak ve meyvede zarar yapıyor. Hastalıklı bitkilerin yaprakları üzerinde önce küçük, soluk, yeşil veya sarımsı lekeler beliriyor. Hastalık ilerledikçe lekelerin rengi kahverengi veya siyaha dönüşüyor. Uygun koşullarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin gövde ve dallarına kadar ilerliyor.

Yaprak yanığı neden olur?​

Yaprak yanığı neden olur?
Erken yaprak yanıklığı (Alternaria cucumerina) nasıl ortaya çıkar? Hastalık enfeksiyon oluşumu için yüksek nem,15-21°C hava sıcaklığı ve ortalama 7-8 saat nemli yaprak yüzeyine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle yağmurlama sulama yapılan üretim alanlarında hastalık şiddeti artmaktadır.

Fusarium hastalığı neden olur?​

Fusarium, birçok türü olan toprak kaynaklı bir mantar grubudur. Fusarium yaygındır ve bir dizi konukçu mahsulü enfekte edebilir. Birçok türü zayıf patojen olarak değerlendirilir ve bu türler sadece yaralı veya stresli konukçu bitkileri enfekte edebilir.

Domateste Vertisilyum hastalığı nedir?​

Domateste Vertisilyum hastalığı nedir?
Zarar belirtileri Verticillium türü çoğunlukla bitkilerde solmaya yol açar. Solma, alt taraftaki yapraklardan başlar. Bu yapraklar ilk önce solgun yeşil, sonra turuncu-sarı olurlar. Başlangıçta bitki geceleri iyileşiyormuş gibi olur.

Domateste Mildiyö nasıl önlenir?​

Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler toplanıp imha edilmelidir. Domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde yapılmalıdır. Hastalığın her yıl epidemi oluşturduğu yörelerde sırık domates yetiştiriciliği yapılmalı, sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır.

Domateste kararma neden olur?​

Domateste kararma neden olur?
Çok azotlu gübrelemeler neden olmaktadır. Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da kalsiyum alımını engellediğinden dip çürüklüğüne neden olmaktadır. Ancak, domates sulamalar az yapıldığında kalsiyum alımını azalttığından dolayı dip çürüklüğüne neden olmaktadır.
 
Domates hastalıkları çeşitli zararlara ve belirtilere neden olan önemli sorunlardır. İşte bazı domates hastalıkları ve belirtileri hakkında detaylı bilgi:

1. **Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans) Hastalığı**: Rutubetli havalarda görülen bu hastalıkta yaprak altında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası oluşur. Ayrıca meyvede sap kısmına yakın küçük, gri-kahverengi lekeler görülür.

2. **Erken Yaprak Yanıklığı**: Alternaria cucumerina mantarının sebep olduğu bu hastalıkta, yapraklarda başlangıçta küçük soluk lekeler belirir ve zamanla kahverengi veya siyaha dönüşür. Hastalık uygun koşullarda yaprak saplarına ve bitkinin gövde ve dallarına kadar ilerler.

3. **Domateste Kara Leke Hastalığı**: Hastalık bitkilerin yapraklarında küçük, soluk, yeşil veya sarımsı lekelerle başlar ve ilerledikçe kahverengi veya siyah lekelere dönüşür. Uygun koşullarda hastalık yaprak saplarına ve bitkinin gövde ve dallarına kadar yayılabilir.

4. **Vertisilyum Hastalığı**: Verticillium türü genellikle bitkilerde solmaya neden olur. Yapraklarda başlayan solma, ilk olarak solgun yeşil renk alır ve sonrasında turuncu-sarı olabilir.

5. **Fusarium Hastalığı**: Toprak kaynaklı bir mantar grubu olan Fusarium, birçok bitki türünü enfekte edebilir. Zayıf patojen olarak değerlendirilen bu mantarlar genellikle yaralı veya stresli bitkilerde hastalık oluşturabilir.

Domates hastalıklarını önlemek için bitki artıklarının toplanıp imha edilmesi, uygun sulama ve gübreleme uygulanması, hastalık dirençli çeşitlerin tercih edilmesi gibi önlemler alınabilir. Ayrıca, hastalıklı bitkilerin erken tespiti ve tedavisi de hastalıkların yayılmasını engelleyebilir.
 
Geri
Üst