AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Domates hangi kategoriye giriyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Domates hangi kategoriye giriyor?​

Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.

Domates verimini artırmak için hangi gübre kullanılır?​

Domateste verim artırıcı gübreler; potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmesi gerekmektedir.
Domates fidesi ne zaman domates verir?​
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Domates fidesi kaç günde bir sulanmalı?​

Domates fidesi kaç günde bir sulanmalı?
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.

Domates hangi gruptadır?​

Domates hangi gruptadır?
Domates Teknik Olarak Meyvedir Pek çoğunda da çekirdek olarak adlandırılan bizzat kendi tohumu veya tohumları bulunur. Buna göre de kayısı, üzüm, taze fasulye ya da domates teknik anlamda meyve adını alır. Özetlemek gerekirse, içinde kendi çekirdeğini barındıran gıdalar meyvedir.

Domates Türk mutfağına ne zaman girdi?​

Anadolu’da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa’nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı’ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep’te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker’di.

Domateste hangi gübre kullanılır?​

Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir. Kalsiyum nitrat (15,5% N = 14,3% N-NO3 + 1,2% N-NH4) da hidroponik sistemlerde pH kontrolü için yeterli amonyum azotu sağlayabilir.
Domateste en iyi verim nasıl alınır?​
Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır.

Domates fidesi dikildikten kaç gün sonra meyve verir?​

Domates fidesi dikildikten kaç gün sonra meyve verir?
Domates için en ideal sulama yönteminin damla sulama olduğu biliniyor. Domates Ne Zaman Meyve Verir? Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.

Domates çiçekten sonra ne zaman meyve verir?​

Domates çiçekten sonra ne zaman meyve verir?
Kısaca, tohumdan yetişen bir domates üç aylıkken çiçek açma olgunluğuna gelir. Çiçekler derhal meyve büyütmeye başlar. Domates meyvelerinin büyüyüp kızarması yani tam olgunlaşması çeşide, kültivara göre 6 hafta ile 3 ay arasında değişir.

Saksida domates kac gunde Sulanir?​

Aktarırken fidenin dik bir şekilde dikilmesine dikkat etmelisiniz. Domateslerin kökleri geniş ve uzun olacağı için saksı tabanına çok yaklaşmamanız tavsiye edilir. Saksı boyutu ise her fide için orta boy seçilmelidir. Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız.

Domates çiçek açtıktan sonra ne zaman sürede meyve verir?​

 
Domates çiçek açtıktan sonra meyve oluşumu genellikle 4 ila 6 hafta sürmektedir. Domates bitkisi çiçek açtıktan sonra pozitif şartlarda (uygun sıcaklık, ışık, nem vs.) bu süre içinde meyve oluşturmaya başlar. Bu süre domates çeşidine ve yetiştirme koşullarına göre değişebilir. Gözlem yaparak bitkinizin durumunu takip ederek ne zaman meyve vereceğini daha net görebilirsiniz.

Eğer domates çiçekten sonra meyve vermiyorsa, bitkinin sağlığı, beslenmesi, sulaması gibi faktörleri gözden geçirmenizde fayda vardır. Beslenme eksiklikleri, çiçek dökmeler, olumsuz hava koşulları gibi sebepler domates bitkisinin meyve verme sürecini etkileyebilir. Düzenli besleme, sulama, uygun gübre kullanımı ve bitkinin sağlığına özen göstermek meyve verimini artırabilir.
 
Geri
Üst