AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Domates alerjisi nasil gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Domates alerjisi nasıl geçer?​

Domates alerjisinin tedavi aşamasına geçilmemesi için, kişilerin bu ürünleri tüketmemesi gerekiyor. Eğer tüketildiğinde oluşan vücut reaksiyonlarını ortadan kaldırmak için, genellikle krem ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılıyor.

Domates alerjisi ne kadar sürer?​

Domates Alerjisinin Belirtileri -Hafif bir kaşıntı, yanma veya karıncalanma hissi, -Dudaklarda, ağızda, dilde hafif şişlik, -Geçici burun tıkanıklığı, hapşırma veya burun akıntısı. Oral alerji sendromu belirtileri genellikle birkaç dakika sürer ve kendiliğinden geçer.
Domates alerjisi nasıl anlaşılır?​
Domates alerjisinin belirtileri
- Deri döküntüsü, kaşıntı, şişlik, kurdeşen veya egzama,
- Boğaz ve dilde karıncalanma hissi,
- Dil, boğaz, ağız veya yüzde şişlik,
- Hapşırma, öksürük, hırıltılı solunum veya burun akıntısı,
- Karın krampları, bulantı, kusma ve ishal,

Besin alerjisi olanlar ne yemeli?​

Besin alerjisi olanlar ne yemeli?
Alerjilere İyi Gelen Besinler
- 1/6. Soğan, biber, çilek ve maydanoz. Bu besinlerin ortak özelliği kuarsetin içermeleridir.
- 2/6. Kivi. C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir.
- 3/6. Ananas. Ananas hepimizin bildiği gibi bromelain adlı bir enzime sahiptir.
- 4/6. Ton balığı, somon ve uskumru.
- 5/6. Kefir.
- 6/6. Isırgan Otu.

Alerji nasıl tedavi edilir?​

Alerji nasıl tedavi edilir?
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.

Domates kimlere dokunur?​

Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir. Domatesin asitli bir besin olduğu unutulmamalı, fazla asidin mideyi yoracağı belirtilmelidir.

Domates dokunur mu?​

Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz. Çok fazla domates yemek eklem ağrılarına neden olabilir.
 
Domates alerjisi, vücudun domatese karşı aşırı duyarlılık göstermesi sonucu ortaya çıkar. Alerji belirtileri genellikle deri döküntüsü, kaşıntı, şişlik, boğazda şişlik, karın krampları, bulantı ve ishal gibi reaksiyonlarla kendini gösterebilir. Kişilerde ağızda, dudaklarda veya dilde hafif şişlik, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük gibi belirtiler de görülebilir.

Domates alerjisi olan kişilerin dikkatli olması ve domates tüketmemesi önemlidir. Alerjik reaksiyonlar için genellikle krem ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca, beslenmede domates yerine alerji yapmayan besinlere yönelmek ve besin alerjisi olanlar için uygun besinler tüketmek de önemlidir.

Besin alerjisi olanlar için önerilen bazı besinler arasında soğan, biber, çilek, maydanoz, kivi, ananas, ton balığı, somon, uskumru, kefir ve ısırgan otu bulunmaktadır. Bu besinler alerjik reaksiyonları olumlu yönde etkileyebilir.

Alerji tedavisinde en etkili yöntem alerjen maddelerden kaçınmaktır. Ancak bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir. Bu durumlarda ilaçlar alerjik reaksiyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir ancak alerjiyi tamamen iyileştirmezler.

Domatesin asidik bir besin olduğu ve mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Aşırı domates tüketimi eklem ağrılarına da neden olabilir. Bu nedenle bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, irritabl bağırsak sendromu yaşayanlar ve mide problemleri olanlar domates tüketirken dikkatli olmalıdır.
 
Geri
Üst