Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dolmayi kim icat etti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolmayı kim icat etti?​

Bazı rivayetlere göre Sarma, Osmanlı mutfağında üretilmiş ve ilk olarak Osmanlı’da ortaya çıkmıştır. Ancak aynı dönemlerde Akdeniz ülkelerinde de görülmesi büyük bir gizem oluşturmuştur. Sarmanın Osmanlı saray mutfağında üretildiğini savunanlar, Akdeniz ülkelerinin sarmayı Osmanlı’dan gördüğünü savunmaktadır.

Sarmanın üzerine ne kadar su konur?​

1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Bir tabak yaprak sarması kaç kalori?​
1 yaprak sarma kaç kalori: 32 kalori. 10 adet sarma kaç kalori: 317 kalori. Bir porsiyon sarma kaç kalori: 125 kalori. 5 adet zeytinyağlı sarma: 158 kalori.

1 porsiyon yaprak sarma kaç gram?​

1 porsiyon yaprak sarma kaç gram?
Türk mutfağını vazgeçilmez lezzeti yaprak sarmasının kalorisi içindeki pirinçten kaynaklanır. 1 adet yaprak sarma yaklaşık olarak 25 gramdır.

1 kilo dolma ne kadar?​

1 kilo dolma ne kadar?
TATLILAR – BÖREKLER – KURABİYELER – SOĞUK MEZELER – SALATA ÇEŞİTLERİ – YEMEKLER
AKLINIZA NE GELİRSE, CANINIZ NEYİ İSTERSE, ONU SİZİN İÇİN YAPALIM…
Zeytinyağlı Biber Dolma | 1 kg | 90,00 TL
Zeytinyağlı Pırasa / Barbunya | 1 kg | 65,00 TL
Zeytinyağlı Fasulye | 1 kg | 90,00 TL

Dolma hangi ülkeye ait?​

Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Üzüm yaprağıyla olanı Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Sarma suyuna ne konur?​

Hazırlanışı: Doğradığınız soğanları ve 1 çay bardağı zeytinyağını bir tencereye alıp kısık ateşte sarartın. Üzerlerine pirinci ekleyin ve 5 dakika kadar kavurup domates, baharatlar, tuz, nane, 1 su bardağı kaynar su ve limon suyunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çektirin.
Diyette kaç tane yaprak sarması yenir?​
Öğünleriniz sırasında ekmek yemeyip 4-5 adet yaprak sarma yerseniz aynı kaloriyi almış olursunuz. Yaprak sarmaya köfte, et veya tavuk ile eşlik edebilirsiniz. Kısaca yaprak sarma, ekmek tüketimine iyi bir alternatiftir. Yaprak sarması pirinç değil de bulgur ile hazırlanırsa, posası daha yoğun olacaktır.

Yaprak sarma kilo aldırır mı?​

Yaprak sarma kilo aldırır mı?
Dikkat edildiğinde kilo yapmaz. Genelde pirinç kilo yaptığından diyet yapanların tercihi bulgur kullanma yönünde olmaktadır.Yaprak sarma kilo yapmaz fakat içine konulan malzemelerden sonra kalori miktarı doğal olarak değişime uğrayacaktır.
Dolma, İran’da en azından 17. yüzyıldan beri yapılmaktadır. Nasıreddin Şah’ın 19. yüzyılda yazdığı notlarda doldurulmuş üzüm yaprakları, lahana yaprakları, salatalık, patlıcan, elma ve ayva da dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılan dolma tarifleri yer almaktadır.

Biber Dolması Türk yemeği mi?​

Biber Dolması Türk yemeği mi?
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında “Türk yemeği” olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.

Zeytinyağlı sarma hangi yörenin?​

Sarma ve dolma aynı şey mi?​

dolma; biber, kabak gibi sebzelerin içi oyularak doldurulmak suretiyle hazırlanan yemek türüdür. sarma ise; asma yaprağı, karalahana hatta ıspanak gibi yapraklardan sarılmak suretiyle hazırlanan yemek türüdür.
Kuru patlıcan dolması nereye ait?​
Hem pratik hem de aşırı lezzetli olan kuru patlıcan dolması özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinde çok meşhur lezzetlerden biridir.

Dolma Ana Yemek mi?​

Dolma Ana Yemek mi?
değildir. sarma da dolma da ana yemek olamaz. yanında yenilecek bir şey yok. pilav ana yemeğin olmazsa olmaz tamamlayıcısıdır. ama ana yemek diye sarma koyarsanız, sofradan pilav yiyip kalkmış olursunuz.

Hangi şehrin asma yaprağı meşhurdur?​

Hangi şehrin asma yaprağı meşhurdur?
Erbaa yöresinin üzüm yaprağı, Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplar. İnce ve lezzetli oluşu yaprağı meşhur kılmıştır.

Kuru biber dolması hangi yöreye aittir?​

Kuru dolma nerede meşhur?​

antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
Dolmanın yanına ne olur?​
Dolmanın Yanına Ne Gider?
- Cacık.
- Domates çorbası
- Marul salatası
- Çoban salata.
- Kayısı hoşafı
- Havuç tarator.
- Lokanta ezmesi.
- Karışık turşu.

Dolma sebze yemeği midir?​

Dolma sebze yemeği midir?
Aslında sebze zannedilenleri desek daha doğru, çünkü üçü de özünde bir çeşit meyve.
 
Dolmayı kim icat etti konusuna baktığımızda, dolmanın Osmanlı mutfağı kökenli olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapıldığı belirtilmiştir. Ancak İran'da en azından 17. yüzyıldan itibaren dolmanın yapıldığı da aktarılmıştır. Dolmanın doldurulmuş üzüm yaprağı, lahana yaprağı, salatalık, patlıcan, elma ve ayva gibi çeşitli malzemelerle yapılan tariflerle bilindiği de vurgulanmıştır.

Sarmayı ele aldığımızda, Osmanlı saray mutfağında üretildiği düşünülen sarma konusunda Akdeniz ülkelerinde de benzer yemeklerin görülmesi gizem oluşturmaktadır. Osmanlı saray mutfağında üretilen sarmaların, Akdeniz ülkelerinin sarmayı Osmanlı'dan gördüğünü savunanlar bulunmaktadır.

Sarma ve dolma arasındaki farka değindiğimizde, dolmanın sebzelerin içini doldurularak hazırlandığı bir yemek türü olduğu, sarmanın ise asma yaprağı, karalahana hatta ıspanak gibi yapraklardan sarılarak hazırlandığı belirtilmiştir.

Dolmanın yanına ne yenir konusunda ise şu öneriler verilmiştir:
- Cacık.
- Domates çorbası.
- Marul salatası.
- Çoban salata.
- Kayısı hoşafı.
- Havuç tarator.
- Lokanta ezmesi.
- Karışık turşu.

Son olarak, dolmanın bir ana yemek olmadığı ve sarma da dolma da ana yemek kategorisine girmediği ifade edilmiştir. Dolmanın yanında genellikle pilavın tercih edildiği belirtilmiş, sarma veya dolmanın ana yemek yerine yanında yenilen bir lezzet olduğu vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst