AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolmabahçe sarayı hakkında bilgi

haberci

Yeni Üye
DOLMABAHÇE SARAYI
Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu bölge, bundan dört yüzyıl öncesine dek Boğaziçi'nin büyük bir koyuydu
Osmanlı Kaptan Paşalarının gemilerini demirledikleri, geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy zamanla bataklık haline gelmiş ve 17'nci yüzyıldan itibaren başlayarak doldurulmuş, padişahların dinlenme ve eğlenceleri için düzenlenen bir hasbahçeye dönüştürülmüştü Bu bahçede, değişik dönemlerde yapılan köşkler ve kasırlar topluluğu, uzun zaman Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anıldı
Beşiktaş Sahil Sarayı, Abdülmecit döneminde (18391861), kullanışsız olduğu gerekçesiyle ve 1843 yılından itibaren bölüm bölüm yıktırıldı Aynı yıllarda, Dolmabahçe Sarayı'nın 15000 m2'lik bir alanı kaplayan temelleri, meşe kazıklar ve ağaç hasırlar üzerinde yükselmeye başladı
Yapımı, çevre duvarları ile birlikte 1856'da bitirilen saray 110000 m2'yi aşan bir bölge üzerine kurulmuş ve ana binası dışında onaltı ayrı bölümden oluşmuştur Bunlar saray ahırlarından değirmenlere, eczanelerden mutfaklara, kuşluklara, camhane, dökümhane, tatlıhane, mefruşat dairesi ve işliklere kadar uzanan bir dizi içinde, değişik amaçlara bölünmüş yapılardır
A KültürBilimTanıtım Merkezi:
Bu yapılardan Mefruşat Dairesi yukarıda kısaca değinildiği gibi, bu defa KültürBilimTanıtım Merkezi olarak, konferans, sergi, bilimsel araştırmaların yanısıra, basın ve yayınlama organları ile sağlıklı ve sürekli ilişkileri devam etmek üzere, fazla amaçlı bir hizmet anlayışı içinde düşünülmüş ve her tarafta düzenlenmiştir Sarayın girişinde, mimari özelliği de dikkate alınarak ele alınan Mefruşat Dairesi'nde oluşturulan KültürBilimTanıtım Merkezi'nin daha alçak katı, Konferans Salonu, Showroom, satmak merkezi ve Fotoğraf Laboratuvarı, üstteki katı ise Basın ve Yayınlama Merkezi, Kitaplık, Bilimsel Araştırma ve Saray Arşivi olarak kullanıma açılmıştır
Mefruşat Dairesi'nin önündeki avlu, ilk olarak Saray'ı gezenlerin yaz ve kış oturup dinlenebilecekleri bir bölge olarak düzenlenmiştir Avlunun çevresindeki bir birim, zorunlu yenileme ve düzenlemelerle Ağırlama Salonuolarak değerlendirilmiştir Bu bölümde, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan, saray ve kasırlarımızı tanıtıcı bir program audiovisual dia gösterileri halinde aralıksız ziyaretçilere sunulmaktadır Büyük bir alaka ve beğeniyle izlenen bu renkli gösterilerin, vakit içerisinde daha da geliştirilerek zenginleştirilmesine ve aynı gösterilerin ilk olarak Beylerbeyi Sarayı ve Maslak Kasırları elde etmek üzere, öteki köşk ve kasırlara da yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır giderken avlunun bir bölümünde de ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, sarayın tarihi hüviyetini yansıtır bir biçimde modern bir kafeterya kurulmuştur
KültürBilimTanıtım Merkezi'nin alt katında yer alan Showroom'nda sunulan Dünden Bugüne Osmanlı SaraylarıSergisi, bugün ayakta kalmış, değiştirilmiş veya yıkılmış yer alan saraylarımız konusunda evrak niteliğindeki resimleri biraraya getirmekte ve bu nedenle Sarayların bir boyutuna ışık tutmaktadır Bugüne değin gezenlerin büyük ilgisini çeken bu resimler keza basılmış ve bu nedenle kalıcılıkları da sağlanmıştır Satmak Merkezi'nde ise, KültürBilimTanıtım Merkezi kadar üretilen değişik kartpostal, dia, videokaset, poster, kılavuz, kitap, kitapçık ve güya tanıtım malzemeleri satışa sunulmuş bulunmaktadır
KültürBilimTanıtım Merkezi'nin kurulması, yurtiçi ve yurtdışı iletişim ağının oluşturulmasıyla, bilimsel ve kültürel ağırlıklı üretimin sürekliliği sağlanmış ve böylece Ulusal Saraylarımız tarihimizde ilk kez kültürel birikimin zenginliğine yerinde boyutta dışa açılmıştır Hem, Saray'ın yıpranmasını önlemek, kapı önünde büyük oranda artan ziyaretçi yoğunluğunu daha dinç düzenlemek, Dolmabahçe Sarayı dışındaki kültür zenginliklerimizi de vurgulamak için, Mefruşat Dairesi'nin yanısıra Saat Kulesi ve çevresindeki bölge da yeniden ele dargın, bir dizi, uygulamayla Saray'ın bütünleştirilmesi yolunda manâlı bir adım atılmıştır *

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'da bulunan tarihi ve görkemli bir yapıdır. Sarayın bulunduğu alan aslında bir zamanlar büyük bir koydur ve Osmanlı Kaptan Paşalarının gemilerini demirledikleri, denizcilik törenlerinin düzenlendiği bir bölge olarak kullanılmaktaydı. Ancak zamanla bu koy bataklık haline gelmiş ve 17. yüzyıldan itibaren doldurularak Padişahların dinlenme ve eğlenceleri için kullanılan bir hasbahçeye dönüştürülmüştür.

Dolmabahçe Sarayı'nın yapımı Abdülmecit döneminde başlamış ve 1856'da tamamlanmıştır. Saray toplamda 110,000 metrekarelik bir alana yayılmış olup ana binası dışında 16 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler arasında ahırlar, değirmenler, eczaneler, mutfaklar, kuşluklar, camhane, dökümhane, tatlıhane gibi yapılardan oluşmaktadır.

Sarayın Mefruşat Dairesi ise günümüzde Kültür-Bilim Tanıtım Merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu merkezde konferanslar, sergiler, bilimsel araştırmaların yanı sıra basın ve yayın organları için hizmetler sunulmaktadır. Ayrıca avluda dinlenme alanları ve kafeterya gibi olanaklar da bulunmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı'nın yanı sıra Saat Kulesi ve çevresindeki bölgenin de restore edilerek ziyaretçilere açılmasıyla, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un önemli simgelerinden biri olup, ziyaretçilerine Osmanlı dönemine ait önemli bir mirası keşfetme fırsatı sunmaktadır.

Geri