AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolgu yapilan yere tekrar dolgu yapilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.659
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolgu yapılan yere tekrar dolgu yapılır mı?​

Dişler arasında, yemek artıklarının araya girip gömülmemesi için bir kontak olmalıdır. Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.

Düşen dolgu yerine tekrar dolgu olur mu?​

Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.
Kırık dolgu ağrısına ne iyi gelir?​
Kırık ve çürük diş ağrısı nasıl geçer? Yapmanız gereken yalnızca 1 su bardağı ılık su ile bir kaşık tuzu karıştırın ve bu su ile ağzınızı iyice çalkalayın. * Ağrıyan bölgeye buz kompresi uygulayın. Ağrıyan dişinizin bulunduğu yanağınızın üzerine bir havlu ile sardığınız buz torbasını koyabilirsiniz.

Dolgulu diş kırılırsa ne olur?​

Dolgulu diş kırılırsa ne olur?
“Kırılan dolgu diş etlerine baskı yapacağından orada da bir sıkıntı oluşacaktır. Vatandaşların dolgusu kırıldığı andan itibaren bir diş doktoruna gitmesi gerekir. Kırılan dolgu bekletildiğinde ileride daha büyük sorunlara yol açar. Dolgu yapılacak dişlerde uygulanacak dolgu yöntemini hekim belirler.

Eskiyen dolguya ne yapılır?​

Eskiyen dolguya ne yapılır?
Dolgunun etrafında ek diş çürümesi oluşursa, dolgunun zarar görüp görmediği zarar görmemişse, diş hekiminiz dişi ikinci boşluk doldurma yerine porselen kuron ile kaplamayı tercih edebilir.

Dolgu düşen diş ne kadar dayanır?​

Dolgunuzu çevreleyen dişinizin sağlıklı kaldığını ve dolgunun kendisinin büyük olmadığını varsayarak, dolgunuz yıllarca, hatta on yıllarca dayanabilir: Altın dolgular en uzun, 15 ile 30 yıl arasında, Gümüş amalgam dolgular, değiştirilmeden 10 ila 15 yıl dayanabilir.

Dolgu düşmesi neden olur?​

Yapılan bu dolgular bazı durumlarda ise düşer. Bu düşmeler sıklıkla sert cisimlerin çiğnenmesi sırasında meydana gelir. Özelliklede kuru yemiş gibi sert cisimler yenilirken dikkatli olunmalıdır. Ya da dişe yapışan sakız yine cisimler yine dolguların düşmesine neden olabilir.
Dolgu dişim ağrıyor ne yapmalıyım?​
Dolgu tedavisi sonrasında dişlerde bir ağrı olabilir. Bu ağrı için diş hekiminin önereceği bir ağrı kesici kullanılabilir. Eğer ağrı hissi ağrı kesici ile geçmiyorsa dolgu ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda da hiç gecikmeden diş hekimi ile irtibar kurup tedaviyi yinelemek gerekebilir.

Dolgulu diş neden Zonklar?​

Dolgulu diş neden Zonklar?
Dolgu tedavisinden sonra dişte meydana gelen ağrının sebepleri şunlardır; Dolgu işlemi sırasında dişteki boşlukların tamamen kapatılmaması Tam kapatılmayan dolgunun arasına yemek artıklarının kaçması Dişteki sinirlerin alınması esnasında diş sinirlerine fazla yaklaşılması

Yarısı kırılan diş dolgu olur mu?​

Yarısı kırılan diş dolgu olur mu?
Eğer kırılan dişlerin kökü sağlamsa ve kırık yerden başlayan çürük dişin kök kısmına inmemişse, bu tür dişlere dolgu yapılması doğrudur. Kırık diş ağrısı, geceleri uyutmaz ve yemek yerken zorlanmanıza neden olur. Bu sorundan kurtulmak için kırık dişinize dolgu yapılabilir.

Durduk yere diş neden kırılır?​

Dişlerde kırılması yaygın olarak travmatik nedenlerden dolayı kaynaklanır. Araba kazaları, spor esnasında şiddetli çarpışmalarından, derin diş çürüğü ve düşen dolgulardan dolayı dişlerde kırılma sorunu ortaya çıkabilir. Diş kırıldığında kırılan parçanın boyutuna göre farklı tedavi yöntemi uygulanır.

Dolgu yapılan diş Çürürse ne olur?​

Aşınmış, kırılmış, çatlamış veya düşmüş olan dolgular, diş ile dolgu arasında çürümeye neden olan bakteriler için giriş noktası sağlayabilecek boşluklar bırakabilir. Bu bakteriler bir diş fırçasıyla veya başka yollarla kolayca uzaklaştırılamaz ve dolgunun kenarı boyunca veya altında çürüme gelişebilir.
Siyah dolgu neden yapılır?​
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır.

Dolgulu diş Çürürse ne yapılmalı?​

Dolgulu diş Çürürse ne yapılmalı?
Diş Dolgu ,dişlerimiz çürüdüğünde varolan madde kaybını telafi etmek için çürük kısmın temizlenip,dişe uygun malzemelerle restore edilmesidir.
 
Eğer dolgu yapılan dişlerde kontak sağlanamıyorsa veya eski dolguda çatlak/kırık varsa dolgu yenilenebilir. Bu durumda dolgu sökülüp yeniden yapılabilir.

Dolgu düşmesi durumunda ise en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Düşen dolgunun sebep olduğu boşluk bakteri ve gıda artıkları tarafından işgal edilebilir ve diş sağlığı risk altına girebilir. Dolgunun düşmesi genellikle sert cisimlerin çiğnenmesi sırasında olabilir.

Dolgu kırılması durumunda da hemen diş hekimine başvurmak önemlidir. Kırılan dolgular, diş etlerine baskı yaparak sorunların artmasına yol açabilir. Dolgu kırılması durumunda hekim uygun tedaviyi belirleyecektir.

Eskiyen dolgularda ise ek diş çürümesi oluşmuşsa veya dolgu zarar görmüşse, diş hekimi porselen kuron gibi alternatif tedavi seçeneklerini tercih edebilir.

Dolgunun çevresinde çürüme oluşması durumunda bu durum diş ve dolgu arasında bakterilerin girişine neden olabilir. Bu durumda diş hekiminiz uygun tedavi yöntemini belirleyerek çözüm sağlayabilir.

Dolgunun düşmesine neden olan faktörler arasında sert cisimlerin çiğnenmesi ve dişe yapışan sakız gibi durumlar yer alabilir. Bu durumlarda dikkatli olmak önemlidir.

Eğer dolgu sonrası dişte ağrı oluşursa, diş hekiminizin önereceği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ağrı kesici ile geçmeyen ağrılar dolgu ile ilgili sorunları işaret edebilir, bu durumda tekrar hekiminize başvurmalısınız.

Son olarak, dolgu işleminden sonra dişte zonklama hissinin olması durumunda dolgu işlemi sırasında oluşan boşlukların kapatılmaması, yemek artıklarının kaçması veya sinirlere fazla yaklaşılması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Bu durumda da diş hekiminizden destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst