Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dolgu disi kurtarir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.331
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolgu dişi kurtarır mı?​

Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler. Dişte yer alan küçük bir çürüğü dikkat almayan hastaların ağzındaki çürük zaman içerisinde ilerleme kaydederek diş kayıplarına neden olmaktadır.

Amalgam dolgunun ömrü ne kadardır?​

Amalgam dolgular olarak da bilinen gümüş dolgular, çoğu hasta 10-15 yıllık bir ürün ömrü bildirdiği için güçlü ve dayanıklıdır.

Amalgam dolgunun zararları nelerdir?​

Amalgam dolgunun zararları nelerdir?
Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.

Siyah dolgu neden yapılır?​

Siyah dolgu neden yapılır?
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır.

Dolguların ömrü ne kadardır?​

Yapılan altın dolgular hasta ağzında 15 ile 30 yıl kadar durabilmektedir. Diğer bir dolgu çeşidi olan gümüş amalgam dolgular 10 ile 15 yıl kadar kullanılabilmektedir. Estetik olmalarına rağmen genellikle uzun ömürlü olmayan kompozit dolgu çeşitlerinin kullanım süresi ise 5 ile 7 yıl arasında değişmektedir.

Amalgam dolgu değişmeli mi?​

Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar. Örneğin aşınmanın yüksek olduğu azı dişlerinde amalgam dolgunun ömrü kısalabilir.

Amalgam dolgu düşer mi?​

Amalgam dolgu düşer mi?
Isıyı iletir ve ısı ile genleşir. Dişe mekanik olarak tutunur, yani diş dokusuna kimyasal olarak yapışmaz. Bu sebeple amalgam dolgular bazen “düşer”.

Amalgam dolgu hangi hastalıklara yol açar?​

Amalgam dolgu hangi hastalıklara yol açar?
Baş ağrıları, tiroid problemlemleri, alerji, parkinson bunlardan bazılarıdır. Bu rahatsızlıklar amalgam dolgunun içerdiği serbest civa miktarı ve civanın ağız ortamına geçmesine bağlı olarak meydana gelmektedir.

Amalgam dolgu kötü mü?​

Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır. Tüm bilimsel çalışmalar neticesinde cıvanın zararsız olduğu kanısına varılmıştır.

En doğal diş dolgusu hangisi?​

Hangi Diş Dolgusu: Kompozit mi Amalgam mı? Günümüz diğer dolgu materyallerin gelişmesi ile artık amalgam dolgu tercih edilmemektedir. Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.

Siyah dolgu değişir mi?​

Siyah dolgu değişir mi?
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.

Yarım kırılan dişe ne yapılır?​

Yarım kırılan dişe ne yapılır?
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.

Kırık dişe dolgu yapılmazsa ne olur?​

Kırık bir diş, tedavi edilmediği takdirde bakteri toplayarak enfeksiyona veya apseye neden olur. Kırık bir diş genellikle sinire zarar verme riski taşır ve kök kanalı ihtiyacına neden olabilir.

Düşen dolgu yerine tekrar dolgu olur mu?​

Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.

En sağlıklı diş dolgusu hangisi?​

En sağlıklı diş dolgusu hangisi?

Diş dolgusu yenilenmeli mi?​

Diş dolgusu yenilenmeli mi?
Diş dolguları uzun seneler sağlıklı bir şekilde ağızda kalabilirler fakat uzun dönemde meydana gelen aşınmalar ve ağız bakımının yetersiz olduğu durumda oluşan yeni çürükler nedeniyle yenilenmeleri gerekebilir.

Diş dolgusu neden tutmaz?​

Dolguların en büyük düşme sebebi sert cisimlerin çiğnenmesidir. Bunun yanında dolgu ile diş arasına giren tükürük de bonding malzemesinin kalitesini bozarak dolgunun dişe sıkıca yapışmasına engel olur. Bu sebeple dişe tutunamayan dolgu küçük bir müdahalede düşerek boşluk ortaya çıkar.

Hyaluron Pen etkisi ne kadar sürer?​

Dudaklarda hyalüronik asit dolgu malzemesi olarak kullanılırsa, kalıcılık etkisi 6-12 ay devam edebilir. Bu süre bittikten sonra dudak dolgusu yeniden tekrarlanmalıdır.

Iğnesiz dolgu kalıcı mı?​

Iğnesiz dolgu kalıcı mı?
İğnesiz olan dudak dolgusunun kalıcılık süresi 3 ay ile 6 ay arasında değişiklik gösterir. Kalıcılık geçtikten sonra hemen arkasından işlemi yenilemek de mümkündür.

Hangi diş dolgu daha kalıcı?​

Hangi diş dolgu daha kalıcı?
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.

Bir diş dolgusunun ömrü ne kadardır?​

Genel olarak bakıldığında herhangi bir dolgu malzemesi değiştirilmeden ya da dokunulmadan en az 3 yıl en fazla ise 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgularda kullanım ömrüne etki eden en büyük etken ise ağız ve diş bakımı olarak karşımıza çıkar.

Dolgu tutmayan dişe ne yapılır?​

Eğer dişteki çürük diş köklerine kadar inmişse öncelik olarak kanal tedavisi uygulanır daha sonra dolgu tedavisi yapılır. Bunun yanı sıra dişin üst kısmında dolguyu tutacak bir madde kalmamışsa eğer diş kaplaması yapılması gerekmektedir.

Dolgu sökülüp tekrar yapılır mı?​

Dolgu sökülüp tekrar yapılır mı?
Dişler arasında, yemek artıklarının araya girip gömülmemesi için bir kontak olmalıdır. Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
 
Evet, diş dolguları özellikle diş çürükleri için oldukça önemli bir tedavi yöntemidir. Çürüklerin ilerlemesini durdurur ve dişin fonksiyonunu tekrar kazanmasını sağlar. Amalgam dolgular, gümüş dolgular olarak da bilinir ve dayanıklı yapılarıyla ortalama 10-15 yıl dayanabilirler. Ancak, yapılan araştırmalar; içinde cıva bulunan amalgam dolguların insan sağlığına zararlı etkileri olabileceğini göstermektedir. Cıva vücuda yayılarak organlara ve bağışıklık sistemi gibi sistemlere zarar verebilir.

Genel olarak, amalgam dolgular günümüzde estetik beklentileri karşılamadığı için tercih edilmemekte ve kompozit dolgular daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Kompozit dolgular estetik olmalarının yanı sıra dişe tutunma konusunda da avantaj sağlarlar. Diğer yandan, kompozit dolguların ömrü 5-7 yıl arasında değişebilir.

Eğer bir dolgu düşerse, boşluğun bir an önce doldurulması önemlidir. Aksi halde, dolgunun düştüğü bölge bakteri ve gıda artıkları tarafından kolayca enfekte olabilir. Dolgunun düşmesi genellikle sert cisimlerin çiğnenmesi sonucunda olur.

Amalgam dolguların içerdiği cıva miktarı ve yapısı bazı hastalıklara yol açabilir, bu nedenle diş hekiminizin önerisi doğrultusunda dolgu değişimi yapılabilir. En sağlıklı diş dolgusu genellikle kompozit dolgular olarak kabul edilir ve estetik olarak da tercih edilirler.

Son olarak, dolgu malzemelerinin kalıcılığı ve ömrü ağız ve diş bakımına, dolgunun türüne ve kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir. Dolgu tutunamaması durumunda uygun tedavi yöntemleri uygulanarak dişlerin sağlığı korunabilir.
 
Geri
Üst