AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dolayli para politikasi araclari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.448
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dolaylı para politikası araçları nelerdir?​

İkinci grupta dolaylı para politikası araçları yer alıyor: Bunlar: (1) Reeskont politikası, (2) Açık piyasa işlemleri (APİ), (3) Karşılıklar politikası. Üçüncü grupta enflasyon hedeflemesi yer alıyor.

Genişletici ve daraltıcı para politikası nedir?​

Genişletici ve daraltıcı para politikası nedir?
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.

Açık sözlülük politikası nedir?​

Açık sözlülük politikası nedir?
(6) Açık sözlülük politikası: Merkez Bankası’nın ileride yapacaklarını açıklayıp beklentileri etkileyerek para politikasına yön vermesi hali olarak tanımlanabilir. 2008’de başlayan küresel krizle birlikte para politikasına birçok yeni araç girdi.

Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikası araçları nelerdir?​

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yasal olarak para politikasını yürütmede elinde bulundurduğu araçlar; açık piyasa işlemleri, karşılık oranları, reeskont ve zorunlu devir oranlarıdır.

Daraltıcı para politikası uygulanırsa ne olur?​

Daraltıcı para politikası uygulanırsa ne olur?
Daraltıcı Para Politikası: Ekonomideki toplam para miktarının azaltılması anlamına gelmektedir. Enflasyonun sorun olarak görüldüğü ekonomilerde enflasyonu düşürmek amacıyla uygulanmaktadır.

Genişletici para politikası sonucunda ne olur?​

Genişletici para politikası sonucunda ne olur?
Merkez Bankası’nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.

Açık piyasa işlemleri politikası nedir?​

Açık piyasa işlemleri; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasada dolaşan para miktarını kontrol etmek maksadıyla hazine bonosu, hisse senedi veya tahvil alım satımına gitmesini ifade eder. Burada asıl amaç, para arzını istenen yönde etkilemektir.
 
Merkez Bankası'nın para politikası araçları arasında dolaylı araçlar olarak adlandırılan üç önemli araç bulunmaktadır. Bunlar:

1. Reeskont politikası: Bu politika aracıyla Merkez Bankası, bankalara kullandırdığı kredilerin faiz oranlarını belirleyerek para arzını kontrol etmeye çalışır. Bankaların reeskont oranlarındaki değişiklikler, bankaların likiditesini etkileyerek genel olarak para arzını yönlendirir.

2. Açık Piyasa İşlemleri (APİ): Merkez Bankası'nın devlet tahvili, hazine bonosu gibi kıymetli evrak alımı veya satımı yaparak piyasadan para çekip vermesini kapsar. Bu şekilde para arzını kontrol ederek faiz oranlarını etkileyebilirler.

3. Karşılıklar politikası: Bankaların zorunlu karşılıklarını değiştirerek toplam para arzını etkilemeye çalışan bir politika aracıdır. Merkez Bankası, bankaların bu zorunlu karşılıklarını artırarak ya da azaltarak ekonomideki likidite düzeyini kontrol altında tutmaya çalışır.

Bu dolaylı para politikası araçlarıyla Merkez Bankası, ekonomideki para arzını kontrol ederek enflasyon, işsizlik ve ekonomik büyüme gibi hedeflere ulaşmaya çalışır. Bu araçlar, genellikle ülkenin ekonomik durumuna göre genişletici veya daraltıcı olarak kullanılabilir. Genişletici para politikası ekonomiyi canlandırmaya, daraltıcı para politikası ise enflasyonu kontrol etmeye yöneliktir.
 
Geri
Üst