AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolayli iliski ne demek?

Editör

Yeni Üye

Dolaylı ilişki ne demek?​

Genel olarak başkasından alınmış olan bir sözün, cümledeki yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarması olayına dolaylı anlatım denir.

Dolaysiz ne demek?​

Dolaysiz ne demek?
DOLAYSIZ. sıf. (< dolayı+sız) Doğrudan doğruya ve araya bir vâsıta girmeden olan, vâsıtasız, bilâvâsıta, direkt.

Dolaylı anlatım ne demek TDK?​

Dolaylı anlatım: Bir kişinin sözünün söylendiği biçimde değil de, bazı değişiklikler yapılarak aktarıldığı cümlelerdir. Bir sözün olduğu gibi kelimesi kelimesine değil de konuşan veya yazan tarafından kip ve şahıs değişikliğine uğratılarak dolaylı şekilde ve bir rapor tekniği içinde aktarılmasıdır.

Dolaylı anlatım cümlesi ne demek?​

Dolaylı anlatım cümlesi ne demek?
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez.
Dolaylı mesaj nedir?​
Dolaylı iletişim, fikirlerin açıkça ifade edilmediği ve açığa çıkan mesajın dağınık kaldığı bir iletişimdir. Genellikle alıcı tarafından anlaşılmaz ve belirli verileri veya kavramları netleştirmez. Dolaylı iletişim, doğrudan iletişimin tam tersidir, çünkü mesajlar uygulamaya konulduğunda genellikle anlaşılmaz.

Dolayı ne demek TDK?​

Dolayı ne demek TDK?
zf. Bir şeyden dolayı, bir şey yüzünden, dolayı, naşi: “Sonunda biz bu hareketimizden ötürü on bir ay hapse mahkûm olduk.” -S. F.

Dolaysız kişilik ne demek?​

başkasıyla ilişkisi olmayan, ilgisiz.

Dolayli anlatım nedir örnekleri?​

Dolayli anlatım nedir örnekleri?
Örnek: “Öğretmen son sınavın oldukça zor olacağını söyledi.” cümlesinde, sınavın zor olacağını öğretmen söylemiştir; fakat öğrenci bunu kendi cümlesi içerisine sindirmiştir. İşte bu cümle bir dolaylı anlatım örneğidir. Eğer bu cümle “Öğretmen -Son sınav oldukça zor olacak.

Dolayısıyla ne demek TDK?​

1. zarf Dolaylı olarak, doğrudan ilgili olmayarak: Dolayısıyla onun da ne düşündüğünü anlamış olduk.

Dolaylı ilişki, bir kişinin başkasından duyduğu bir sözü, cümledeki yargıyı değiştirmeden kendi sözcükleriyle aktarması durumunu ifade eder. Dolaylı anlatım, Türk Dil Kurumu'na göre bir kişinin sözünün olduğu gibi kelimesi kelimesine değil de bazı değişiklikler yaparak aktarıldığı cümlelerdir. Bu aktarım sırasında kişi, kip ve şahıs değişikliğine uğratarak dolaylı şekilde ifade eder.

Dolaysız ise doğrudan doğruya ve araya vasıta girmeden olan durumu ifade eder. Bilavasita, direkt olarak anlamına gelir. Dolaylı mesaj ise fikirlerin açıkça ifade edilmediği ve iletişimin net olmadığı bir iletişim biçimidir. Mesajlar genellikle anlaşılmaz ve belirsiz kalabilir.

Dolayı ise "bir şeyden dolayı, bir şey yüzünden" anlamına gelir. Dolaysız kişilik ise başkasıyla ilişkisi olmayan, ilgisiz bir durumu ifade eder. Dolaylı anlatım örneklerine bakacak olursak, öğretmenin sınavın zor olacağını söylediği ve öğrencinin bunu kendi cümlesi içinde aktardığı bir cümle örnek olarak verilebilir.

Son olarak, "dolayısıyla" kelimesi zarf olarak kullanılarak dolaylı bir ilişkiyi ifade eder. Dolayısıyla onun da ne düşündüğünü anlamış olduk gibi bir cümlede kullanılabilir. Bu durumda doğrudan ilgili olmayarak, dolaylı bir bağlantı kurulduğunu ifade eder.

Geri