AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolayli dolaysiz malzeme nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Dolaylı dolaysız malzeme nedir?​

Bunlar da iki türlüdür : Üretimde doğrudan kullanılan malzeme ve ham maddeler ile dolaysız emek. Bir malın üretimi için gereken ham madde ve ara malları dolaysız maliyet unsurudur. Ancak ısıtma, aydınlatma, bakım, onarım gibi tümüyle ilgili olanlar Dolaylı Maliyet kapsamına girerler.

Dolaylı malzeme nedir?​

Endirekt malzemeler ürünlerin temel yapısını oluşturmayan fakat ürünün oluşturulması için gerek duyulan doğrudan ya da dolaylı madde ve malzemelerdir. Bu maddeler direkt malzemelere göre daha az ihtiyaç duyulan malzemelerdir.

Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik maliyetinin toplamına ne denir?​

Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik maliyetinin toplamına ne denir?
b) Üretim Giderleri: Bir mamul veya hizmetin üretimi nedeniyle ortaya çıkan maliyetlere üretim maliyeti denilir. Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

İşletme malzemesi nedir örnek?​

İşletme malzemesi nedir örnek?
İşletme Malzemesi: Üretilen mamulün bünyesinde yer almamakla birlikte üretimin sürdürülebilmesi için gerekli olan malzemelerdir. Örneğin, temizlik malzemeleri, yağlama malzemeleri vb. malzemelerdir.

Dolaysız maliyetin diğer adı nedir?​

Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir.

Endirekt malzeme nedir örnek?​

Endirekt malzeme ikiye ayrılır: a- Yardımcı Malzeme: Üretilen mamulün bünyesine girer ancak mamulün özünü oluşturmaz, örneğin, elbise üretiminde kullanılan düğme, iplik; mobilya üretiminde kullanılan vida, tutkal gibi. b- İşletme Malzemesi: Üretilen mamulün bünyesine girmez; ancak üretim için gereklidir.

Yardımcı malzemeler hangi hesapta izlenir?​

Yardımcı malzemeler hangi hesapta izlenir?
T’de 150 İlk Madde ve Malzeme hesabının niteliği şöyle açıklanmaktadır; ”Üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.

Ilk madde ve malzeme maliyeti nedir?​

Ilk madde ve malzeme maliyeti nedir?
İlk madde/malzeme giderlerinin bir alt sınıfı olarak düşünüldüğünde, direkt ilk madde ve malzeme giderleri; hangi mamulle veya işle ilişkilendirilebildiği belirlenebilen veya o mamule, işe doğrudan aktarılabilen giderlerdir. Örneğin; kereste gideri, mobilya mamulü için direkt ilk madde/malzeme gideridir.

Dolaylı ve dolaysız malzemeler üretim sürecinde önemli rol oynarlar. Dolaysız malzeme, üretimde doğrudan kullanılan malzeme ve ham maddeler ile dolaysız emeği ifade eder. Dolaysız maliyet unsurunu oluşturan ham maddeler ve ara mallar direkt olarak üretim sürecinde kullanılırken, ısıtma, aydınlatma, bakım gibi genel harcamalar dolaylı maliyet unsurlarıdır.

Endirekt malzemeler ise ürünlerin temel yapısını oluşturmayan fakat ürünün oluşturulması için gereken doğrudan ya da dolaylı maddelerdir. Örneğin, üretim sürecindeki yardımcı malzemeler veya işletme malzemeleri endirekt malzemelere örnek olarak verilebilir.

Direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik maliyetinin toplamına üretim giderleri denir. Bu giderler; bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

İşletme malzemeleri ise üretilen mamulün bünyesinde yer almamakla birlikte üretimin sürdürülebilmesi için gereken malzemelerdir. Temizlik malzemeleri, yağlama malzemeleri gibi işletmenin günlük işleyişi için gerekli olan tüm malzemeler işletme malzemeleri kapsamındadır.

Yardımcı malzemelerin izlenmesi için genellikle T’de 150 olarak adlandırılan İlk Madde ve Malzeme hesabı kullanılır. Bu hesap, üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği bir hesaptır.

Ilk madde ve malzeme maliyeti ise direkt ilk madde ve malzeme giderlerinin bir alt sınıfını temsil eder. Bu giderler, hangi mamulle veya işle ilişkilendirilebildiği belirlenebilen veya o mamule, işe doğrudan aktarılabilen giderlerdir. Örneğin, kereste gideri, mobilya mamulü için direkt ilk madde/malzeme giderini oluşturur. Bu şekilde ilk madde ve malzeme maliyetleri üretim sürecinde belirli bir mamul veya işle ilişkilendirilebilen maliyetleri ifade eder.

Geri