AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dolaylı Anlatım Nasıl Yapılır?

theking

Yeni Üye
Dolaylı anlatım nasıl yapılır? Dolaylı anlatım, bir kişinin söylediği veya düşündüğü şeyi aktarmak için kullanılan bir dil bilgisi kuralıdır. Bu kurala göre, bir kişinin söylediği veya düşündüğü şeyi aktarırken kendi kelimelerimizi kullanırız. Dolaylı anlatımda, aktarılan bilginin doğru ve eksiksiz bir şekilde iletilmesi önemlidir. Bu nedenle, dolaylı anlatım yaparken dikkatli olmalıyız. Doğru fiil zamirlerini kullanmak ve cümle yapılarını doğru şekilde oluşturmak gerekmektedir. Ayrıca, aktarılan bilginin anlamını değiştirmeden doğru bir şekilde aktarmak da önemlidir. Dolaylı anlatım, yazılı ve sözlü iletişimde sıkça kullanılan bir dil becerisidir.
İçindekiler

Dolaylı anlatım, bir kişinin veya bir olayın söylediği veya yapılan bir eylemi aktaran bir anlatım şeklidir. Dolaylı anlatımda, kişinin veya olayın söylediği veya yaptığı şey, aktarıcı tarafından kendi sözcükleriyle anlatılır. Dolaylı anlatım yaparken, bazı kurallara dikkat etmek önemlidir. İşte dolaylı anlatım yapmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

Dolaylı Anlatım Nasıl Kullanılır?

Dolaylı anlatım kullanırken, “dedi”, “söyledi”, “diye belirtti” gibi fiiller kullanılır. Örneğin, “Ali, ‘Bugün hava çok güzel’ dedi” cümlesi dolaylı anlatımdır. Dolaylı anlatım yaparken, sözlerin içeriğini ve anlamını korumak önemlidir. Aktarıcı, kişinin veya olayın söylediklerini veya yaptıklarını olduğu gibi aktarmalıdır.

Dolaylı Anlatımın Kuralları Nelerdir?

Dolaylı anlatım yaparken bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Bu kurallar şunlardır:
Kişinin veya olayın söylediklerini veya yaptıklarını aktarıcı kendi sözcükleriyle anlatır.
Dolaylı anlatım cümleleri genellikle geçmiş zamanla kurulur.
Anlatıcı, aktardığı bilginin doğruluğunu teyit etmek için kullanılan ifadeleri kullanabilir (örneğin, “söylediğine göre”, “yaptığına göre”).

Dolaylı Anlatımın Örnekleri Nelerdir?

İşte dolaylı anlatımın örnekleri:
“Ali, ‘Benimle sinemaya gelir misin?’ dedi.” (Doğrudan anlatım)
Ali, “Ali, benimle sinemaya gelir misin?” diye sordu. (Dolaylı anlatım)
“Ayşe, ‘Bugün çok yorgunum’ dedi.” (Doğrudan anlatım)
Ayşe, “Ayşe, bugün çok yorgunum’ diye belirtti.” (Dolaylı anlatım)

Dolaylı Anlatımın Özellikleri Nelerdir?

Dolaylı anlatımın bazı özellikleri şunlardır:
Dolaylı anlatım cümlelerinde, aktarıcı kendi sözcükleriyle anlatım yapar.
Dolaylı anlatım genellikle geçmiş zamanla kurulur.
Dolaylı anlatımda, kişinin veya olayın söyledikleri veya yaptıkları aktarıcı tarafından doğrulanabilir.
Dolaylı anlatım yaparken, sözlerin içeriği ve anlamı korunmalıdır.

Dolaylı Anlatım İçin Başka Hangi Fiiller Kullanılır?

Dolaylı anlatım yaparken, sadece “dedi”, “söyledi”, “diye belirtti” gibi fiiller kullanmak zorunda değilsiniz. Aşağıda dolaylı anlatım için kullanılabilecek başka fiiller bulunmaktadır:
düşünmek
sormak
cevaplamak
anlamak
görmek
duymak

Dolaylı Anlatımın Faydaları Nelerdir?

Dolaylı anlatımın bazı faydaları şunlardır:
Kişinin veya olayın söyledikleri veya yaptıkları daha detaylı bir şekilde aktarılabilir.
Anlatıcı, aktardığı bilginin doğruluğunu teyit etmek için kullanılan ifadeleri kullanabilir.
Dolaylı anlatım, hikayelerin veya olayların daha canlı bir şekilde anlatılmasını sağlar.
Anlatıcı, kendi yorumlarını veya düşüncelerini aktarabilir.

Dolaylı Anlatımın Dezavantajları Nelerdir?

Dolaylı anlatımın bazı dezavantajları şunlardır:
Doğrudan anlatıma göre daha uzun ve detaylı cümleler gerektirebilir.
Doğrudan anlatıma göre daha fazla anlam kaybı yaşanabilir.
Anlatıcı, aktardığı bilginin doğruluğunu teyit etmek için kullanılan ifadeleri kullanmak zorunda kalabilir.

Dolaylı anlatım, bir kişinin ya da bir olayın başkası tarafından aktarılmasıdır.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişinin kendi sözcükleriyle ifade edilir.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle geçmiş zamanla ifade edilir.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişiye bağlıdır.
Dolaylı anlatımda, tırnak işaretleri kullanılmaz ve fiiller genellikle yetişkin kişilere aittir.

Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişinin kendi dil ve üslubuyla ifade edilir.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişinin duygu ve düşüncelerine göre şekillenir.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişinin yargılarıyla doludur.
Dolaylı anlatım, aktarılan bilgilerin doğruluğunu sorgulamak gerekebilir.
Dolaylı anlatımda, aktarılan bilgiler genellikle aktaran kişinin kendine ait deneyimlerine dayanır.

Geri